Comisia Juridica din Senat a decis miercuri ca nu este de competenta Camerei Superioare sa-l revoce din functie pe senatorul PNL, Daniel Mora declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate. Presedintele Comisiei Juridice, Tudor Chiuariu a motivat decizia precizand "ca solicitarea ANI nu se refera la mandatul de senator al lui Daniel Mora".

Tudor Chiuariu:

  • Comisia juridica, in unanimitate, a constatat ca solicitarea Agentiei Nationale de Integritate nu se refera la mandatul de senator al domnului Daniel Mora si, in consecinta, nu este de competenta Senatului sa se pronunte. Vom face o adresa in acest sens, informand Biroul Permanent. Aceasta chestiune nu e o problema ce tine de competenta Senatului(...) 'Daca cititi Constitutia, se refera la incompatibilitate care intervine in legatura cu mandatul de senator, ceea ce nu este cazul domnului Mora. Probabil ca este o slabiciune a legii, dar in acelasi timp este si o chestiune care a tinut cumva si de infiintarea Agentiei, in sensul ca dintr-o data, la momentul infiintarii, Agentia a avut de controlat foarte multe astfel de situatii. Nu a putut insa sa le constate pe toate, intr-un timp util, astfel incat sa intervina in timpul mandatului respectiv. Daca domnul Mora ar fi fost in continuare consilier judetean, aveam incident articolul referitor la interdictia de a ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani. Atunci ar fi existat niste consecinte legale

Prezent la Comisia Juridica, senatorul PNL Daniel Mora a cerut respingerea scrisorii transmise de ANI catre conducerea Senatului, ca fiind "fara obiect'" si ca nu are legatura cu calitatea sa de senator.

"Exista o decizie a ICCJ prin care mi se respinge recursul, la primul termen, vizavi de o contestatie a mea la un raport ANI de pe vremea cand eram consilier judetean. Este vorba, foarte clar, de calitatea avuta de consilier judetean. Prin respingerea acelui raport, practic, ramane definitiv raportul pentru calitatea de consilier judetean. Ceea ce face, in schimb, ANI in acest moment, prin aceasta scrisoare pe care o adreseaza Senatului, incearca o interpretare absolut fortata a legii, prin care incearca sa determine Senatul sa ia act de demiterea mea din calitatea de senator, deci foloseste termeni absolut nelegali.

Eu cred ca este un lucru absolut fortat si cred ca nu are niciun fel de fundament legal, baza legala vizavi de calitatea de senator. Legea incompatibilitatii stabileste clar fiecare incompatibilitate pentru fiecare calitate in parte. Prin fortarea aceste interpretari se aduce o atingere grava a regulilor de drept intr-un stat. Solicit respingerea, ca fara obiect, a acestei solicitari a ANI, pentru ca nu are legatura cu calitatea de senator', a spus Mora.

ANI a solicitat Senatului constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Daniel Mora, in urma deciziei definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, referitoare la starea de incompatibilitate constatata in cazul acestuia in 20 aprilie 2011. Inalta Curte a respins recursul formulat de catre senator ca nefondat.

ANI a constatat faptul ca Daniel Mora, fost consilier judetean de Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat S.C. Moragroind S.R.L, societate in cadrul careia acesta detine functia de director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie lucrari in valoare totala de 15.689.344 lei cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ teritoriale de pe raza Judetului Mures.