Presedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Paris, la deschiderea Conferintei ONU privind Schimbările Climatice, seful statului vorbind, in discursul sau, despre provocarea majoră pe care o reprezintă la nivel global schimbările climatice şi a pledand pentru acţiuni comune în acest sens, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Obiectivul conferinţei este încheierea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Şeful statului a subliniat importanţa ca Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice să aibă caracter juridic obligatoriu, să asigure participarea tuturor Părţilor la Convenţia-Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice şi să includă angajamente de reducere a emisiilor din partea tuturor părţilor implicate.

Președintele Klaus Iohannis a mai arătat că acest acord ar trebui să permită tuturor statelor participante să contribuie adecvat la efortul colectiv de menţinere a creşterii temperaturii medii globale sub 2°C, într-un mod care să reflecte corect responsabilităţile şi capacităţile de care dispun (inclusiv din perspectiva contribuţiilor financiare), creând în acelaşi timp oportunităţi de dezvoltare durabilă pentru toţi.

Președintele României a subliniat si faptul că tranziția globală către o economie cu emisii scăzute de carbon trebuie să facă parte din moștenirea noastră pentru generațiile viitoare.

Contribuţia Uniunii Europene pentru Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice a fost reflectată de angajamentul statelor membre de a reduce, până în anul 2030, cu cel puţin 40% emisiile de gaze cu efect de seră (față de nivelurile înregistrate în anul 1990). În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa deosebită a asigurării unor angajamente cu nivel similar de ambiţie din partea celorlalţi parteneri internaţionali, în principal din perspectiva necesităţii de a menţine competitivitatea industriei europene şi de a reduce riscul de relocare.