Presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi dimineata, un mesaj referitor la situatia din Republica Moldova, dupa investirea, miercuri seara, a Guvernului condus de Pavel Filip: "Prin investirea noului Guvern, care isi declara prioritara optiunea proeuropeana, Republica Moldova a realizat un pas important in depasirea crizei politice. Stabilitatea acestui stat este importanta atat pentru Romania, cat si pentru Uniunea Europeana", arata seful statului roman, in mesajul sau.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis mai subliniaza ca "Noul Guvern de la Chisinau are foarte mult de lucru in perioada urmatoare, reforme importante trebuind sa fie demarate si realizate. Urmaresc cu atentie evolutia de pe scena politica de la Chisinau si ii asigur pe partenerii nostri de intregul sprijin al Romaniei."

Parlamentul de la Chisinau a dat, miercuri, votul de incredere Guvernului condus de Pavel Filip (PD), precizand ca pentru noul executiv si-au dat votul 57 de deputati din majoritatea parlamentara nou formata. Noul guvern a depus juramantul in fata presedintelui miercuri seara.

Sute de manifestanti s-au adunat apoi in fata cladirii Parlamentului, cerand anularea votului. Protestul, organizat de Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon, cat si de Partidul Nostru al lui Renato Usatii (ambii sustinuti de Rusia), precum si de Platforma Demnitate si Adevar, a degenerat in violente, manifestantii atacand fortele de ordine si intrand in Parlament.

Atata Mihai Ghimpu, cat si Corina Fusu (ministrul Educatiei), au fost agresati de protestatari.

Liderii Platformei DA (Nastase), grupul de initiativa al Maiei Sandu, PSRM (Dodon) si Partidul Nostru (Usatii) au anuntat ca vor continua protestele joi dimineata, in incercarea de a obtine declansarea alegerilor anticipate.