Principalele puncte din programul prezidential al lui Klaus Iohannis

de Red. Politic     HotNews.ro
Luni, 29 septembrie 2014, 18:53 Actualitate | Politic


 documente
(29 Sep 2014) PDF, 392KB
Liderul PNL Klaus Iohannis, candidatul Aliantei Crestin Liberale la alegerile prezidentiale, si-a lansat oficial, marti, programul electoral cu care se prezinta in cursa pentru Cotroceni, intitulat "Romania lucrului bine facut". In document, Iohannis propune o modificare radicala a modului in care sunt utilizate fondurile din exploatarea resurselor naturale: el propune modificarea legislatiei astfel incat o parte din redeventele catre bugetul central sa fie reorientate catre comunitatile locale si chiar catre proprietarii terenurilor, asa cum se intampla in SUA.

Principalele puncte ale programului:
 • DNA: Voi incuraja dezvoltarea capacitatii procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie si imbunatatirea performantei la nivel local, in paralel cu cea foarte buna de la nivel national.
 • ANI: Voi sustine imbunatatirea capacitatii Agentiei Nationale de Integritate care are un rol vital in prevenirea faptelor de coruptie. Din pozitia de Presedinte al Romaniei, voi sprijini elaborarea unui Cod al Incompatibilitatilor si Conflictelor de Interese, care sa unifice legislatia disparata in materie.
 • Despre anticoruptie: Voi pleda pentru crearea, la nivelul Presedintiei, a unei platforme permanente de dialog si cooperare intre toate partidele politice reprezentative, societatea civila si institutiile statului pe tema coruptiei
 • Strategie fiscala: Voi milita pentru descentralizarea fiscala, pentru a pune capat presiunii necuvenite la care autoritatile locale sunt adesea supuse de catre guvernul central. Structurile de control vor trebui insa si ele adaptate descentralizarii si regionalizarii inerente europenizarii noastre, astfel incat si la nivel regional sau local sa existe un control adecvat al coruptiei, unul in care cetatenii sa aiba un rol direct si mult mai mare asupra prioritatilor si calitatii cheltuirii fondurilor publice.
 • Despre amnistiere: Nu voi gratia persoane condamnate pentru infractiunea de coruptie
 • Despre directiile majore de politica externa: ... Aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, prin cresterea rolului, a greutatii Romaniei in NATO si, mai ales, in UE, prin eforturile de a intari, pe zona noastra, institutiile cu semnificatie de securitate nationala, un buget mai consistent al apararii, o armata mai puternica, servicii speciale cat se poate de puternice, pe deplin scoase din jocul politic partizan. Politica externa a Romaniei urmareste atingerea intereselor noastre nationale prin intermediul NATO si UE. Sustin neconditionat dezvoltarile de securitate si politico-militare din cadrul NATO si sunt adeptul unei Politici Externe si de Securitate Comune in cadrul UE. Cred cu tarie ca parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alaturi de calitatea de membru al NATO si al UE, reprezinta, pentru Romania, elementul fundamental al politicii noastre externe si al strategiei nationale in domeniul securitatii
 • Politica de aparare: In calitate de Presedinte al Romaniei, voi propune tuturor partidelor politice un acord pentru asigurarea constanta a unei finantari anuale de 2% din PIB pentru aparare.
 • Obiective de infrastructura: Iohanis sustine elaborarea unui Plan de Dezvoltare Durabila pentru urmatorii 10 ani, care sa cuprinda atat obiectivele acoperite prin fonduri europene prin Acordul de Parteneriat, cat si pe cele care urmeaza a fi acoperite din bugetul de stat.
 • Fonduri UE: Candidatul ACL sustine restructurarea sistemului de gestionare a fondurilor europene, prin crearea unui corp de functionari de elita care sa monitorizeze si sa implementeze programele cu finantare UE, remunerati competitiv in functie de gradul de absorbtie a fondurilor
 • Romanii din strainatate: Una dintre primele masuri pe care le voi adopta in calitate de Presedinte al Romaniei va fi crearea unui Consiliu Consultativ format din reprezentantii comunitatilor de romani de peste granita. Acest Consiliu va trebui sa constituie cadrul in care vor fi dezbatute temele ce preocupa romanii din afara granitelor si armonizate pozitiile institutiilor.
 • Klaus Iohannis promite si o schimbare a filosofiei serviciilor de informatii: Voi milita pentru schimbarea etapizata a conceptiei de securitate nationala, de la o abordare specifica actualei etape, de contracarare a riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii, catre una puternic axata pe prevenire, care reprezinta, in sine, o schimbare de paradigma necesara trecerii la o etapa noua in devenirea statului roman.
 • Sanatate: Iohanis propune, pe termen lung, un buget de 6% din PIB pentru Sanatate.
 • In privinta economiei, Iohannis propune un model "liberal", care inseamna restrangerea prezentei statului in economie si intarirea prezentei sale institutionale, prin rolul de garant al drepturilor constitutionale, al echitatii si al bunei functionari a economiei de piata.
 • Aderarea la euro trebuie sa fie, in viziunea lui Klaus Iohannis, "o adevarata ancora pentru disciplinarea politicilor economice, pentru predictibilitate si accelerarea cresterii economice".
 • Candidatul ACL pledeaza pentru dezvoltarea pietei de capital, fara a insista insa asupra masurilor sau politicilor pe care le are in vedere pentru a atinge acest obiectiv.
 • Iohannis pledeaza pentru pastrarea cotei unice de impozitare, pe care o considera "o solutie corecta".
 • El anunta ca revenirea la TVA de 19% este "o prioritate absoluta".
 • In plan politic, Iohannis anunta o reforma de fond a legislatiei electorale, respectiv a sistemului de alegere a Camerei Deputatilor, Senatului, presedintilor de Consilii Judetene si primarilor, dar si modificarea legislatiei partidelor politice, atat in privinta conditiilor de infiintare a unor noi formatiuni, cat si a finantarii acestora.

Consulta in documentul atasat programul prezidential al lui Klaus IohannisCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


10620 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  regret sincer...... (Luni, 29 septembrie 2014, 19:53)

  translativus [utilizator]

  ......faptul ca Iohanis, impreuna cu ACL, nu inteleg adevarata problema a romaniei.

  Din nefericire, planul electoral nu este altceva decat o insiruire de dorinte iar de vise si dorinte neamplinite suntem satui.

  Domnule Iohanis, cum credeti ca veti putea infaptui una, nu toate dorintele dvs, daca aveti impotriva o gasca de politicieni in parlament, interesati doar de buzunarul lor ?

  Pentru a realiza "Romania lucrului bine facut", trebuie mai intai facuta "curatenia generala" si apoi aranjarea "lucrurilor".

  Daca "aranjati mobila" peste acelasi gunoi, lucrul nu este bine facut.
  Regret da nu m-ati comvins.
  • +6 (8 voturi)    
   Corect (Marţi, 30 septembrie 2014, 1:37)

   RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Doar ca in aceasta directie presedintele nu poate decat sa asigure independenta justitiei prin blocarea legilor care cauta subrezirea ei. Intr-un stat de drept, curatarea parlamentului nu este treaba presedintelui ci a instantelor si a institutiilor precum ANI si DNA care trebuie lasate in continuare sa-si faca treaba. Eu il vad pe Iohannis drept un garant mult mai credibil al justitiei decat pe Ponta. Macovei este, desigur, cea mai credibila si calificata persoana in aceasta zona, doar ca din pacate e clar ca dna Macovei nu va prinde turul 2.
   • +1 (3 voturi)    
    Foarte adevărat! (Marţi, 30 septembrie 2014, 10:04)

    Radu I [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

    Se pare că e nevoie de niște explicații pentru mulți dintre comentatorii care se „trezesc” comentând, doar ca să... comenteze. Despre lucruri de care nu au habar. Ca, de exemplu:
    1. Rolul Președintelui în Constituția României:
    „Președintele României este șeful de stat al României. El are rolul de a reprezenta statul român în relațiile internaționale; conform Constituției, este garantul independenței naționale, veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate. De asemenea, președintele este comandantul forțelor armate și îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.” (Constituția României, art. 80).
    Atât. Sau vor unii un alt președinte omniscient, omnipotent, omniprezent, la toate butoanele?
    2. „Gașca de politicieni penali” nu poate fi schimbată decât prin alegeri parlamentare. Sau prin moțiune de cenzură, caz în care e nevoie ca opoziția să aibă majoritate parlamentară.
    3. Nu suntem nici prima și nici ultima țară, în care Președintele a fost (va fi) nevoit, temporar, să „coabiteze” cu o majoritate ostilă. Știți despre ce vorbesc, sper...
    • +1 (1 vot)    
     se pare ca..... (Marţi, 30 septembrie 2014, 14:28)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

     .....este nevoie de exprimarea unor adevaruri pentru ca cei cu ochelari de cal (asta in cazul in care nu sunt profitori ai sistemului) si care "sforaie" pe aici despre legi si Constitutie, omit cu grije sau habar nu au ca presedintele poate convoca REFERENDUM iar prin REFERENDUM, POPORUL SUVERAN isi exprima vointa, iclusiv pentru modificarea constitutiei iar aceasta se numeste DEMOCRATIE, adica PUTEREA POPORULUI, pentru necunoscatori.

     Ce trebuie sa faca Iohanis este tocmai initierea unui referendum pentru modificarea constitutiei in sensul obligativitatii in regim de urgenta a implementarii rezultatelor valide de la orice referendum trecut sau viitor si apoi, tot prin referendum vom scapa de aceasta "gasca de politicieni penali" dar Iohanis nu poate face asta, pentru ca are in spate doua partide ticsite de astfel de politicieni si de aceea nu va avea votul meu.
   • +1 (3 voturi)    
    programul rezidential nu-l prezinta? (Marţi, 30 septembrie 2014, 10:31)

    premierul grivco [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

    pe asta il tine ascuns?
   • +1 (1 vot)    
    domnule.... (Marţi, 30 septembrie 2014, 14:39)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

    ......intr-unt stat de drept, astfel de probleme nu ar exista dar la noi, unde nu este un stat de drept, presedintele are la indemana initierea consultarii populare prin referendum.
    Oare domnul Iohanis nu stie ? Ba da dar daca va aplica vointa poporului, va lovi si in cei care il sprijina acum si de aceea nu o face.

    Monica Macovei are marele avantaj ca este independenta si nu are niciun politician penal de aparat. De aceea isi poate permite sa loveasca sistemul ticalos iar daca va promite reformarea clase politice printr-o serie de referendumuri, cu siguranta ca va fi noul presedinte al romaniei.
 • +4 (6 voturi)    
  Slabut (Luni, 29 septembrie 2014, 20:18)

  ceascucuc [utilizator]

  Slabut domnule Iohannis. Adica tot vorbe'n vant si mai nimic concret. Sa impacam si varza si capra....Sa luam un exemplu concret, sa nu fiu acuzat de rea vointa : cazul romanilor din strainatate. Ce propune herr Iohannis - sa fie creat un consiliu consultativ care sa discute, sa analizeze, etc, etc.
  Ca si cum nu stie ca prioritatea e introducerea votului electronic sau a celui prin corespondenta. Eu m'am saturat de jonglerii din astea nesimtite. Vrei sa te votez, propune masuri concrete care sa-mi impacteze traiul acum, nu propuneri, comitete consultative si alte bazaconii aruncate asa de florile marului.
  Nu te voi vota pentru ca de fapt dumneata nu propui nimic concret. De vorbe sunt si eu in stare, si toata lumea.
  Voi vota Monica Macovei
  • +2 (4 voturi)    
   Masura concreta (Marţi, 30 septembrie 2014, 1:32)

   RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui ceascucuc

   In discursul complet publicat in cadrul unei alte stiri aici pe Hotnews vei vedea ca face referire directa la introducerea voturilor electronice si prin corespondenta. Citeste-i discursul complet, nu rezumatul facut de hotnews si apoi critica.
 • 0 (2 voturi)    
  Interesant (Luni, 29 septembrie 2014, 20:38)

  ClaudiuCS [utilizator]

  Ca nu comenteaza nimeni:)
 • +1 (3 voturi)    
  foarte vag, domnule Iohannis (Luni, 29 septembrie 2014, 22:15)

  ceascucuc [utilizator]

  Primul comentariu mi-a fost sters, si chair nu stiu de ce. Il criticam pe Iohannis pentru ca nu propune nimic concret si dadeam ca exemplu situatia romanilor din strainatate : il loc sa vina cu adevaratele solutii, el propune gargara cu apa rece, consilii consultative. Care sa fie alea solutille? Pai in primul rand, drept de a vota electronic sau prin corespondenta. Asta e primul pas concret, nu consilii si comitete consultative...
  Vrea domnul Iohannis alte solutii concrete? Pai uite, sa se implice in scaderea taxelor consulare si in eficientizarea obtinerii diferitelor acte prin ambasadele/consultatele din afara. Am zis bine sa se implice, atat cat i se permite din punct de vedere legal prin statutul functiei de presedinte. Sa iasa in conferinte de presa si sa spune clar ca e nevoie de toate aceste reforme.
  Pana una alta, nu il voi vota pe domnul Iohannis pentru ca nu vad nici un gest activ, concret, constient in slujba cetateanului. O voi vota pe Monica Macovei.
  Sper ca acest comentariu sa fie publicat
  • -1 (1 vot)    
   Ah... (Marţi, 30 septembrie 2014, 12:45)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui ceascucuc

   Încă nu a început campania electorală pentru prezidențiale, și vreți ca Iohannis să facă conferințe de presă? Ca dom' Băsescu? Care, din două în trei zile (la ore foarte atent alese :)), când dorește să arunce cu bolovani în adversari, sau când se chinuie să ne explice domnia sa, cum nu alta pe pământ (mai bună, mai frumoasă, mai drăgăstoasă...) decât udrea?
 • +3 (7 voturi)    
  Aveti tupeul sa vorbiti despre integritate ? (Marţi, 30 septembrie 2014, 1:33)

  fosta zoezoe [utilizator]

  Murea Sibiul, se sufoca daca nu erati dvs retribuit in consiliul de administratie al Administratiei pietelor(,,,,) si la Societatea de apa si canal ? Jenant dle , sunteti deficitar tocmai la capitolul onoare ! O spune o mamaligareasa, romanca si anti-psd.Mizati sa castigati in instanta fortand limba romana pe faptul ca legea vorbeste participarea in "alte organisme locale" iar astea ar fi municipale .... Jenant , dar nu pentru dvs -care trebuie sa va aparati cu ce puteti-ci pentru mareeeele acl....care e tot mai mic !
  • +1 (3 voturi)    
   retribuit? (Marţi, 30 septembrie 2014, 10:03)

   oaspetele [utilizator] i-a raspuns lui fosta zoezoe

   Dupa cate stiu, nu a fost retribuit.
   Apoi, participarea lui a fost asumata pornind de la sfaturile CE si a unui minister roman, daca nu ma insel.
 • 0 (0 voturi)    
  Nimic despre educatie ... (Marţi, 30 septembrie 2014, 14:41)

  Eu the first [utilizator]

  Pe mine m-a pierdut.

  Ca sa dau un exemplu pentru importanta educatiei: 6% din PIB pt. sanatate, dac-ar fi populatia educata, e exagerat de mult.

  Un om educat investeste major in preventie, ceea ce reduce cu ordine de marime cheltuielile pt. sanatate. In loc sa dea sute de lei (noi) pe luna pentru medicamente cand se imbolnaveste, face sport, merge mult la munte, sta mult timp in aer liber si se imbolnaveste foarte rar si doar usor.

  Un om needucat habar n-are cum vine treaba cu sportul, isi bea toti banii si se imuiba ca porcu' cu tot felul de alimente nesanatoase, pierde noptile , ca aia e notiunea lui de distractie, si pe urma cand ajunge copt la maxim la doctor striga ca din gura de sarpe ca statu' tre' sa-l trateze pe gratis. Bineinteles, pe banii din taxele platite de cei educati, ca doar aia au salarii mari, la care si taxele si impozitele sunt mari.

  Singurii care dupa parerea mea merita sa fie tratati cu costuri mari de asigurarile de sanatate de stat sunt batranii. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat mai dificila devine mentinerea unei stari de sanatate adecvate, oricat ai incerca. Dar si acolo as impune restrictii. In toate tarile civilizate, toata lumea, chiar si batranii, sunt penalizati din greu la acordarea de tratamente gratuite daca nu se supun unor controale periodice si daca nu urmeaza recomandarile preventive ale medicilor. Adica daca ai artrita, medicul te trimite la gimnastica sportiva si fizioterapie pe gratis si tu nu te duci, eventuala operatie de articulatie care la un moment dat devine necesara in nici un caz nu va fi suportata de casa de asigurari de sanatate la care esti afiliat.

  Asa ca pt. mine cel putin orice candidat care n-are ca prioritate majora educatia e degeaba. De-aia si cred ca la vot o sa votez cu raul cel mai mic, nu cu cel mai bun candidat. Dar la vot ma duc in mod cert, si asta ar trebui sa faca toata lumea, ca e singurul mod in care putem schimba ceva, oricat de lenta si de anevoiasa ar fi schimbarea.
  • 0 (0 voturi)    
   alocare (Miercuri, 1 octombrie 2014, 6:13)

   oaspetele [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

   Per total, media în UE la procentul din PIB alocat pentru sănătate era de aproximativ 10% la nivelul anului 2012.
 • 0 (0 voturi)    
  Sase case (Miercuri, 1 octombrie 2014, 10:27)

  PARSOR [utilizator]

  Sase case
  Puncte principale: a saptea, a opta si asa mai departe
  • 0 (0 voturi)    
   Bine ma, ... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 12:45)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui PARSOR

   ... tu voteaza-l pe Nastase (care noroc ca are interdictie, altfel in mod cert ar candida), care n-are case, are palate si blocuri intregi.

   Orice om asezat, muncitor, strangator, dupa cateva decenii de munca, daca nu e prost, reuseste sa adune ceva avere. Daca faptul ca ai sase case (potential cateva mostenire) e o buba-n cap pt. tine, probabil ca faci parte din categoria alora care nu-s suficient de destepti sa puna si ceva deoparte.

   Io mai degraba m-as uita la cum le gospodareste, decat cate case are. Un om gospodar, indiferent ca are o casa sau zece, are grija de ele, si le tine curate si ingrijite. Si la fel face tu tot ce-i incape pe mana, indiferent ca e o casa, un post la o firma privata unul la primarie sau sefia unui stat - are grija sa-si faca treaba bine.

   In schimb, un prost care e pus doar pe furat, sau care si-a facut averea din furat, n-are grija de bunurile lui - dat fiind ca n-a muncit pt. ele, nu le percepe valoarea ca unu' care a muncit.

   Poze cu casele lu' Iohannis a publicat tocmai A3, sperand sa-i faca un deserviciu, asa ca ai unde te uita la ele.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by