Plenul Senatului a respins, in sedinta de luni, propunerea legislativa care vizeaza indexarea cuantumului alocatiei de stat pentru copii incepand cu anul 2014, transmite Agerpres. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

Membrii comisiei pentru munca amendasera propunerea legislativa pentru modificarea Legii 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, initiata de parlamentari apartinand tuturor grupurilor politice, in sensul ca acei coeficienti aplicati la indicele social de referinta folositi pentru stabilirea cuantumului alocatiilor vor fi in continuare indexati, si din 1 ianuarie 2015, in functie de rata inflatiei.

Potrivit presedintelui Comisiei pentru munca, social-democratul Liviu Pop, indexarea ar fi fost de 1,8-1,9 lei pentru copiii intre 2 si 18 ani si 7-8 lei pentru copiii intre 0 si 2 ani.

In expunerea de motive a propunerii de lege initiatorii precizau faptul ca in Romania s-a urmarit articularea unui sistem de protectie sociala care sa vizeze atat incluziunea sociala, cat si reducerea inegalitatilor sociale, iar sistemul de alocatii de stat pentru copii "ocupa un loc extrem de important".

"Alocatia de stat pentru copii este cea mai longeviva prestatie din domeniul asistentei sociale, fiind instituita in anul 1993, scopul principal fiind acela de a suplimenta veniturile familiei pentru asigurarea unor conditii mai bune pentru cresterea, ingrijirea si educarea copiilor si de sprijinire a familiilor cu copii. Cu siguranta, acest scop nu este nici pe departe indeplinit cu suma alocata copiilor in acest moment de statul roman', se arata in documentul citat.

Initiatorii au mai aratat ca din anul 2009 cuantumul alocatiei de stat pentru copii a ramas nemodificat, la fel si valoarea indicatorului social de referinta, care este de 500 lei.

"Necesitatea maririi cuantumului alocatiei de stat pentru copii este cu atat mai evidenta in conditiile in care preturile au crescut, de la pretul biletelor de transport si pana la produsele de birotica necesare elevilor. (...) Pentru multe familii din Romania, aceasta alocatie reprezinta o sursa de venit indispensabila asigurarii necesitatilor copiilor", se mai arata in expunerea de motive.

Raportul intocmit de catre comisia sesizata pe fond a fost respins cu 74 de voturi pentru, 13 voturi impotriva si 15 abtineri. De asemenea, proiectul de lege in forma initiatorului a fost si el respins cu 79 de voturi pentru, 14 voturi impotriva si 17 abtineri, nefiind intrunit numarul necesar de voturi pentru adoptarea unei legi cu caracter organic.