Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, dupa consultarile de la Cotroceni, ca PSD, PD si PLD pot crea majoritatea pentru adoptarea uninominalului majoritar. Deranjat ca la consultarile privind votul uninominal au venit doar trei partide, seful statului le-a sugerat formatiunilor care n-au venit la consultari sa "nu zgarie in poarta Cotrocenilor" cand se va face Guvernul.

"Cine n-a fost la consultari, n-as vrea sa-i vad cu unghiutele, zgariind in poarta Cotroceniului cand se vor face guverne".

Presedintele Basescu a declarat că PSD, PD si PLD au majoritatea necesara pentru a adopta legea votului uninominal majoritar in doua tururi si ca incurajeaza o negociere intre aceste partide pornind de la oricare dintre cele doua proiecte - fie PD, fie PSD, care a depus inca din 2005 o asemenea initiativa. PD a depus in urma cu doua zile un proiect de lege privind uninominalul majoritar.

Doar trei partide PD, PLD, UDMR au participat la consultarile cu presedintele pe tema votului uninominal.

Presedintele a mai spus ca ar fi o greseala ca politicienii sa nu tina seama de votul dat duminica de romani la referendumul pentru votul uninominal. " In Romania, prezenta la vot nu e obligatorie si absenteismul nu e sanctionat", a spus seful statului.

"In discutiile cu partidele am incercat sa aflu daca mesajul transmis de cei 4 milioane de romani care au votat DA pentru unimominal s-a perceput in randul clasei politice", a declarat presedintele.

"Faptul ca unele partide au refuzat invitatia la consultari arata o dificultate in acceptarea dialogului asupra celor doua subiecte: uninominalul si pactul national pentru educatie", a mai spus presedintele.

"In concluzie, daca toate cele trei partide sunt cinstite fata de electoratul lor si fata de vointa romanilor, ar putea fi realizata o solutie pentru intrunirea unei majoritati in Parlament pentru ca legea pentru votul uninominal sa treaca. Altfel romanii vor avea sentimentul ca votul lor nu conteaza", a afirmat seful statului, care a sublinat ca cei care au votat duminica reprezinta "electoratul activ politic", "nucleul dur" al celor implicati.

Doar aproximativ 27% dintre romani cu drept de vot s-au prezentat la urne la referendumul pentru introducerea votului uninominal din data de 25 noiembrie. Dintre acestia 81,36% au votat "DA", 16,17% au votat "NU", iar 2,46% din voturi au fost nule.

In cifre, centralizarea datelor inscrise in procesele verbale arata ca la referendum au participat 4.851.470 persoane, dintre care 3.947.212 au votat pentru votul uninominal in doua tururi de scrutin, 784.640 au votat impotriva si s-au inregistrat 119.618 de voturi nule.

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Daca nu sunteţi înregistrat, comentariul dumneavoastră

va apărea cu sufixul 'Anonim'.

Avertisment: Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conţinutul acestuia şi îşi va asuma eventualele daune, în cazul unor acţiuni legale împotriva celor publicate.