Elena Udrea, candidatul PMP la alegerile prezidentiale, propune un Pact pentru Justitie independenta si le "solicita tuturor candidatilor inscrisi in cursa pentru Presedintia Romaniei sa semneze acest pact, pentru a asigura functionarea statului de drept si de acum inainte", potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presedintele PMP sustine ca "astazi putem vorbi despre o Justitie puternica, ce nu functioneaza la comanda politica, asa cum se intampla in 2004. In fata Justitiei raspund in mod egal toti cetatenii, indiferent ca sunt oameni politici sau de afaceri puternici, indiferent de culoarea lor politica, relatiile sau de banii pe care ii au. Insa acest drum al independentei Justitiei nu este unul ireversibil".

"Vedem cum Victor Ponta ameninta judecatorii si procurorii, face presiuni asupra lor, critica deciziile acestora. Vedem cum Klaus Iohannis vorbeste despre o adevarata 'independenta a Justitiei', alta decat cea reala care exista astazi. Mai mult, ne spune ca nu ii pasa de ce decizie va da Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul sau de incompatibilitate. Am mai vazut si declaratii care aprind fitile legate de soarta institutiilor judiciare din noiembrie incolo", a declarat Elena Udrea, potrivit comunicatului PMP.

Elena Udrea le cere "tuturor celor 14 candidati sa semneze 'Pactul pentru o Justitie independenta', prin care sa se angajeze ca nu vor desfiinta niciodata institutii precum DNA, DIICOT sau ANI. Ca nu vor incerca niciodata sa reduca atributiile acestor institutii sau pe cele ale ICCJ si CSM. Ca se vor lupta pentru ca ceea ce s-a castigat in ultimii 10 ani sa fie o valoare pe care acest popor sa o aiba de acum incolo. Independenta Justitiei trebuie sa foloseasca acestei tari".

Ce spune Pactul pentru Justitie independenta propus de Elena Udrea

"Noi, semnatarii Pactului pentru Justitie independenta, garantam respectarea tuturor principiilor si actiunilor asumate prin acesta:

1. Vom reprezenta un garant al separatiei puterilor in stat.

2. Nu vom desfiinta sau restructura DNA, DIICOT, ANI.

3. Vom garanta functionarea corecta a DNA, DIICOT, ANI, ICCJ si CSM, fara a le afecta prin modificari legislative care sa le reduca atributiile sau competentele pe care le au in acest moment.

4. Vom garanta functionarea justitiei in interesul exclusiv al cetatenilor.

5. Vom respinge orice forma de intruziune a politicului in procesul de pronuntare a sentintelor.

6. Vom asigura conditiile necesare pentru consolidarea activitatii institutiilor insarcinate cu protejarea independentei sistemului judiciar.

7. Vom urmari respectarea hotararilor judecatoresti la toate nivelurile, pentru a asigura executarea adecvata a acestora.

8. Nu vom sustine Legea amnistiei si gratierii pentru persoanele care au comis acte de coruptie sau violente.

9. Nu vom face gratieri individuale ale unor persoane condamnate pentru acte de coruptie.

10. Vom garanta ca numirile in functiile de decizie din sistemul de Justitie sa aiba la baza criterii clare de profesionalism, independenta politica si transparenta.

11. Vom garanta aplicabilitatea, fara exceptie, a actelor legislative privind incompatibilitatea, conflictele de interese si averile nejustificate.

12. Vom milita pentru eradicarea actelor de coruptie si pentru pedepsirea acestora, indiferent de functia si influenta persoanelor implicate.

13. Vom asigura consistenta si transparenta procesului juridic prin incurajarea reformelor si dezvoltarea unei abordari cuprinzatoare care sa accelereze unificarea practicilor.

14. Nu vom accepta aplicarea de masuri disciplinare sau exercitarea de presiuni asupra judecatorilor care iau decizii contrare majoritatii din completul de judecata."

Cine sunt cei 14 candidati la alegerile prezidentiale 2014

In cursa electorala pentru Cotroceni au intrat Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianta Crestin-Liberala), Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara), Kelemen Hunor (Uniunea Democrata Maghiara din Romania), Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista), Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romania Mare), William Brinza (Partidul Ecologist Roman), Mirel Mircea Amaritei (Prodemo) si Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

De asemenea, vizeaza functia de sef al statului si patru independenti - Teodor Melescanu, Calin Popescu-Tariceanu, Monica Macovei si Gheorghe Funar.

Pe 3 octombrie a inceput campania electorala pentru alegerile prezidentiale. Cei 14 candidati inscrisi in cursa pentru Cotroceni au la dispozitie 30 de zile pentru a convinge alegatorii sa-i voteze la cea mai inalta functie in stat, pentru un mandat de 5 ani. Primul tur al alegerilor prezidentiale va fi pe 2 noiembrie, iar cel de-al doilea se va desfasura pe 16 noiembrie.