Presedintele Traian Basescu a promulgat bugete in care s-au taiat pensiile, salariile medicilor si ale profesorilor si n-a considerat ca e un lucru rau, a declarat miercuri seara premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

Seful Guvernului a facut aceasta afirmatie in contextul declaratiei presedintelui Basescu care a anuntat ca va intoarce la Parlament proiectul bugetului pe 2014, daca nu se va renunta la cresterea accizei la benzina si daca USL va mentine alocarile in cazul programelor care pot fi finantate cu fonduri europene.

"Eu inteleg ca presedintele actual a promulgat bugete in care s-au taiat pensiile oamenilor, salariile medicilor si ale profesorilor si n-a considerat ca e un lucru rau, a promulgat bugete in care a marit taxa pe valoare adaugata, a promulgat bugete care cand era doamna Udrea ministru la Dezvoltare avea bugete de trei ori cat are domnul Dragnea. (...) Sunt convins ca bugetul doamnei Udrea daca a fost constitutional nu poate sa fie bugetul domnului Dragnea neconstitutional. Nu doar doamna Udrea e singura constitutionala in tara asta. E mai mult vorba de niste slabiciuni personale ale presedintelui", a adaugat premierul.

El considera ca "niciun om politic serios si responsabil" nu va lua vreodata o decizie care sa impiedice aprobarea bugetului pe anul viitor.

"Eu cred ca niciun om politic serios si responsabil nu va lua vreodata vreo decizie care sa impiedice ca de la 1 ianuarie sa putem sa platim pensiile marite, sa ne impiedice sa platim salariul minim (...) sa platim salariile asa cum am promis astazi pentru medicii rezidenti, pentru profesorii debutanti, sa platim pentru hotararile judecatoresti ale celor care au dat pe buna dreptate in judecata Guvernul pentru taierile de salarii ale domnului Basescu si ale domnului Boc", a mai spus Ponta, care a participat la evenimentul "Romania de maine - micii ambasadori ai culturii romanesti" organizat la Ateneul Roman.

Presedintele Traian Basescu a sustinut ca va intoarce la Parlament proiectul bugetului pe 2014, daca nu se va renunta la cresterea accizei la benzina si daca USL va mentine alocarile in cazul programelor care pot fi finantate cu fonduri europene.

"Eu voi trimite bugetul inapoi daca ramane asa. Am vazut la ministerul domnului Dragnea ca este o crestere a bugetului. Haideti sa vedeti unde merge cresterea asta: regenerare urbana, programe de regenerare urbana a municipiilor si oraselor, cresc transferurile catre teritoriu de la 24 de milioane, anul acesta, la 200 de milioane, la modernizarea satului romanesc cresc alocarile de la 199 de milioane la 800 de milioane si la infrastructura de nivel judetean cresc alocarile de la 77 de milioane, la 500 de milioane. Asta inseamna o alocare suplimentara de 1,2 miliarde pentru administratiile locale. Dar in ce conditii? In conditiile in care toate programele acestea sunt finantate si cu bani europeni", a declarat presedintele, miercuri seara, la B1 TV.