Deputatii juristi au dat un aviz favorabil cererii DNA de retinere si arestare preventiva a deputatului PMP Adrian Gurzau, finul Elenei Udrea, acuzat de trafic de influenta.

Adrian GurzauFoto: Facebook - Adrian Gurzau

Au fost doua voturi in comisie, unul vizand retinerea si altul arestarea preventiva.

"Cu privire la retinere au votat 22 de colegi, 16 au fost pentru, 5 impotriva si o abtinere. La arestare - 16 au votat da, 3 impotriva si 3 abtineri", a declarat vicepresedintele Comisiei juridice Ciprian Nica, citat de Agerpres.

Avizul dat de comisia juridica este consultativ, insa obligatoriu procedural.

Marti se va da votul in plenul Camerei Deputatilor, in aceeasi formula - cate un vot secret cu bile pentru fiecare cerere.

"Exista in momentul de fata un dosar pe rolul instantei. Prin votul colegilor nu se poate impiedica actul de justitie", a spus Gurzau intrebat la ce se asteapta de la votul deputatilor de marti din plen.

Adrian Gurzau este vizat in dosarul in care au fost retinuti Angela Toncescu, fost presedinte al Consiliului de Administratie al S.C Carpatica Asig, si Dan Hosu, sotul fostului procuror sef interimar al DIICOT.

Procurorii sustin ca, in perioada 8 aprilie 2015 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru si incepand cu data de 2 iulie 2015, presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. CARPATICA ASIG SA, i-ar fi promis deputatului Adrian Gurzau, "administrator in fapt al unei firme, care a si acceptat promisiunea, intocmirea unui contract de prestari servicii intre firma respectiva, in calitate de prestator si S.C. CARPATICA ASIG SA, in calitate de beneficiar".

Potrivit DNA, contractul ar fi fost incheiat in data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea si in complicitate cu Angela Toncescu. Obiectul contractului il constituia furnizarea, de catre firma controlata de deputat, a unor servicii specializate de "relatii clienti, info-line, contact center vanzare si marketing", pe o durata minima de 5 ani. Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilita la suma de 10.000 de euro + TVA, platita de S.C. CARPATICA ASIG SA lunar, urmand ca pentru urmatoarele 60 de luni, valoarea contractului sa fie de 4.000 de euro+TVA, pe fiecare luna. Valoarea totala a contractului pe perioada preconizata este de 270.000 de euro+TVA, sustin procurorii anticoruptie.

"Contractul incheiat a fost pagubos pentru CARPATICA ASIG SA, in contextul in care, la momentul incheierii, societatea de asigurari avea un departament compus din patru angajati ai societatii, care desfasurau activitati similare, la costuri mult mai scazute", noteaza DNA.

"In schimbul acestor promisiuni si, ulterior, in schimbul incheierii contractului, incepand cu 8 aprilie 2015 si pana in 14 martie 2016, inculpatul Gurzau Adrian a sustinut ca isi exercita influenta pe care o avea asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel incat sa fie influentat votul din Consiliul A.S.F. pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. CARPATICA ASIG SA si pentru ca aceasta sa nu fie sanctionata pentru nereguli constatate in activitatea anterioara. Totodata, deputatul Gurzau Adrian, prevalandu-se de calitatea de demnitar si de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor, si-a traficat influenta asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel incat membrii Consiliului A.S.F. sa aprobe prelungirea perioadei de redresare pe baza de plan a S.C. CARPATICA ASIG S.A., desi prin adresa Directiei de supraveghere si control - Sectorul asigurari-reasigurari din 14.07.2015, se propusese Consiliului A.S.F. constatarea starii de insolventa a S.C. CARPATICA ASIG S.A", spun procurorii DNA.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a Angelei Toncescu, a lui Dan Hosu si a lui Ion-Sorin Tatu. Cei trei urmeza sa fie prezentati, in cursul zilei de marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

DNA noteaza ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.