Liderii de grup ai PSD si PNL au depus la Senat o initiativa legislativa care modifica legea finantarii partidelor politice si permite acestora sa faca imprumuturi financiare. O alta noutate este faptul ca partidelor politice pot primi prin donatie imobile care sa aiba ca destinatie sediu de partid. Proiectul de lege preia o parte din recomandarile facute de Autoritatea Electorala Permanenta si aduce mai multe modificari la legea finantarii partidelor politice.UPDATEVictor Ponta a declarat ca intiativa legislativa nu a fost discutata in interiorul USL."Nu cunosc acest lucru. Inseamna ca exista un acord la nivel parlamentar. Eu nu il cunosc, dar am incredere totala in reprezentantii nostri in Parlament", a afirmat Ponta.

Initiativa legislativa este depusa de catre liderii grupurilor USL din Camera Deputatilor si Senat: Marian Neacsu, Andrei Gerea, Ilie Sarbu, Puiu Hasotti si trezorierul USL, deputatul Marian Draghici.

O prima modificare a legii propusa de parlamentarii USL prevede ca partidele sa-si poata finanta activitatea si campaniile electorale prin imprumuturi autentificate prin acte notariale, precum si eliminarea restrictiilor in cazul donatiilor care vizeaza sediile de partide.

"Partidele politice pot incheia imprumuturi numai prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute. Imprumuturile al caror obiect are o valoare mai mare de 400 de salarii de baza minime brute pe tara se supun conditiilor de publicitate.", se arata in proiectul de lege.

De precizat este ca in proiectul de lege nu este stabilit un prag maximal al imprumuturilor pe care la poate contracta un partid politic.

O alta prevedere importanta este ca partidele politice pot primi prin donatii cladiri care sa aiba destinatia de sediu al formatiunii politice. Evaluarea bunurilor mobile sau imobile pe care un partid le primeste prin donatie, se va face de catre o comisie ai carei membri sunt delegati de catre formatiunea respectiva. Totodata, modalitatea de infiintare si functionare a comisiei se va stabili prin hotarare de Guvern.

Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet a declarat pentru Hotnews.ro ca pentru a nu crea controverse cele doua propuneri trebuie reglementate bine prin lege astfel incat sa exista o transparenta totala.

  • Marian Muhulet, vicepresedinte AEP: "Posibilitatea partidelor politice de a contracta imprumuturi financiare este practicata si in alte tari europene. GRECO (Grupul Statelor Europene impotriva Coruptiei )a facut o recomandare Romaniei de a se reglementa clar situatia imprumuturilor financiare. Nu a spus sa se faca sau cum dar cere o reglementare clara a procedurii. In ceea ce priveste donatia in imobile care sa aiba destinatia de sediu de partid, aceasta prevedere trebuie reglementata transparent. Proiectul este abia la inceput, in dezbatere la Senat si ramane de vazut cum va fi amendat. In esenta cele doua prevederi introduse nu ar trebui sa creeze controverse daca procedurile vor fi unele transparente".

O alta prevedere elimina obligativitatea publicarii in Monitorul Oficial a datelor de identificare a donatorului, mai exact codul numeric personal sau seria cartii de identitate. Aceste date se vor regasi insa in formularele completate de donator si verificate de catre Autoritatea Electorala Permanenta.

De asemenea, propunerea legislativa introduce obligativitatea ca si organizatiile teritoriale ale partidelor sa-si organizeze contabilitate proprie.

In ceea ce priveste cheltuielile partidelor pentru campaniile pentru referendumuri se reglementeaza limitele de cheltuieli. De exemplu, in campania pentru demiterea presedintelui, partidele pot cheltui in cuantum de maximum 25.000 de salarii minime brute.

Proiectul de lege depus de parlamentarii USL are la baza propunerile elaborate de catre Autoritatea Electorala Permanenta pe baza recomandarilor facute de catre GRECO (Grupul Statelor Europene impotriva Coruptiei). Proiectul a fost depus la Senat, care este prima Camera sesizata, urmand sa intre in dezbaterea comisiilor de specialitate.