Comisia pentru politica externa din Senat a propus, marti, chemarea de la post a ambasadorului Romaniei in Franta, Bogdan Mazuru, precum si a directorului ICR Paris, Yvette Fulicea, si a unei functionare, ca urmare a incidentului cu invitatiile pentru receptia ocazionata de vizita presedintelui Klaus Iohannis la Paris, potrivit Agerpres.

Bogdan MazuruFoto: Liga Asociatiilor Romano-Germane

Secretarul de stat in MAE Radu Podgorean a fost audiat marti in Comisia de politica externa.

"Comisia de politica externa a Senatului s-a sesizat legat de incidentul produs la Paris privind invitatii care vor participa astazi la intalnirea cu presedintele Iohannis. Si am avut o discutie cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind in tara, privind acest incident absolut regretabil, pe care Comisia de politica externa il regreta in mod unanim. Comisia de politica externa a hotarat sa propuna urmatoarele lucruri: rechemarea de la post a celor doua doamne implicate, e vorba de doamna Yvette Fulicea, directoarea Institutului Cultural Roman de la Paris, si a unei alte doamne, functionara, implicata in mod direct in emiterea acelui document catre cei care urmau sa fie invitati. Ambasada (n.r. - de la Paris) sa trimita in mod oficial scrisori de scuze publice celor care au primit acel e-mail nefericit, pe care il regretam, si propunem ca domnul ambasador Bogdan Mazuru sa fie chemat de la post", a precizat senatorul Petru Filip, seful Comisiei pentru politica externa.

El a explicat ca motivul chemarii de la post a ambasadorului este faptul ca "raspunderea la un astfel de nivel de protocol este a sefului institutiei respective".

Cat priveste momentul in care va fi chemat diplomatul roman, el a spus ca acestea sunt chestiuni procedurale, iar cel care poate sa cheme de la post un ambasador este presedintele Romaniei, dar ca Ministerul de Externe va avea un rol activ in ceea ce se intampla mai departe.

Intrebat daca rechemarea celor doua reprezentante ale ICR este una temporara, presedintele Comisiei pentru politica externa a spus: "Noi am propus rechemarea permanenta, deci o decizie pe care Ministerul de Externe va trebui sa o analizeze, pentru ca doamna Fulicea a fost numita in postul de director printr-o decizie a Comisiilor reunite de politica externa si cultura ale Senatului in urma cu cateva luni".

Petru Filip a adaugat ca, din punct de vedere administrativ, este o relatie directa intre Ministerul de Externe si Institutul Cultural Roman, pentru ca directorul si directorii adjuncti sunt diplomati ca si pozitie fata de postul pe care il ocupa.

Intrebat care a fost pozitia MAE fata de aceste propuneri, Filip a spus ca MAE nu a facut "decat sa-si noteze aceste propuneri pentru ca, pana la urma, si Ministerul de Externe este sub control parlamentar".

"Urmeaza o ancheta facuta la nivelul Ministerului de Externe prin intermediul Corpului de control care functioneaza in interior si vor prezenta, atunci cand vor fi gata, in interiorul dezbaterii, in Comisia de politica externa, acel raport care va fi facut in perioada urmatoare", a mai precizat presedintele Comisiei.

Scriitorul Radu Portocala afirma, intr-o scrisoare adresata ambasadorului Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, ca e-mailul in care a primit invitatia la o receptie organizata cu ocazia vizitei presedintelui Klaus Iohannis in Franta continea un fisier in care erau trecute numele celor invitati si diverse comentarii precum "indezirabil", "scarbos" sau "vrea cu sotia".

Diplomatul de la Ambasada Romaniei la Paris care a redactat fisierul trimis odata cu invitatiile a fost sanctionat cu avertisment, a informat ulterior MAE.

Corpul de Control si Evaluare Diplomatica a analizat si implicarea directorului ICR Paris, ca urmare a transmiterii respectivului fisier, Yvette Fulicea fiind, de asemenea, sanctionata cu avertisment.