Reprezentantii PDL si ai PNL au aproabt sambata, in unanimitate, intr-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL si PNL si statutul noului partid. Protocolul de fuziune dintre PNL si PDL fusese adoptat si separat de reprezentantii PNL, respectiv ai PDL. Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat ca aprobarea fuziunii inseamna semnarea certificatului de nastere al celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria moderna a Romaniei. Congresul s-a incheiat pe acordurile fostului imn al PDL, "Verde inrourat", democrat-liberalii de la tribuna, dar si delegatii PDL cantand, in timp ce liberalii doar au aplaudat, potrivit Mediafax.

Foto:

La Congres nu au participat fostul lider liberal Crin Antonescu si fostul lider PDL Emil Boc.

Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat ca aprobarea fuziunii inseamna semnarea certificatului de nastere al celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria moderna a Romaniei.

"Suntem astazi impreuna pedelisti si penelisti din toata tara, suntem astazi impreuna prima data dupa multa vreme intr-un numar atat de mare in numele unui obiectiv atat de important. Reuniunea noastra are o misiune istorica. Nu sunt vorbe mari, o simtim cu totii. Ceea ce construim astazi nu este nici Alianta Dreptate si Adevar II, nu este nici CDR II, nu este nici macar USL II, ca sa nu se mai consume degeaba propaganda lui Ponta. Astazi am semnat impreuna certificatul de nastere al celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria moderna a Romaniei", a afirmat presedintele PDL si copresedinte al Aliantei Crestin Liberale PNL-PDL, citat de Agerpres.

El a mai spus ca primul obiectiv politic al PNL-PDL este acela de a castiga alegerile prezidentiale, dar ca dupa acest moment procesul fuziunii trebuie sa continue in mod temeinic.

Potrivit acestuia, in curand echipele de specialisti PDL-PNL vor definitiva Proiectul pentru Romania, document programatic avut in vedere in completare la programul politic asumat prin vot in cadrul sedintei comune de la Palatul Parlamentului.

Presedintele PDL a mai spus ca trebuie, totodata, marita si baza electorala a noului partid prin identificarea de noi votanti la nivelul intregii tari.

Momente importante ale zilei:

UPDATE 13.30 Reprezentantii PDL si ai PNL au aprobat, in unanimitate, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL si PNL si statutul noului partid.

Protocolul de fuziune dintre PNL si PDL fusese adoptat si separat de reprezentantii PNL, respectiv ai PDL.

Dupa citirea protocolului de fuziune de catre europarlamentul PDL Daniel Budea si votarea acestui document, in unanimitate, presedintele PDL Vasile Blaga si liderul PNL Klaus Iohannis si-au strans mana in aplauzele liderilor si a democrat-liberalilor prezenti la congres, transmite Mediafax.

UPDATE 13.10 A inceput sedinta comuna a Conventiei Nationale a PDL si Congresului extraordinar al PNL care va vota fuziunea PDL-PNL.

UPDATE 12.20 Klaus Iohannis:

  • Am avut, si noi, si cei din Partidul Democrat Liberal, intelepciunea de a constientiza ca avem datoria sa fim cheia de bolta a echilibrarii scenei politice romanesti. Vorbim despre doua partide mari, despre un trecut sensibil si despre un context politic dificil, insa am cautat elementele si valorile care ne unesc, nu care ne dezbina.
  • A existat si exista o vointa reala si sustinuta de a cladi o dreapta unita, de a conferi, asa cum spuneam, scenei politice din Romania echilibrul de care are nevoie. Astazi cream, impreuna cu colegii din PDL, marele Partid National Liberal. Si nu doar numele, ci traditia, istoria, valorile noastre se regasesc in marele PNL.
  • Ne aflam in fata unui moment istoric pentru PNL, un moment marcat de redefinire si reconfigurare structurala, insa cred eu ne va spori puterea si determinarea. Prin pastrarea numelui PNL am reusit sa impunem conservarea simbolurilor noastre, ale celor peste 139 de ani de traditie istorica.
  • Pentru noi si pentru cei care ne vor acorda increderea aceasta zi reprezinta momentul unui nou inceput, sper, inceputul unui deceniu de liberalism, prosperitate si stat de drept
  • Marele Partid National Liberal se va bate in continuare pentru valorile care au traversat istoria noastra politica: respectul pentru individ, proprietatea privata, statul de drept, libera initiativa, descentralizarea, ordinea, reducerea decalajelor dintre Romania si tarile occidentale.
  • Fuziunea cu Partidul Democrat Liberal nu trebuie privita ca o diluare a identitatii noastre, ci, dimpotriva, ca o intarire a ei. Am incredere ca, la sfarsitul procesului de fuziune, identitatea noastra politica va fi mai puternica si ca ea se va imbogati cu abordari si solutii noi. De altfel, doresc sa subliniez faptul ca eu concep marele Partid National Liberal ca pe o formatiune a dreptei integratoare in care au loc si se vor putea exprima toate curentele politice al caror numitor comun este apartenenta la dreapta
  • Cei care, din diferite motive, au incurajat sau inca mai incurajeaza formulele unei drepte divizate, fac indirect jocul PSD-ului. Pentru ca nu exista o fericire mai mare pentru PSD decat o dreapta scindata si macinata de orgolii, citeaza Agerpres.

UPDATE 12.10 Protocolul de fuziune prin contopire intre PDL si PNL a fost aprobat sambata de Conventia Nationala Extraordinara a PDL.

Protocolul de fuziune prin contopire intre PNL si PDL prevede ca denumirea noului partid va fi Partidul National Liberal, iar cea prescurtata este PNL, alegerile interne urmand sa se desfasoare pe baza statutului noii formatiuni incepand cu 1 ianuarie 2017.

Potrivit protocolului, Partidul National Liberal rezultat din fuziune se organizeaza si functioneaza potrivit statutului, Protocolului de fuziune, precum si Legii partidelor politice.

Alegerile interne in Partidul National Liberal rezultat din fuziune la nivel national se vor desfasura, pe baza statutului noului partid, incepand cu 1 ianuarie 2017, prevede Protocolul.

Semnul permanent al partidului este o sageata intr-un cerc format din 12 stele sub care se afla prescurtarea PNL, ansamblul fiind incadrat intr-un patrat cu colturi rotunjite, acesta fiind si semnul electoral al noului partid.

UPDATE 11.55: Delegatia Permanenta a PNL a votat protocolul aliantei electorale cu PDL 'ACL PNL-PDL'. Dupa Delegatia Permanenta, liberalii se vor reuni tot la Parlament in Congres extraordinar, iar ulterior in congres comun cu PDL pentru fuziune.

UPDATE 11.30 Vasile Blaga, dupa ce PDL a votat fuziunea cu Forta Civica: "Va veti simti bine in PDL, veti fi considerati membri si vom merge impreauna si mai uniti spre noua constructie de centru dreapta." Mihai Razvan Ungureanu va fi prim vicepresedinte PDL in urma fuziunii.

In urma negocierilor purtate intre cele doua formatiuni, reprezentantii Fortei Civice vor detine sapte functii in structura de conducere a PDL, una de prim-vicepresedinte prin Mihai-Razvan Ungureanu, doua functii de vicepresedinte prin Adrian Iurascu si Adrian Semcu, una de secretar general adjunct care va fi ocupata de Stefan Pirpiliu si trei de secretar executiv prin Florin Bolchis, Dumitru Pucheanu si Dragomir Tomasenschi.

La finalul votului, Gheorghe Flutur a deschis cea de-a treia Conventie Nationala Extraordinara a PDL, in structura nou validata dupa fuziunea cu Forta Civica, in care se va proceda la adoptarea tuturor documentelor aprobate de BPN si CDN ale PDL si BP si Delegatia Permanenta ale PNL, respectiv protocolul de fuziune prin contopire a PDL cu PNL, statutul si programul politic al noului partid si protocolul de functionarea a Aliantei Crestin Liberale PNL-PDL.

***

La congresul comun sunt asteptati 2.245 de delegati, potrivit secretarului general adjunct al PDL, Marian Zlotea.

Textul protocolului aliantei electorale intre PNL si PDL ce urmeaza sa fie aprobat in cadrul congresului de fuziune a celor doua partide programat pentru sambata prevede ca Alianta Crestin Liberala Partidul National Liberal - Partidul Democrat Liberal are ca obiectiv participarea cu un candidat si un program electoral comun la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014.

Semnul electoral al aliantei este reprezentat de semnele electorale ale celor doua partide deasupra carora se afla acronimul ACL.

Candidatul comun al aliantei va fi desemnat in urma unor cercetari sociologice la propunerea forurilor de conducere ale celor doua partide, respectiv de Delegatia Permanenta a PNL si de Biroul Permanent National al PDL, se mentioneaza in document.

Conducerea aliantei, precum si coordonarea campaniei electorale se asigura de catre conducerea operativa desemnata in acest sens.

Conducerea operativa va fi una paritara, constituita din sase membri ai PNL si sase ai PDL, respectiv liberalii Klaus Iohannis, Teodor Atanasiu, Sorin Frunzaverde, Ludovic Orban, Marian Petrache, Eduard Hellvig si democrat-liberalii Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Catalin Predoiu, Gheorghe Falca, George Scripcaru si Mircea Hava.

Presedintii PNL si PDL, Klaus Iohannis si Vasile Blaga, au anuntat saptamana aceasta numele aliantei electorale.

In data de 5 august va fi anuntat candidatul unic al celor doua partide la Presedintie, cand BPN al PDL si Delegatia Permanenta a PNL vor valida propunerea ACL PNL-PDL, in baza rezultatelor sociologice.

Reprezentantii celor doua partide au convenit sa demareze, in aceasta saptamana, sondaje pentru desemnarea candidatului aliantei la prezidentiale.

Liberalii l-au desemnat pe Klaus Iohannis candidat pentru cursa prezidentiala, iar democrat-liberalii pe Catalin Predoiu.