Initiativa Romania Liberala a decis incetarea parteneriatului cu PNTCD, se arata intr-un comunicat de presa transmis luni de formatiunea politica. IRL invoca drept motiv rezultatul slab obtinut in alegerile europarlamentare din 25 mai.

"Consideram ca un comportament politic onest si deschis, specific modelului democratic al partidelor occidentale, ne obliga pe toti sa ne asumam responsabilitatea pentru rezultatul slab obtinut de PNTCD in alegerile europarlamentare din 25 mai 2014", arata IRL, precizand ca "optiunea pentru mentinerea PNTCD la periferia politicii romanesti, prin perpetuarea logicii conflictuale pe mize mici, determina Initiativa Romania Liberala sa constate incetarea parteneriatului cu PNTCD".

In comunicat se precizeaza ca membrii IRL din conducerea PNTCD "si-au asumat aceasta responsabilitate prin demisiile din functiile in care au fost alesi la congresul din 2 noiembrie 2013" si ca "acest tip de asumare ar fi trebuit urmata de un gest similar din partea presedintelui partidului, pentru a putea declansa procedurile de organizare a Congresului PNTCD", congres care, potrivit IRL ar trebui sa fie deschis competitiei astfel incat liderii nationali sa poata fi alesi prin vot uninominal.

"Apreciem ca revenirea PNTCD in prim-planul politicii romanesti, participarea sa la procesul de unificare a dreptei sunt conditionate de adaptarea partidului la realitatile Romaniei de azi, de deschiderea partidului catre oamenii care vor sa se implice politic, precum si de readucerea alaturi de partid a membrilor exclusi ca rezultat al conflictelor care au macinat PNTCD in ultimii ani", sustin semnatarii.

Initiativa Romania Libera precizeaza ca obiectivul sprijinului acordat de formatiune Partidul National Taranesc Crestin Democrat a fost contributia, alaturi de toti taranistii, la "renasterea partidului lui Corneliu Coposu". "Acest obiectiv este insa imposibil de realizat in conditiile mentinerii PNTCD ca partid inchis, periferic si macinat de conflicte absurde. IRL refuza sa intre in jocul razboiului pentru stampile, razboi care a generat dezastrul partidului lui Corneliu Coposu", se arata in comunicat.

"Le dorim succes colegilor din PNTCD si ne exprimam speranta ca vor reusi sa ia cele mai bune decizii, nu doar pentru a indeplini testamentul lui Iuliu Maniu ("Sa nu lasati partidul sa moara!"), ci si pentru a-l readuce acolo unde il recomanda istoria sa: in prim-planul societatii romanesti", incheie IRL.