Deputatul Nicolae Banicioiu, fost ministru al Sanatatii in Guvernul Ponta, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, Camelia Gavrila, medicul Tudor Ciuhodaru, dar si seful Senatului Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi", Adrian Panescu, apar pe listele PSD Iasi pentru alegerile parlamentare, liderul organizatiei iesene a social-democratilor, Mihai Chirica, sustinand ca este nemultumit ca actualul deputat Sorin Iacoban nu a fost acceptat pe liste de conducerea centrala a partidului, anunta News.ro.

Comitetul Executiv Judetean al PSD Iasi a aprobat, luni seara, listele de candidati PSD Iasi pentru alegerile parlamentare.

Pe primul loc la Senat figureaza Adrian Panescu, seful Senatului Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi, in timp ce pe pozitia a doua apare Victorel Lupu, in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean, fost presedinte al PSD Iasi pana in urma cu cateva luni.

La Camera Deputatilor, lista PSD Iasi este deschisa de Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean, urmata de actualul deputat Nicolae Banicioiu, fost ministru al Sanatatii in Guvernul Ponta.

Pe locurile urmatoare, la deputati, apar medicul Tudor Ciuhodaru, in prezent deputat, urmat de consilierii judeteni Vasile Catea si Silviu Macovei. Pe locul sase este Vasile Axinte, fost viceprimar al municipiului Pascani.

Surse din PSD Iasi sustin ca sedinta Comitetul Executiv Judetean a fost tensionata, in pofida faptului ca 97 din cei 100 de membri au votat listele de candidati PSD pentru alegerile parlamentare. Singurul care a votat impotriva a fost primarul localitatii Schitu Duca, Mihai Mihalache, care, potrivit acelorasi surse, ar fi spus in cadrul sedintei ca ii este rusine ca este membru PSD.

La finalul reuniunii, liderul PSD Iasi, Mihai Chirica, a declarat presei ca lista propusa de filiala ieseana a social-democratilor "este una echilibrata, fiind inclusi oameni competenti, cu personalitate".

Totusi, liderul PSD Iasi a precizat ca are o nemultumire si anume faptul ca pe liste nu mai figureaza actualul deputat Sorin Iacoban.

"Putea ramane pe listele noastre, dar a fost respins de forurile superioare (conducerea nationala a PSD - n.r.), din cauza problemelor de imagine din campania pentru alegerile prezidentiale din 2014", a spus Mihai Chirica.

Listele de candidati inaintate de PSD Iasi in urma cu doua saptamani conducerii partidului nu au fost aprobate din cauza numelor controversate ale unor candidati, au precizat surse social-democrate, Liviu Dragnea cerand conducerii PSD Iasi sa vina cu propuneri noi.

Printre numele care nu mai figureaza pe liste se numara senatorul Sorin Lazar, condamnat de doua ori pentru conflict de interese, dupa ce si-a angajat fiul la biroul sau parlamentar, respectiv pentru abuz in serviciu in perioada cand era primarul localitatii iesene Strunga. Cele doua condamnari la inchisoare sunt cu suspendare.

Tot pe listele PSD Iasi figura initial si senatorul Florin Constantinescu, trimis in judecata de catre DNA, in iunie 2015, pentru abuz in serviciu. Si fostul prefect de Iasi Romeo Olteanu ae afla pe listele PSD Iasi pentru alegerile parlamentare. Olteanu si-a dat demisia din fruntea Prefecturii iesene in august 2014, dupa ce a comis un accident in timp ce se deplasa catre stadion la un meci, politistii constatand ca fostul prefect consumase bauturi alcoolice.

Listele PSD Iasi, aprobate luni in forul de conducere al filialei locale a social-democratilor, vor fi validate marti in Comitetul Executiv National al partidului.