Proiectul de lege privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni va fi retrimis, luni, la comisii pentru a fi eliminat si plafonul de 250.000 de franci elvetieni, a declarat luni presedintele PSD, Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Protest al persoanelor cu credite in franci elvetieni din 2015Foto: HotNews / DP

'PSD a decis saptamana trecuta ca nu va sustine ideea unui plafon de 50% grad de indatorare, domnul Viorel Stefan nu a tinut cont de asta si a introdus acel amendament pe care l-au votat toti in comisie. Am aflat seara, dupa terminarea lucrarilor din comisie. Am cerut colegilor mei ca a doua zi dimineata, la 10,00, in plen, acel amendament sa fie scos si a fost scos, urmand ca astazi sa retrimitem legea la comisii pentru a scoate si plafonul de 250.000 de franci elvetieni. Lucrurile sunt foarte clare, mai mult n-am ce sa clarific', a declarat Dragnea la sediul central al PSD.

Saptamana trecuta, deputatii au adoptat pe articole proiectul de lege privind conversia in lei, la cursul istoric, a creditelor in franci elvetieni. In timpul dezbaterilor a fost eliminat pragul de 50% grad de indatorare pentru eligibilitate din proiectul privind conversia creditelor in franci elvetieni.

Un amendament adoptat prevede ca de aceasta lege vor beneficia persoanele fizice care au calitatea de consumator si ale caror credite au valoare cumulata de maximum 250.000 de franci elvetieni la momentul semnarii contractelor de credit.

Potrivit altor amendamente din raportul comisiilor de specialitate, pentru soldurile ramase din imprumuturile in franci elvetieni ale cetatenilor persoane fizice, bancile sunt obligate sa faca conversia in lei. Conversia se face la cursul de schimb al BNR de la data incheierii contractului si se va realiza prin act aditional agreat de consumator.