Senatorul liberal Cristian Bodea a depus marti o initiativa legislativa prin care propune majorarea alocatiei de stat pentru copii de la 42 la 200 de lei, lunar, pentru fiecare minor din Romania.

Cristian BodeaFoto: Senatul Romaniei

Printre semnatarii proiectului se numara si presedintele PNL, Crin Antonescu.

Crstian Bodea argumenteaza, intr-un comunicat remis HotNews, ca nu este vorba de "o initiativa populista" si ca "si liberalii se pot preocupa de masuri sociale".

"Nu cred in impartirea partidelor pe clase sociale. Asa ceva faceau doar comunistii, pentru a-si justifica necesitatea. Si o fac socialistii azi. Liberalii nu se preocupa doar de oamenii de afaceri, ci de toate categoriile sociale. (...) Socialistii vor sa cultive un cetatean dependent de stat, pentru a putea cumpara voturi prin pomeni electorale. Prin acest demers, PNL doreste sa investeasca in viitorul Romaniei, in copii", spune acesta, citat in comunicat.

Senatorul PNL afirma ca "Guvernul nu se poate scuza ca nu are bani", in conditiile in care "se impauneaza cu o crestere economica de 3,5%".

"In luna mai se va lauda cu una si mai mare, mai mult ca sigur. In consecinta, am increderea ca, daca nu doreste sa adopte masuri sociale doar pentru cei ce voteaza azi, Victor Ponta poate gasi bani si pentru cei patru milioane de copii ai Romaniei", concluzioneaza acesta.

In expunerea de motive, initiatorii afirma ca "alocatia copiilor nu a fost actualizata din 2009, nu este corelata in niciun fel cu inflatia, cu puterea de cumparare, cu cosul zilnic si, mai ales, cu necesitatile unui copil de hrana, intretinere si studii".

De notat ca Senatul a respins, in noiemebrie 2013, cu 79 de voturi pentru, 14 voturi impotriva si 17 abtineri, in perioada in care Crin Antonescu conducea camera superioara, o propunere legislativa care viza indexarea cuantumului alocatiei de stat pentru copii incepand cu anul 2014.

In aceasta expunere de motive, libralii afirma ca "in multe dintre statele europene, cuantumul alocatiei creste incepand de la al doilea sau al treilea copil". "Pentru exemplificare, Germania aloca 184 euro pentru primii doi copii, apoi 190 euro si 215 euro. Si restul tarilor europene pornesc de la sume decente alocate primului copil: Irlanda - 148 euro, Danemarca - 145 euro, Marea Britanie - 105 euro, Franta - 120 euro, Norvegia - 129 euro".

PNL afirma ca sursa de finantare pentru cheltuielile generate de acest program - efort bugetar anual de 9,6 miliarde lei, cu o proiectie pe cinci ani de 85 miliarde lei - este Bugetul Ministerului Muncii, unde "in anul 2013 s-au facut economii de 500 milioane lei".