Deputatul independent Sebastian Ghita a declarat vineri ca le va cere colegilor din Camera Deputatilor sa respinga solicitarea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii sale preventive, afirmand ca le va prezenta calitatea denuntatorului sau, care este un "personaj" care a vandut droguri, a facut contrabanda si si-a trimis in inchisoare procurorul.

"Pare un dosar voluminos, dar tinand cont ca e vorba doar despre denunturi si ca toate seamana intre ele si ca vin de la niste denuntatori cel putin curiosi pe care am sa-i prezint colegilor din Comisia juridica, nu cred ca sunt elemente care sa-mi ocupe foarte mult timp. O sa imi pregatesc pentru marti in comsia juridica argumentele. Deputatilor din Comisia juridica in primul rand o sa le prezint calitatea denuntatorilor si o sa o fac si publica sa stiti toti cum arata astazi un denuntator in Romania cu peste 10 dosare penale si nu stiu cate arestari si daca un astfel de personaj reuseste sa-si darame anchetatorul, daca un astfel de personaj dupa ce este inchis de catre un procuror sef, dupa ce este arestat si trimis in judecata, reuseste cu un denunt sa il trimita el in inchisoare pe procuror, apoi nu stiu cine cui face dosare aici", a afirmat Sebastian Ghita, venit sa isi consulte dosarul la Comisia juridica din Camera Deputatilor.

El a sustinut ca nu este singura "victima" a celui care l-a denuntat, "acel personaj caruia ii spunem om de afaceri Razvan Alexe".

"Si pe procurorul care l-a cercetat l-a inchis si ma intreb daca nu cumva e o razbunare a acestui persoanj si care este calitatea morala in fata societatii a acestui personaj sa denunte un procuror care l-a anchetat si cum ajungem sa il credem. Un om care a vandut droguri, a facut contrabanda, nu stiu cate infractiuni nu a facut omul asta si ajunge sa infunde un procuror cu un denunt mincinos", a mai spus Ghita.

El a sugerat ca nu crede ca deputatii vor da curs cererii DNA.

"Am incredere in judecata colegilor mei si ii voi ruga sa nu incuviinteze aceasta cerere. Chestiunea cu imunitatea parlamentarilor este falsa. Nu putem discuta despre faptul ca un parlamentar nu poate fi cercetat anchetat sau trimis in instanta, si judecatorii sa decida. Discutam despre faptul ca un parlamentar trimis aici de cetatenii Romaniei sa asigure o majoritate poate fi oricand sau nu arestat, iar eu cred ca in toate tarile civilizate regula este ca parlamentarii sa nu poata fi arestati decat dupa ce un dosar se judeca. Cred ca in ceea ce priveste acest dosar si acuzatiile de aici sunt absolut nevinovat, pare o vesnica incercare de a mi se pune lucruri in carca dupa anul trecut. Daca 15 ani zeci, sute de institutii au verificat si au controlat activitatea mea si dupa ce s-au pierdut alegerile constat ca, dintr-o data, am devenit tartorul dracilor, atunci nu mai stiu ce sa cred", a spus deputatul.

Comisia juridica va da marti cate un aviz pentru cererile DNA de retinere si arestare preventiva, urmand ca plenul Camerei Deputatilor sa dea votul decisiv miercuri.

Procurorii DNA il acuza pe fostul deputat PSD de:

  • doua (2) infractiuni de dare de mita, 
  • doua (2) infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
  • santaj, 
  • cumparare de influenta, 
  • conducerea unui vehicul fara permis de conducere

Ghita este implicat intr-un dosar care fusese inchis in 2014 de procurorul Lucian Papici (plecat intre timp din DNA), dar redeschis in 26 februarie 2016 in urma cererii adjunctului sefei DNA, Calin Nistor.

In acest dosar, chestorul Viorel Dosaru, fostul sef al Inspectoratului de Politie Prahova, este acuzat de procurori ca ar fi primit mita ca sa ii divulge lui Razvan Alexe (un apropiat al gruparii Sebastian Ghita - Mircea Cosma) informatii confidentiale. In acelasi dosar sunt implicati si Aurelian Mihaila (fost procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti) si Ionut Botnaru (fost sef DIICOT Ploiesti, acum procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, numit in functie de Tiberiu Nitu).

Furnizare de informatii confidentiale

Procurorii DNA afirma ca mai multe persoane, printre care si Sebastian Ghita, au furnizat "informatii confidentiale" mai multor persoane implicate intr-un caz de evaziune fiscala si spalare de bani, in perioada 2013-2014, intr-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

"Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarire penala", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie.

Procurorii sustin ca Sebastian Ghita "a capacitat un magistrat si o persoana din conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Prahova (I.P.J.) Prahova sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti".

Potrivit sursei citate, Ghita "avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei".

In schimbul informatiilor obtinute Sebastian Ghiar ar fi promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova ca o va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere, si ar fi acordat magistratului sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale.

Santajul

In ceea ce priveste acuzatia de santaj, procurorii afirma ca, in martie 2011, pentru a inceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei societati comerciale, "prin intermediul unui post de televiziune a carui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA" (Romania TV, n.r.), Ghita "l-a constrans pe reprezentantul acelei societati comerciale sa incheie, in mod fictiv, un contract de prestari servicii".

"Scopul incheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNATIONAL SA sa dobandeasca, in mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentand valoarea contractului mentionat. Din acea suma, SC ASESOFT INTERNATIONAL SA a primit, in doua transe, in perioada iunie - septembrie 2011, suma totala de 610.202, 96 lei", acuza procurorii.

Conducerea fara permis

Sebastian Ghita mai este acuzat ca in 22 iulie 2012 a condus un autoturism Mercedes, fiind depistat pe raza localitatii Barcanesti, judetul Prahova, in conditiile in care avea carnetul suspendat pentru cinci luni.

In aceeasi zi, Sebastian Ghita ar fi cerut unei persoane din conducere I.P.J. Prahova sa intervina pe langa politistii rutieri astfel incat acestia sa nu constate contraventia, respectiv depasirea limitei de viteza si a infractiunii la regimul circulatiei, respectiv intocmirea dosarului penal, interventie care s-a si realizat.

In schimbul acestui favor, Ghita a sprijinit persoana care a intervenit pentru el sa isi pastreze functia de conducere la I.P.J. Prahova.

Audieri la DNA Ploiesti pe banda rulanta

Miercuri au fost audiati la DNA Ploiesti mai multi suspecti din acest dosar. Printre primii audiati s-au numarat Sebastian Ghita si Viorel Dosaru.

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, Liviu Tudose, a fost adus cu mandat la sediul DNA Ploiesti, surse judiciare declarand ca procurorii au obtinut aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru retinerea si arestarea preventiva a acestuia, transmite Agerpres.

La sediul DNA Ploiesti va mai fi adus cu mandat si procurorul Aurelian Mihaila, fost adjunct al PCA Ploiesti, pentru care, de asemenea, DNA a obtinut aviz pentru retinerea si arestarea preventiva a sa, au precizat surse citate de Agerpres.

Conform acestora, Liviu Tudose este acuzat in acest dosar de luare de mita si furnizare de informatii confidentiale, iar procurorul Aurelian Mihaila este acuzat de cercetare abuziva si furnizare de informatii nedestinate publicitatii.

De asemenea, fostul subsecretar de stat in MAI, Viorel Dosaru, este acuzat de luare de mita (doua infractiuni), favorizarea infractorului si furnizarea de informatii nedestinate publicitatii, iar Constantin Ispas, fostul sef al DGA Prahova, este acuzat de luare de mita si furnizarea de informatii nedestinate publicitatii.