Partidul National Liberal a anuntat ca luni va solicita reluarea votului in Senat in cazul inceperii urmaririi penale impotriva lui Gabriel Oprea si ii cere presedintelui PSD Liviu Dragnea sa accepte aceasta propunere.

Gabriel Oprea la vot in SenatFoto: Agerpres

UPDATE 2 Si Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului si liderul ALDE, s-a declarat "favorabil" propunerii, daca PNL gaseste temei regulamentar.

"Daca se gaseste de catre PNL un temei regulamentar, noi (ALDE) suntem favorabili", a spus Calin Popescu Tariceanu pentru Mediafax, solicitat sa comenteze demersul liberalilor.

UPDATE Liviu Dragnea s-a declarat de acord cu propunerea. El a afirmat ca PSD nu va avea niciun fel de ezitare daca se va ajunge in aceasta situatie si nu va bloca reluarea votului. "Orice procedura care ar duce la reluarea votului nu va fi blocata de PSD, ba dimpotriva. Daca se va ajunge din nou la vot eu sunt absolut sigur ca voi fi acolo, ca spectator," a spus Dragnea in conferinta de presa sustinuta la Murighiol, in Delta Dunarii, dupa sedinta Comitetului Executiv National al PSD.

Dragnea insa i-a acuzat pe liberali ca sunt ipocriti. "PNL e ipocrit. Majoritatea voturilor au venit de acolo" a spus el, desi majoritatea senatorilor liberali au votat la vedere.

"Solicitam presedintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neaga evidenta votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, sa fie de acord cu aceasta propunere. In caz contrar, este dovada faptului ca Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-si mentine imunitatea" afirma PNL intr-un comunicat de presa.

"Liviu Dragnea ar trebui sa evadeze din realitatea paralela in care se afla, in care PSD este un sustinator al egalitatii in fata legii si a justitiei, un promotor al luptei anticoruptie, si sa recunoasca ceea ce o tara intreaga a vazut: senatorii PSD au votat secret pentru a-l proteja pe Gabriel Oprea de ancheta. In cazul unora, care n-au fost suficient de abili, mass-media a constatat in nominal cine sunt cei care s-au impotrivit, adica senatorii PSD-ALDE si acolitii" continua ei.

In comunicat se arata ca, potrivit deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 223/2016, votul poate fi reluat prin decizia plenului Camerei respective, intrucat "constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor doua Camere ale Parlamentului".

Respectiva decizie a fost data dupa ce liberalii au contestat reluarea votului in cazul controversatei Legi a defaimarii care i-a apartinut lui Liviu Dragnea.

Pentru ca votul sa fie reluat, trebuie intai sa se propuna si sa se voteze in Senat anularea hotararii votate pe 19 septembrie prin care s-a respins cererea de urmarire penala.

PNL repeta faptul ca toti senatorii liberali au votat "pentru" solicitarea DNA si afirma ca respinge "orice alte intoxicari care afirma contrariul".

"Drept suport pentru aceasta actiune indicam decizia Curtii Constitutionale nr. 223/2016, care in baza articolului 64 din Constitutie permite reluarea votului prin decizia plenului camerei respective intrucat <>" se arata in comunicat.

PNL afirma ca "cel mai sanatos lucru pentru viitor este acela de a accepta propunerea PNL de eliminare a practicii votului secret in Parlament".

Pentru ca votul sa fie reluat, trebuie intai sa se propuna si sa se voteze in Senat anularea hotararii votate pe 19 septembrie prin care s-a respins cererea de urmarire penala.