Presedintele Traian Basescu a comentat luni, intr-o conferinta de presa, declaratiile facute in cursul diminetii de premierul Victor Ponta, care a anuntat ca nu participa la ceremonia de marcare a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO, desfasurata la Palatul Cotroceni, fiindca ar trebui sarbatorita de cei care au avut un merit - fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu, precum si fostul premier Adrian Nastase. "Daca am merge pe logica lui Ponta, ce cauta la Ziua Unirii, ca nu l-am vazut in suita lui Cuza?", a raspuns seful statului.

"Observ ca azi premierul a muncit din greu, a facut foarte multe declaratii, ceea ce inseamna munca lui de premier, si n-as vrea sa ramina fara raspuns. Legat de ceremonia de marcare a zece ani de la intrarea in NATO: am inteles ca pot sa participe doar cei care s-au implicat in procesul de aderare. Chiar daca nu mi se pare ca are dreptate, ii spun ca am fost foarte implicat in acest proces. Am fost ministru in 1996-2000, am urmat toti pozitia favorabila NATO in conflictul cu Serbia. Ca opozant, vorbeam de axa Londra-Washington, axa pe care premierul mai incearca s-o strimbe acum, s-o mai duca si prin alte zari, dar lucrurile merg inainte", a declarat Traian Basescu, intr-o conferinta sustinuta luni la Palatul Cotroceni.

"Daca am merge pe logica lui Ponta, ce cauta la Ziua Unirii, ca nu l-am vazut in suita lui Cuza? Desi poate a luat un act al Unirii si a pus o semnatura plagiata pe el (rizind). Are fracturi de logica", a continuat seful statului.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni dimineata, ca nu participa la ceremonia de marcare a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO, organizata la Palatul Cotroceni, afirmand ca ar trebui sarbatorita de cei care au avut un merit - fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu, precum si fostul premier Adrian Nastase. Ponta a declarat ca Traian Basescu nu a avut nicio legatura cu aderarea Romaniei la NATO si ca trebuie sa ne amintim de cei care au realizat acest lucru, precum fostul presedinte Ion Iliescu.

"Toata lumea aniverseaza zece ani de la intrarea in NATO. Eu cred ca ar trebui sa aniverseze cei care au un merit in intrarea noastra in NATO - presedintele Constantinescu, presedintele Iliescu, primul-ministru Adrian Nastase. Ei sunt cei care ne-au adus in NATO ca sa traga o petrecere astazi presedintele Basescu, care nu a avut nicio legatura cu NATO. El e cu petrecerile de dupa. Slava Domnului ca cei care au condus Romania dupa '97-'98 pana in 2003 au reusit sa ia aceasta decizie fundamentala pentru Romania! Acum, cand sarbatorim zece ani de NATO, sa nu uitam totusi cine ne-a adus in NATO, ca s-ar putea sa credem ca cei care dau astazi cu sampania sunt cei care ne-au adus. Nu putem decat sa le multumim celor care au avut atunci aceasta viziune corecta", a afirmat Ponta in sedinta Biroului Permanent al PSD.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat si fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

Intrebat de ziaristi, dupa finalul ceremoniilor, de ce nu a mers la Palatul Cotroceni, Victor Ponta a raspuns: "Pentru ca aveam treaba".

Presa l-a chestionat ulterior daca a primit o invitatie de a participa la festivitati, iar Victor Ponta a precizat: "Nu stiu, o sa verific la birou".

Administratia Prezidentiala i-a adresat premierului Ponta pe 26 martie o invitatie oficiala pentru ceremonia de luni, a precizat pentru HotNews.ro Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al Presedintiei.