La sedinta de luni, Comitetul executiv al PSD a hotarat sa ramana in opozitie. Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat la finalul sedintei ca membrii Comitetului executiv au decis in unanimnitate ca PSD sa ramana in opozitie “ atat fata de actualul guvern "ultraminoritar, cat si fata de PD si de presedintele Traian Basescu. Totodata, PSD a luat decizia ca in a doua jumatate a lunii ianuarie sa se organizeze un Consiliu National la care se va analiza activitatea filialelor care au avut rezultate slabe la euroalegeri.

Despre votul dat in unanimitate de catre CEX in favoarea raminerii in opozitie a vorbit si presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. "Am decis sa fim in opozitie, sa dam jos Guvernul asta incapabil, cu ministrii astia corupti. Am decis sa ne organizam si sa schimbam toată conducerea asta de dreapta: hoti, prosti si tampiti". Vanghelie a mai spus ca PSD nu va colabora cu liberalii pentru ca acestia sunt “incapabili care nu au condus in viata lor nimic”

PSD se mai gandeste daca voteaza bugetul si votul uninominal

In cadrul conferintei de presa, Mircea Geoana a declarat ca PSD nu va sustine bugetul pe 2008 decat daca Guvernul ii va accepta amendamentele. In ceea ce priveste sustinerea votului uninominal in varianta Guvernului, Geoana a fost destul de evaziv, explicand ca PSD asteapta decizia Curtii Constitutionale. De altfel, Geoana a lansat vesnica invitatie partidelor politice “sa se reuneasca sub cupola Parlamentului si sa cada la un consens privind votul uninominal”

Iliescu multumit, Geoana ironic

Presedintele de onoare Ion Iliescu s-a declarat multumit la finalul sedintei CEX explicand ca a fost o discutie “buna si s-au creionat cateva chestiuni”. Iliescu mai spus ca intalnirea Consiliul National din a doua jumatate a lunii ianuarie este un “prim pas” spre o analiza a structurii partidului si ca nu este nevoie de un Congres National in acest sens.

“Un Congres extraordinar nu inseamna neaparat schimbarea conducerii de partid, e un forum de dezbatere. Poate să fie Consiliul National acel forum care poate sa elaboreze strategia pentru perioada care urmeaza", a explicat Iliescu.

De altfel, Mircea Geoana a abordat foarte increzator subiectul care vizeaza convocarea unui Congres National. Geoana a spus ca un “congres national va avea loc cand cand partidul isi va desemna un candidat la presedintie si apoi un alt congres pentru a numi un alt presedinte al partidului, dupa ce PSD va da viitorul presedinte al tarii.”