Europarlamentarul Siegfried Muresan (PMP) a trimis o scrisoare conducerii ziarului polonez "Gazeta Wyborcza", cotidian care a realizat un interviu cu presedintele Klaus Iohannis, in timpul recentei sale vizite la Varsovia, interviu publicat pe 12 martie. In deschiderea interviului, jurnalistii polonezi afirmau ca actualul sef al statului "trebuie sa curete harababura lasata de predecesorul sau prorus, Traian Basescu"

Siegfried Muresan arata in scrisoarea sa ca "Ati corectat aceasta afirmatie stergand , insa celelalte asertiuni din articolul dumneavoastra au ramas neschimbate. Ma adresez dumneavoastra pentru a va oferi o privire de ansamblu corecta asupra situatiei economice si politice din tara mea. La 8 ani dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in niciun caz situatia actuala din Romania nu poate fi descrisa ca ."

Redam integral scrisoarea adresata de europarlamentarul Siegfried Muresan conducerii ziarului "Gazeta Wyborcza":

Scrisoare adresata conducerii ziarului polonez "Gazeta Wyborcza"

"Stimate domnule Michnik,

Stimate domnule Wielinski,

Va scriu in urma interviului cu presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, publicat in 12 martie 2015 in "Gazeta Wyborcza". In deschiderea interviului ati afirmat ca actualul presedinte trebuie sa "curete harababura lasata de predecesorul sau prorus, Traian Basescu". Ati corectat aceasta afirmatie stergand "prorus", insa celelalte asertiuni din articolul dumneavoastra au ramas neschimbate.

Ma adresez dumneavoastra pentru a va oferi o privire de ansamblu corecta asupra situatiei economice si politice din tara mea. La 8 ani dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in niciun caz situatia actuala din Romania nu poate fi descrisa ca "harababura".

Romania este astazi o tara in care principiile statului de drept functioneaza mai bine ca oricand de-a lungul istoriei noastre. Independenta sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei dau rezultate. In ultimii 10 ani, institutii-cheie ale statului si-au castigat independenta si sunt puternice, astfel ca isi pot acum indeplini misiunea. Uneori, politicienii sunt, intr-adevar, tentati sa faca uz si sa abuzeze de institutii ale statului in scopuri politice, insa institutiile, incluzand procurori, judecatori, agentii anticoruptie si de integritate, sunt energice si isi indeplinesc misiunea. Aceasta este analiza obiectiva a Comisiei Europene in rapoartele sale periodice in temeiul Mecanismului de Cooperare si Verificare a sistemului judiciar din Romania.

In ultimii 10 ani, Romania a depasit cea mai severa criza economica din ultimele decenii. Actiunea politica decisiva a presedintelui si a guvernului de centru-dreapta condus de prim-ministrul Emil Boc a permis revenirea rapida a tarii la crestere economica si crearea de locuri de munca. Reformele structurale si consolidarea fiscala au facut din Romania o tara din nou competitiva. A fost recastigata increderea pietelor financiare, iar Romania a incheiat cu succes contracte de finantare cu creditorii sai internationali. O analiza comparativa a statelor membre ale Uniunii Europene arata ca tarile care au luat masuri decisive de combatere a cauzelor crizei economice si financiare au inregistrat o crestere economica sustenabila mai rapid decat tarile care au amanat reformele. PIB-ul Romaniei a crescut cu 150% in ultimii 10 ani si exporturile cu 400%.

Asemenea Poloniei, Romania a parcurs toate etapele viitoarei integrari economice menite sa aduca economia Romaniei si mai aproape de cea a altor state membre ale Uniunii Europene: Pactul Euro Plus, Pactul Fiscal, Mecanismul European de Stabilitate. Politica externa a Romaniei din ultimii 10 ani a privit intotdeauna parteneriatul cu NATO ca fiind singura garantie de securitate si parteneriatul cu Uniunea Europeana drept singura garantie a prosperitatii poporului roman. NATO si aliatii nostri si-au sporit semnificativ prezenta militara in Romania, la fel cum au procedat si in Polonia.

Etichetarea dumneavoastra initiala a fostului presedinte al Romaniei Traian Basescu, ca "prorus" nu corespunde sub nicio forma realitatii. Stergerea termenului "prous" din articolul dumneavoastra confirma dubiile pe care le aveti in ceea ce priveste corectitudinea afirmatiei dumneavoastra initiale. Este lansarea Sinergiei Marii Negre, care a devenit Politica de Vecinatate a Uniunii Europene, o politica prorusa? Este calificarea invaziei Crimeei de catre Federatia Rusia drept "o agresiune", inca de la inceputul procesului, o politica prorusa? Este asocierea Republicii Moldova cu Uniunea Europeana o politica prorusa? Toate aceste initiative ale presedintelui Basescu ilustreaza o actiune ferma impotriva intereselor Rusiei in regiune. Presedintele Basescu a avertizat, criticand un asemenea demers, cu privire la aspiratia lui Putin de a controla gura de varsare a Dunarii in Marea Neagra, inainte ca orice alt lider european sa faca acest lucru. Aspiratia domnului Putin a fost descrisa exact in acesti termeni de catre comandantul Armatei SUA in Europa, Lt. Gen. Ben Hodges, in martie 2015. Fostul presedinte al Romaniei si-a exprimat, totodata, opinia ca Romania ar fi putut fi o tinta pentru Federatia Rusa, dar nu este, numai datorita parteneriatului cu NATO si parteneriatului strategic cu SUA.

Cetatenii Romaniei, asemenea cetatenilor Poloniei, isi doresc un climat de securitate si prosperitate. Este responsabilitatea fiecarei generatii de politicieni sa contribuie la dezvoltarea tarii si sa construiasca pe fundamentele reusitelor generatiei dinaintea lor.

In spiritul informarii corecte a cititorilor ziarului dumneavoastra, precum si in vederea repararii prejudiciului pe care l-ati adus tarii mele prin publicarea articolului dumneavoastra, as aprecia daca ati publica prezenta scrisoare, cel putin in varianta prescurtata.

Cu stima,

Siegfried Muresan

Membru al Parlamentului European"