Dezbaterea si votul senatorilor privind cererea DNA de arestare preventiva a senatorului PSD Dan Sova se dezbate si se voteaza joi, incepand cu ora 10.00. Pentru ca sedinta de plen sa aiba loc, este nevoie de participarea a cel putin 84 din totalul de 165 de senatori.

Dan Sova, miruit in ParlamentFoto: captura tv

"Votul in privinta retinerii si arestarii senatorului Sova se va da maine, la ora 10.00", a anuntat miercuri presedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei Biroului permanent, potrivit Agerpres.

Intrebat daca, in opinia sa, joi va fi intrunit cvorumul necesar, Tariceanu a precizat ca este o zi de lucru normala si ca senatorii sunt obligati sa participe la sedintele plenului.

"Intrebati liderii de grup si senatorii (daca va fi intrunit cvorumul necesar in sedinta plenului Senatului de joi - n.r.). Este obligatia lor, conform Statutului, de a fi prezenti la sedinte. Maine este zi de lucru plina. Avem, in afara de solicitarea aceasta, si alte proiecte inscrise pe ordinea de zi si, tinand cont ca luni si marti au fost zile de sarbatoare si nu s-a lucrat, sigur ca programul Senatului se translateaza cu aceste doua zile. Deci, astazi si maine sunt zile normale de lucru", a mai spus presedintele Senatului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anuntat ca PSD va vota "pentru" incuviintarea cererii DNA.

Comisia Juridica din Senat a avizat favorabil pe 24 noiembrie cererea DNA de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova, cu 5 voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri. Votul a fost secret. Potrivti presedintelui comisiei, Catalin Boboc (PNL), in cadrul audierilor Sova le-a spus senatorilor juristi ca este nevinovat.

Inainte de vot, Sova a fost audiat de comisia juridica, unde s-a prezentat impreuna cu avocatul sau, cu care a venit mai devreme sa-si consulte dosarul.

Audierile au durat circa 10 minute, dupa care Dan Sova a plecat fara sa faca declaratii presei.

Avizul comisiei este unul consultativ, insa obligatoriu din punct de vedere procedural. Urmeaza ca plenul sa voteze asupra solicitarii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive.

DNA il acuza pe Sova ca, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, ar fi pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al centralei de energie termica CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

In dosar a fost retinut Mihai Balan, director general al CET Govora, pentru abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale). Ulterior, Instanta suprema a stabilit ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar.