Democratii si liberal-democratii s-au intalnit, sambata dimineata, la Palatul Parlamentului, pentru a valida fuzionarea celor doua partide.

Conventia Nationala a PD si Congresul Extraordinar al PLD au aprobat, separat, fuziunea prin absorbtie, statutul si programul politic, precum si protocolul care sta la baza noii formatiuni politice. In jurul pranzului, forurile reunite ale PD si PLD au votat, in unanimitate, comasarea prin absorbtie a celor doua partide.

Protocolul de comasare prin absorbtie PD-PLD a fost aprobat de Conventia Nationala a democratilor (un singur vot impotriva), in timp ceCongresul Extraordinar al PLD a votat documentul cu un vot impotriva si 6 abtineri.

Liderii celor doua formatiuni politice, increzatori in viitorul noului partid

"De astazi, anuntam un nou partid: PDL. Impreuna vom fi invingatori si vom guverna Romania! " - a declarat Emil Boc, care a adaugat ca se finalizeaza contructia pe care Traian Basescu si Theodor Stolojan au inceput-o in 2003.

"Unirea este puterea si, intr-adevar, asa este!" - a completat Theodor Stolojan, care a adaugat ca reprezentantii celor doua formatiuni politice au trecut peste "sentimente si gandurile pe care fiecare le avea despre partidul lui".

"Este firesc sa construim acest partid de centru-dreapta, impreună cu PLD. Am spus insa si acum doua saptamani, ca din punctul meu de vedere, ar fi trebuit pastrat brandul PD. Acest partid, oricum creat prin comsare, prin absorbtie, putea sa se numeasca Partidul Democrat. Oricum, este o decizie luata in Colegiul Director, este o decizie pe care ulterior si-a insusit-o intregul Partid Democrat. Asadar, nu comentez mai mult", a declarat Sorin Frunzaverde.

La sedinta democratilor au participat delgati din toata tara, aproximativ 1200 - potrivit lui Vasile Blaga. O pata de culoare a fost Elena Udrea care a fost mereu inconjurata de barbatii, membrii delagatiilor din toata tara. Intr-un taior alb, blonda de la PD a facut poze cu colegii de partid, a purtat discutii despre viitoarele alegeri si despre sansele mari pe care noul partid le are sa intre la guvernare in 2008.

De altfel, delegatii veniti la Conventia Nationala au descoperit in mapele de prezentare si un chestionar pe teme politice dar si intrebari legate de problemele sociale. Astfel democratii au trebuit sa-si spuna pararea despre : interzicerea avorturilor, legalizarea casatoriilor homosexuale sau legalizarea eutanasiei.

PDL - un partid in slujba lui Basescu

Noua formatiune - Partidul Democrat Liberal - declarata de centru-dreapta, va fi condusa de Emil Boc, secondat de Theodor Stolojan si Adriean Videanu. Aceasta conducere este provizorie, si va fi schimbata dupa alegerile prezidentiale. Partidul va sustine candidatura presedintelui Traian Basescu pentru un nou mandat la Cotroceni, incepand din 2009. Surse democrate au precizat ca liderii PLD vor sarbatori infiintarea noului partid, alaturi de presedintele Traian Basescu, la restaurantul McMonis din Capitala.