Dupa a patra zi consecutiva de manifestatii care cer stoparea proiectului minier de la Rosia Montana, purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, raspunde la RFI acuzatiilor conform carora USL nu si-ar fi indeplinit promisiunea din campania electorala. Ivan spune ca angajamentul de a respinge proiectul se referea la formula initiala a exploatarii, iar aceasta a fost renegociata intre timp.

"Noi ne-am tinut de cuvant. Proiectul acela, pe care noi ne-am angajat ca-l vom respinge, l-am respins. Noul proiect Rosia Montana prevede beneficii directe si indirecte de aproape 78% pentru Romania, ceea ce nu era inainte, garantii de mediu, garantii privind patrimoniul cultural si multe altele. Este cu totul si cu totul alt proiect. Pe cel vechi, ne-am tinut de cuvant si l-am respins.

Cu toate acestea, Guvernul a facut un gest de maxima transparenta: l-a trimis catre dezbatere publica in Parlament, nu l-a votat, deci nu l-a aprobat pe sub masa, pe ascuns, ca sa poata cineva sa banuiasca ca exista o intelegere oculta intre RMGC si Guvern. Oricine are acces la absolut toate informatiile din contract, ceea ce nu s-a intamplat inainte, si poate sa spuna un punct de vedere", a declarat pentru RFI Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD.

Amintim ca Ministerul Justitiei a dat aviz negativ - in data de 13 august - proiectului de lege privind exploatarea de la Rosia Montana. Expertii care au analizat actul normativ trimis de Guvern la Parlament sustin ca acesta incalca prevederile constitutionale.

Mai mult, Ministerul Justitiei enumera in document alte 10 avize care trebuie obtinute, anterior avizarii proiectului de lege, de la mai multe ministere, printre care cel de Externe, de Interne si cel al Apaarii Nationale. Ministerul Justitiei a retrimis, pe 13 august, proiectul spre "reanalizare" ministrului delegat Dan Sova.

Citeste tot articolul si comenteaza pe RFI