Presedintele Traian Basescu a atacat la Curtea Constitutionala, Ordonanta de urgenta privind reorganizare a Ministerului Internelor si OUG de modificare a Legii pensiilor militare de stat si a Statutului cadrelor militare, intrucat nu au avut si avizul CSAT, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Totodata, seful statului cere CC solutionarea conflictului juridic dintre CSAT si Executiv.

Basescu arata in documentul remis CCR ca Ordonanta de reorganizare a MIRA ar fi trebuit sa aiba avizul CSAT deoarece Ministerul Internelor si Reformei Administrative este "o institutie cu atributii in domeniul securitatii nationale", dar ca aceasta a fost adoptata in sedinta de Guvern si apoi de Parlament fara a trece prin CSAT, institutie care trebuia, conform legilor, sa o dezbata cu prioritate.

Totodata, seful statului mai subliniaza ca “votul parlamentarilor referitor la ordonanta criticata a fost viciat de Guvern prin omisiunea prezentarii faptului ca aceasta a fost emisa cu incalcarea legii si cu subminarea rolului CSAT”.

Presedintele mai argumenteaza ca aceasta lege trebuia trecuta si prin CSAT pentru ca stabileste relatii de subordonare si supraordonare intre diversele structuri ale ministerului, si intra "in amanunte de organizare si functionare ale unei parti a sistemului securitatii nationale" de care raspunde Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

"In acest context, presedintele atrage atentia ca avizul CSAT trebuie sa fie prealabil emiterii ordonantelor mentionate de lege, deoarece norma face referire la proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern.

Presedintele sustine ca "actiunea Guvernului de a submina CSAT prin eliminarea acestei autoritati constitutionale de la ceea ce legea califica drept o decizie majora privitoare la securitatea nationala, reprezinta o incalcare directa a dispozitiilor articolului 119 din Constitutie".

"Neconstitutionalitatea ordonantei nu putea fi suplinita sau acoperita de catre Parlamentul Romaniei prin aprobarea ei", afirma Basescu, adaugand ca "neconstitutionalitatea se transfera legii de aprobare, ce nu poate valida prin institutia aprobarii un act normativ neconstitutional".

"Aceasta ordonanta infiinteaza institutii, direct sau prin hotararile date in aplicarea ei, de asemenea nesupuse de catre Guvern avizarii CSAT, stabileste relatii de subordonare si supraordonare intre diversele structuri ale ministerului, intrand deci in amanunte de organizare si functionare ale unei parti a sistemului securitatii nationale, cu privire la care, conform legii fundamentale raspunde CSAT", este de parere seful statului.

Cat priveste Ordonanta ce reglementeaza pensiile militarilor, seful statului imputa faptul ca reglementarea chestiunilor respective ar fi trebuit facuta pe cale legislativa normala si nu pe calea exceptionala .