Romania este interesata sa participe la strategia Uniunii Europene pe securitate si aparare, a declarat marti presedintele Klaus Iohannis, dupa ce acest subiect a fost discutat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. In aceasta sedinta a fost insa retras Planul de inzestrare a Armatei romane, dupa ce s-a constat ca documentul discutat in CSAT "a neglijat acordul politic" de a se aloca 2% din PIB pentru aparare, cel putin in urmatorii zece ani, a aratat Iohannis.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Am discutat despre Strategia Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate si aparare, un material prezentat de Ministerul Afacerilor Externe. O tema foarte importanta pentru noi. Stiti ca am mai discutat pe aceasta tema. Este vorba despre o initiativa europeana, care vizeaza, in prima etapa, cercetare militara, un studiu asupra modului in care industria de aparare europeana poate fi imbunatatita si, in perspectiva, va studia felul in care armatele nationale vor colabora mai intens, vor fi mai bine coordonate in chestiuni legate de interesul european", a spus presedintele, la finalul sedinte.

Planul de inzestrare a Armatei in perioada 2017 - 2026, dupa ce "s-a constatat ca documentul a neglijat Acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Aparare pentru cel putin un deceniu".

Documentul a fost retras si adaptat dorintei politice, a precizat Klaus Iohannis.

Iata mai jos declaratiile sustinute de seful statului (sursa - Administratia Prezidentiala):

  • Am condus sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii care s-a incheiat acum putine minute. O sedinta care a avut o ordine de zi destul de bogata si ma refer in continuare la unele subiecte care au fost discutate astazi.
  • Am discutat despre Strategia Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate si aparare, un material prezentat de Ministerul Afacerilor Externe. O tema foarte importanta pentru noi. Stiti ca am mai discutat pe aceasta tema. Este vorba despre o initiativa europeana, care vizeaza, in prima etapa, cercetare militara, un studiu asupra modului in care industria de aparare europeana poate fi imbunatatita si, in perspectiva, va studia felul in care armatele nationale vor colabora mai intens, vor fi mai bine coordonate in chestiuni legate de interesul european.
  • Aceasta informare a fost prezentata si, in final, aprobata. Concluzia simplificata este: Romania este interesata de acest proiect si doreste sa devina parte din proiect. Vreau sa va reamintesc de discutia pe care am avut-o despre Europa cu mai multe viteze, si am explicat atunci ca nu se mai discuta despre asa ceva, ci si discuta despre proiecte care raman deschise pentru toata lumea, dar participa cine doreste si cine poate. Cand e vorba de securitate si securitatea granitelor externe, securitatea cetatenilor nostri, Romania doreste sa participe.
  • Am avut un proiect care se reia in fiecare an si care prevede aprobarea fortelor si mijloacelor Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne care pot fi puse la dispozitie pentru misiuni externe, deci misiuni care se desfasoara in afara teritoriului national. Am discutat aceste chestiuni, in baza rapoartelor prezentate de cei doi ministri, Ministrul Apararii si Ministrul Afacerilor Interne, si au fost aprobate acestea. Nu vreau sa intru in prea multe detalii, dar este totusi important de stiut ca a fost marit, majorat numarul fortelor care pot fi puse la dispozitie. Avem, asadar, un numar maximal - o sa revin imediat cu o explicatie - de 1793 de persoane, militari si civili, care pot participa la misiuni externe din partea MApN, si un numar de 971 de persoane, atat militari, cat si civili, care pot participa din partea MAI la misiuni externe. Acestea sunt maximele. In realitate, acum nu sunt atatea persoane angajate, si probabil nu vor fi nici in 2018, dar cu totii am vazut ca situatiile se pot schimba de la o zi la alta, si vrem sa fim asigurati ca dispunem de o marja confortabila pentru a aloca, atunci cand consideram ca este cazul, un numar suplimentar de oameni pentru aceste misiuni. In afara de aceste maxime, care au fost stabilite, au mai fost stabilite pentru fiecare in parte un numar de militar si civili care sunt, asa cum spune, in asteptare pe teritoriul national si, in cazul unei crize, pot fi alocati suplimentar.
  • Am avizat, dupa aceea, Cartea Alba a Apararii 2017, un document prezentat de Ministerul Apararii Nationale, care a fost gasit foarte bun si oportun.
  • Am analizat un raport al Ministerul Afacerilor Interne privind evolutia fenomenului migratiei, in special, sigur, migratia ilegala. Acest fenomen migrationist, care s-a intensificat neasteptat de mult in 2015, nu mai este demult ceva extraordinar, ci a devenit ceva cu ce trebuie sa ne confruntam zilnic. Si acesta a fost mesajul meu pentru cei din Ministerul Afacerilor Interne, sa iesim din paradigma ca vorbim de o criza limitata in timp si sa ne pregatim sa facem fata acestei miscari migrationiste pentru multi ani de acum inainte.
  • Avem date si de la UE, si de la serviciile cu care colaboram, servicii de intelligence; nu exista nici un indiciu ca aceasta presiune migrationista se va diminua. Avem in continuare, in special din Africa, semnale care trebuie sa ne mentina in alerta, nu avem din pacate semnale pozitive in ce priveste razboiul din Siria, asadar ceea ce trebuie sa faca MAI este sa fie bine pregatit si pentru cei care vor incerca ilegal sa patrunda pe teritoriul tarii noastre, dar si pentru cei care vor fi relocati in baza deciziei care s-a luat la nivel european.
  • Am aprobat astazi raportul de activitate al SRI pe anul 2016, pe anul trecut, un raport complet, bine documentat si care a aratat odata in plus cat de importanta este munca pe care o depune SRI pentru a ne apara de teroristi. Si tot in zona luptei impotriva terorismului am avut un punct pe ordinea de zi care priveste imbunatatirea regulamentului centrului de coordonare operativa antiterorista, document pe care l-am gasit necesar si potrivit, pentru a fi pregatiti in aceasta zona.
  • Un document pe care nu l-am discutat, fiindca a fost retras pe de ordinea de zi, vreau sa il mentionez totusi - Planul de inzestrare a Armatei pentru perioada 2017-2026. S-a constatat ca acest document a neglijat un aspect important, si anume acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Aparare, pentru cel putin un deceniu. Documentul a fost, ca atare, retras de initiator. Urmeaza sa fie adaptat dorintei politice si urmeaza sa fie prezentat intr-o sedinta ulterioara a CSAT.
  • Acestea au fost temele pe care am considerat ca e bine sa le cunoasca opinia publica.

Intrebari:

Cum comentati inregistrarile din scandalul DNA? Credeti ca Kovesi isi mai poate exercita atributiile?

Klaus Iohannis: Am fost informat despre aceste abordari media si cred ca e bine sa se verifice. Se fac verificari si in interiorul DNA, CSM se ocupa de anumite aspecte. Am luat act ca ministrul Justitiei a solicitat o inspectie. In ce priveste activitatea DNA si a Parchetului general, eu sunt foarte multumit de activitatea acestor institutii si a conducerii acestor institutii. Am auzit prea multe asa zise interceptari, ascultari, ca sa mai cred in ele. Cei indrituiti de lege vor face verificarile necesare si vom afla adevarul

Ar trebui suspendata Kovesi?

Klaus Iohannis: Nu vad niciun motiv de suspendare

Exista vreun pericol legat de angajamentul de 2% pentru Armata?

Klaus Iohannis: E foarte adevarat, timpul se scurge, si am atras atentia premierului, ministrului Apararii, sa se accelereze aceste proceduri, altfel nu mai ramane timp fizic pentru a le duce la bun sfarsit

Ati discutat cu doamna Kovesi? Veti semna o propunere de demitere a lui Kovesi? Credeti ca e afectat statul de drept?

Klaus Iohannis: Nu discut cu sefa DNA astfel de chestiuni, nu intra in fisa presedintelui. Daca voi semna sau nu, e din flimul daca si parca. Cand vom avea o concluzie discutam pe ea. Nu, nu cred ca e afectat statul de drept

Acuzatiile de plagiat la adresa premierului contrazic criteriile de integritate?

Klaus Iohannis: Evident ca nu. Daca se adeveresc, problema trebuie rezolvata de cei care au propus persoana si de persoana in cauza. Exista o majoritate PSD-ALDE, care a propus o persoana. Eu am acceptat-o, nu e propunerea mea, e a PSD, care raspunde integral de prestatia premierului iar premierul raspunde de activitatea proprie anterioara numirii in functia de premier.

PSD si ALDE au propus un program de guvernare modificat. Cum comentati?

Klaus Iohannis: Cred ca m-am exprimat destul de colorat in discursul de investitura. Cred ca s-au grabit un pic si pentru a schimba paradigma din zona fiscalitatii e nevoie de o discutie ampla cu toti cei afectati. Nu putem schimba lucrurile asa peste noapte pentru ca s-a hotarat in centrala de partid. Premierul s-a aratat sceptic fata de aceste schimbari

Ati cerut explicit la investire continuarea luptei anticoruptie. Aveti o analiza proprie, considerati ca s-a mentinut intensitatea?

Klaus Iohannis: Nu cred ca e afectata, se desfasoara la viteza intrinseca, normala. Nu vreau sa las impresia ca aceste scandaluri sunt bune la ceva. Pun mari semne de intrebare partenerilor si aliatilor. Vreau clarificari urgente si pertinente. Trebuie sa stim foarte exact ce e adevarat si ce nu, indiferent daca e un scandal creat de media sau de politicieni corupti sau daca chiar a fosat o scapare, clarificarea trebuie sa vina repede si sa fie credibila, altfel lumea ramane cu anumite semne de intrebare. Astept aceste clarificari de la Inspectia Judiciara, CSM, ministrul Justitiei