Ministrul Municii, Mariana Campeanu a declarat marti ca Agentiile de Ocuparea Fortei de Munca si o parte din Agentiile de Prestatii Sociale nu pot intra in procesul de descentralizare. Declaratia ministrului Muncii apare in contextul in care Liviu Dragnea a cuprins in proiectul descentralizarii cele doua institutii la propunerile baronilor locali.

"In ceea ce priveste Agentia de Ocupare a Fortei de Munca s-a stabilit inca de saptamana trecuta ca ramane nedescentralizata. A ramas problema Agentiilor de Prestatii sociale. Aici am mai avut o discutie ieri pentru ca nu in totalitate se poate descentraliza pentru ca este unita si cu Inspectia Sociala. In aceste conditii numai Activitatea de Plati poate sa treaca la Consiliile Judetene nu si Inspectia Sociala. Am cazut de acord si trebuie sa fac niste propuneri pe care sa le inaintez domnului Dragnea si domnului Iohannis", a declarat ministrul Munci, Mariana Campeanu.

Marian Campeanu a intrat in conflict direct cu vicepremierul Liviu Dragnea dupa ce saptamana trecuta a lipsit de la sedinta USL pe descentralizarea de la ministerul Dezvoltarii. Dragnea s-a arata dernajat de faptul ca ministrul Muncii a trimis doi secretari de stat fara mandat pentru a discuta pe descentralizare.

Liviu Dragnea: "O sa am o discutie din nou cu doamna ministru Campeanu la Guvern, pentru ca nu e firesc ca toata aceasta comisie mixta sa stea o ora sa discute cu doi reprezentanti neputand duce o discutie pana la capat. Maine voi avea eu o discutie colegiala cu doamna ministru, iar saptamana viitoare, obligatoriu, sa speram ca doamna ministru va fi in tara si vom purta o discutie politica cu cineva care sa aiba decia in buzunar"(Mediafax, 15 octombrie)

Mizele celor doua institutii:

Fondurile europene: In cadrul POS-DRU 2007-2013 exista Axa Prioritara 4 - Modernizarea Serviciului Public de Ocupare - (180 mil. Euro contributie UE), unde ANOFM este organism interemediar, iar Agentiile Judetene sunt beneficiari. Orice modificare in acest sistem presupune negocieri cu Comisia Europeana pentru cel putin 6 luni (termen optimist) sau chiar 1 an de zile, iar descentralizarea riscam sa produca intarzieri de un an in absorbtia fondurilor pentru modernizarea sistemului public de ocupare si a formarii de personal, arata Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii in cabinetul MR Ungureanu.

Fondurile nationale: Daca formarea profesionala a somerilor va trece la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, fondurile pentru acreditarea furnizorilor de cursuri vor fi gestionale local. Claudia Boghicevici vorbeste despre riscul ca prin aceasta descentralizare institutiile sa devina "fabrici de bani pentru clientela politica a USL".

Bazele de date cu beneficiarii de asistenta sociala. Aceste informatii sint esentiale pentru viitoarele alegeri, beneficiarii de ajutoare sociale fiind dintotdeauna o masa de manevra electorala.