Guvernul a luat o masura "de tip maneta" in privinta energiei, a declarat duminica seara premierul Sorin Grindeanu la Romania Tv, adaugand ca, in situatia unei crize a consumului intern, se va putea apela la cotele de export.

Sorin GrindeanuFoto: Agerpres

Intrebat la Romania TV daca va fi limitat consumul de energie, premierul Grindeanu a raspuns negativ. "Nu, cum sa limitam consumul de energie? S-a dat o hotarare de Guvern saptamana trecuta, joi, (...) astfel incat, in situatia in care avem criza pe consumul intern, sa putem apela la (...) cotele de export, astfel incat sa asiguram prima data consumul intern si dupa aceea sa ne ocupam de ceea ce ar insemna exportul. Eu cred ca este o masura normala, e o masura (...) de tip maneta, astfel incat (...) sa avem tot timpul asigurat, in primul rand pentru populatie si pentru agentii economici din tara noastra, consumul (...) si, dupa aceea, sa vedem daca putem sa facem export. Era nevoie de o asemenea reglementare si care se va activa doar in momentele in care este nevoie", spune premierul, citat de Agerpres.

Sorin Grindeanu a adaugat ca nu exista niciun risc ca populatia sa inghete de frig in case, precizand ca Guvernul va continua sa ia masurile necesare, astfel incat sa fie evitate "situatii de criza".

"Saptamana trecuta (...) am mers impreuna cu doamna ministru de Interne inclusiv la Dispeceratul national si acolo am avut o discutie cu ministrul Energiei. Eu i-am cerut sa faca o situatie la zi in privinta stocurilor pe care le avem. A prezentat aceasta nota in Guvern. (...) In aceste zile am avut un maxim de consum. S-au luat masuri impreuna cu Ministerul Transporturilor, astfel incat (...) termocentralele din zona Oltenia sau Hunedoara sa aiba carbune, astfel incat sa poata sa produca energie (...). Sunt lucruri pe care era obligatoriu sa le facem si care au fost de urgenta. Raportul respectiv, pe care domnul ministru Petcu, ministrul Energiei, l-a prezentat in Guvern, ne-a aratat ca masurile pe care le-am luat si pe care le vom lua in perioada urmatoare sunt potrivite, astfel incat sa evitam situatii de criza."