Presedintele interimar al Partidului Miscarea Populara (PMP), Eugen Tomac, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca va candida la sefia noului partid dupa inregistrarea formatiunii, iar Teodor Baconschi a precizat ca PMP isi propune sa devina membru al PPE, discutiile urmand sa inceapa in perioada urmatoare, transmite Mediafax.

Liderul Partidului Miscarea Populara a fost intrebat cand va avea loc congresul pentru alegerea conducerii formatiunii si daca intentioneze sa candideze la sefia acestui partid.

"Obligatia noastra si obiectivul echipei membrilor fondatori este de a infiinta filiale in toata tara in perioada imediat urmatoare (...) Indata ce va fi inregistrat partidul si vom organiza congresul Partidului Miscarea Populara, atunci daca voi reusi sa imi ating acest obiectiv pe care ni l-am propus impreuna cu echipa, atunci cu siguranta voi candida", a raspuns Tomac, care in prezent este presedinte interimar al PMP.

De asemenea, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, a afirmat ca formatiunea isi propune sa devina membru al Partidului Popularilor Europeni.

"Cand te numesti Miscarea Populara e clar ca nu ai doar afinitati cu PPE, te consideri deja o parte a lui prin doctrina adoptata, prin filosofia politica din spatele acestei actiuni si prin valorile in care credem. Deci dialogul cu PPE va si incepe deja odata cu constituirea filialelor noastre in diaspora", a afirmat Baconschi.

Pe de alta parte, membrii fondatori ai PMP au vorbit duminica despre implinirea unui an de zile de la "lovitura de stat" care ar fi fost data de USL prin actiunea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

Eugen Tomac a insistat asupra faptului ca ar fi fost vorba de "o lovitura criminala data statului de drept". "Credibilitatea Romaniei a fost facuta tandari de majoritatea USL. Socialistii au facut ce stiu mai bine, sa distruga statul", a afirmat liderul PMP.

Tomac a fost intrebat in baza caror decizii juridice reitereaza ideea "loviturii de stat" care ar fi avut loc in 2012, in conditiile in care argumentele prezentate au fost ivocate si de Traian Basescu in fata Curtii Constitutionale, insa CC nu a retinut in deciziile sale o astfel de notiune.

"Faptele politice si deciziile luate de catre majoritatea USL prin care in 48 de ore practic s-au schimbat primii trei oameni in stat, asa cum ii defineste Constitutia (...) demonstreaza foarte limpede ca a fost data o lovitura de stat", a replicat Tomac.

Totodata, Teodor Banconschi a sustinut ca actiunea de anul trecut a incalcat tratatele Uniunii Europene, dupa ce "USL s-a jucat cu statul de drept cum se joaca Victor Ponta baschet, incercand sa-l arunce la cos, dar am fost dati cu multi ani in urma".