Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, precizeaza, intr-un raspuns transmis HotNews.ro cu privire la preluarea unui mandat de europarlamentar de catre liberalul Ovidiu Silaghi, cercetat de procurori pentru trafic de influenta, ca tine de competenta partidelor nationale ce oameni isi trimit in PE, dar ca legislativul european poate ridica imunitatea unui eurodeputat daca procurorii cer acest lucru.

Intrebat cum comenteaza presedintele PE, Martin Schulz, desemnarea lui Ovidiu Silaghi in Parlamentul European, purtatorul sau de cuvant Armin Machmer a precizat: "Presedintele nu are nicio alta informatie referitoare la acest caz in afara de cele din presa. In orice caz, selectarea candidatilor pentru functiile de europarlamentar si decizia privind eligibilitatea acestora sunt chestiuni ce tin de partidele nationale si de autoritatile nationale. Cu toate acestea, Parlamentul European poate ridica imunitatea unui eurodeputat daca parchetele nationale cer acest lucru".

Liberalii Ovidiu Silaghi si Eduard Hellvig si-au dat marti demisia din Parlamentul Romaniei si vor deveni membri ai Parlamentului European. Ovidiu Silaghi este cercetat de procurori, care cerusera Parlamentului sa incuviinteze inceperea urmaririi penale pentru trafic de influenta. Conducerea PNL a decis ca Silaghi si Hellvig sa mearga la Parlamentul European pentru a prelua cele doua mandate ramase vacante in urma demisiei lui Cristan Busoi si a Ramonei Manescu.

Informatia privind trimiterea lui Silaghi in Parlamentul European a fost confirmata la Digi 24 de Mihai Voicu, purtatorul de cuvint al PNL. Crin Antonescu a declarat ca Silaghi, aflat pe lista de rezerva a PNL pentru europarlamentare, si-a dorit sa mearga la Bruxelles: "Plecarea lui la Parlamentul European nu are nici un fel de influenta asupra activitatii justitiei, are aceleasi reguli ca Parlamentul Romaniei. Activitatea justitiei nu va fi obstructionata".

Silaghi este cel de-al treia europarlamentar roman care s-a confruntat cu probleme penale, dupa Adrian Severin (trimis in judecata in dosarul bani negri pentru lobby) si Corneliu Vadim Tudor (dat in judecata de un fost consilier care l-a acuzat ca i-ar fi falsificat semnatura). Un alt fost europarlamentar roman, Gigi Becali, este deja condamnat definitiv pentru mai multe infractiuni, dar el isi daduse demisia din PE inainte de a fi pronuntata o sentinta definitiva.

Reamintim ca pe 19 august procurorii DNA au transmis Parlamentului o cerere de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Ovidiu Silaghi pentru trafic de influenta.