Propunerea legislativa privind acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic si consular a fost adoptata luni de Senat, dupa ce initial raportul comisiei de fond a fost respins de trei ori la rand, iar votul pe proiectul de lege a fost reluat in urma unei pauze de consultari intre liderii de grup de la social-democrati si liberali.

Proiectul de lege privind pensiile de serviciu pentru diplomati a provocat scandal in plenul senatului, dupa ce din cauza unor erori tehnice raportul comisiei de fond a fost votat de trei ori la rand si a fost respins de fiecare data.

Proiectul de lege a fost de asemenea respins, neintrunind numarul de 85 voturi pentru, intrucat liberalii au votat impotriva.

S-a cerut imediat dupa o pauza de consultari pentru o reluare a votului, intrucat s-a constatat ca a fost o neintelegere din partea liberalilor a ceea ce presupune acest proiect. Dupa consultari, plenul a decis reluarea votului, iar liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu a mentionat ca s-a ajuns la un consens cu cei din opozitie.

Astfel, la a doua incercare, propunerea a trecut cu 111 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 5 abtineri.

Senatorul Titus Corlatean a precizat ca propunerea legislativa reprezinta "un act reparatoriu" pentru membrii personalului diplomatic si consular.

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic si consular daca indeplinesc conditiile cumulative de pensionare - varsta si stagiul complet de cotizare prevazute in sistemul public de pensii, precum si vechime efectiva in diplomatie de cel putin 18 ani, respectiv vechimea in activitatea de comert exterior si cooperare economica internationala, noteaza Agerpres.

Plenul Senatului a fost de acord cu raportul Comisiei de munca, ce a stabilit ca membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, cu o vechime de cel putin 18 ani in MAE, si personalul incadrat pe functii de executie sa se poata pensiona la cerere si sa poata beneficia la implinirea varstei de 60 de ani de pensie de serviciu in cuantum de 80% din salariul de baza brut lunar, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute in ultima luna de activitate.

Propunerea legislativa privind acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic si consular, initiata de un grup de deputati PSD si UDMR, va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.