Liderul PNL Klaus Iohannis spune, intr-o postare pe Facebook, ca intelege si respecta "sensibilitatea unor colegi din PDL legata de nume si identitate" si ca afirmatia sa ca PDL accepta numele de PNL pentru noul partid a fost o concluzie la care a ajuns "in urma multor discutii formale si informale".

Klaus IohannisFoto: Agerpres

"Cel mai puternic proiect politic al anului 2014 este unificarea dreptei, fuziunea dintre PNL si PDL. Inteleg si respect sensibilitatea unor colegi din PDL legata de nume si identitate. Nu am dorit in niciun fel sa lezez aceasta sensibilitate.

Afirmatia ca PDL accepta numele de PNL pentru noul partid a fost concluzia mea, in urma multor discutii formale si informale. Sunt convins ca noi, PNL, impreuna cu PDL, vom realiza acest proiect, redefinind astfel scena politica.

Nu cred ca in procesul fuziunii trebuie sa introducem teme conflictuale false. Fuziunea noastra trebuie sa insemne marele partid al dreptei romanesti, o constructie doctrinara si organizatorica solida, capabila sa castige alegeri. Asupra acestor aspecte trebuie sa ne concentram".

Mai multi democrat-liberali s-au aratat nemultumiti de anuntul facut sambata de Klaus Iohannis la congresul PNL.

Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a scris, sambata, pe Facebook, la scurt timp dupa ce Klaus Iohannis a anuntat ca noua formatiune rezultata din fuziune se va numi PNL, ca nu stie ce mandat are liderul PNL sa faca acest anunt, dar pe al lui nu il are.

El a mentionat ca "acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit in Comisia bipartita de negociere PDL-PNL". "Aceasta maniera de a purta discutiile este incorecta. S-a stabilit ca orice chestiune se va discuta si negocia institutional in comisie. Nu e corect sa aflam de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret si dezavuez aceasta maniera care denota lipsa de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, "nu vom oferi PDL pe tava", a mai spus Predoiu, in postarea de pe contul de Facebook.

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat, sambata, pentru Mediafax ca PDL nu a acceptat ca noul partid care va rezulta din fuziunea cu PNL sa poarte numele PNL, iar in opinia sa afirmatiile facute de Klaus Iohannis sunt "un pas urias spre esecul fuziunii".

De asemenea, fostul presedinte al PDL Emil Boc a sustinut ca "nu trebuie sterse cu buretele blazonul si istoria partidului", in conditiile in care conducerea democrat-liberala ar fi acceptat ca noua formatiune rezultata in urma fuziunii PNL - PDL sa se numeasca PNL.

Duminica, intr-o conferinta de presa, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a declarat ca pentru democrat-liberali denumirea de PDL este "la fel de valoroasa" ca aceea de PNL si din acest punct incep negocierile cu liberalii, mentionand totodata ca se impune "o resetare" in discutiile cu PNL, in sensul unui limbaj care sa arate respect.

Catalin Predoiu a spus ca negocierile dintre PDL si PNL privind fuziunea vor continua luni, dar a aratat ca aceste negocieri "cer o atitudine de respect reciproc".

"Negocierile dintre PDL si PNL vor continua, discutiile dintre cele doua comisii de negociere pe tema fuziunii se vor relua maine (luni - n.r.), de la ora 09:00, in Kiseleff. Oficial va comunic ca nu este absolut nimic prestabilit inaintea acestor negocieri. Nu a fost inca stabilit numele partidului, nu este stabilit inca numele candidatului la Presedintia Romaniei din partea celor doua partide", a precizat Predoiu.