Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi ca la Cogresul PSD se va adopta o rezolutie care va permite procedurile de fuziune cu UNPR si a mentionat ca probabil vor fi doua functii de vicepresedinti ai partidului in plus, destinate celor propusi de progresisti, transmite Mediafax.

Ponta a precizat, intrebat cand se va realiza fuziunea cu UNPR, ca la Cogresul PSD se va adopta o rezolutie care va permite procedurile de fuziune.

"Intai, in cadrul Congresului, noi adoptam o rezolutie. Congresul ne da voie sa facem procedurile de fuziune, dupa care o sa discutam cu colegii de la UNPR. Nu a mai fost o chestiune foarte urgenta pentru ca noi de fapt colaboram foarte bine. Avem un grup comun, domnul Oprea este membru al Guvernului, nu a mai fost o chestiune arzatoare. Luam acordul Congresului. Conform Statutului, doar Congresul ne poate da acest acord, dupa aceea va avea si UNPR un Congres si facem procedurile, dar nu mai este motiv de graba din moment ce functionam foarte bine, nu avem nicio sincopa", a adaugat Ponta.

El a mai spus ca presedintele UNPR Gabriel Oprea participa la sedintele PSD si cei de la UNPR din tara participa la sedintele PSD.

Victor Ponta a mai aratat ca prin rezolutia de fuziune se pastreaza posibilitatea ca cei din UNPR sa aiba aceste functii in conducerea centrala.

"Se vor face in plus, probabil, doua functii de vicepresedinte pentru cei pe care ii propune UNPR", a adaugat Ponta.

Ponta: Vom avea cinci functii de vicepresedinte rezervate femeilor

Presedintele PSD a mai declarat joi, dupa sedinta CExN, ca la Congresul partidului vor exista cinci functii de membru al BPN, echivalente functiilor de vicepresedinte, rezervate exclusiv femeilor.

"Vom avea cinci functii de membri ai BPN echivalente cu vicepresedinte care sunt rezervate doar doamnelor. Am mai castigat una. Eu as fi facut si mai multe. Deci va fi discriminare pozitiva, candideaza doar doamnele", a spus Ponta.

El a aratat ca CExN a decis si asupra structurii de conducere care va fi propusa Congresului: presedinte, presedinte de onoare (Ion Iliescu), presedintele Consiliului National (functia care ramane in Statut, dar pentru care nu se vor organiza alegeri), presedinte executiv, 8 vicepresedinti regionali alesi doar de colegii din regiuneie si 8 vicepresedinti nationali, alesi in ordinea numarului de voturi obtinute.

Ponta a spus ca la Congres vor fi invitati presedintele Internationalei Socialiste, presedintele PES, presedinta organizatiei de femei social-democrate europene, reprezentanti ai partidelor parlamentare din Romania, cu exceptia PDL.

Presedintele PSD a mentionat ca seful statului, Traian Basescu, nu a fost invitat la Congresul PSD.

Ponta: Iliescu, Gherman, Nastase si Geoana vor fi prezenti la Congresul PSD

Victor Ponta a mai declarat ca toti fostii presedinti ai partidului, respectiv Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Nastase si Mircea Geoana, vor fi prezenti la Congres, acestora adaugandu-li-se si fostul presedinte al PSDR Alexandru Atanasiu.

Intrebat daca Adrian Nastase a confimat prezenta sa la Congres, Ponta a raspuns: "Eu am discutat cu domnia sa si toti fostii presedinti ai partidului, domnul Iliescu, domnul Oliviu Gherman, domnul Nastase si domnul Geoana vor avea o prezenta si un loc special pentru ca e vorba de fostii presedinti ai partidului".

Ponta a spus ca toti cei patru fosti presedinti au confirmat prezenta.

El a spus ca la Congres va fi fi invitat si Alexandru Atanasiu, fost presedinte ale PSDR, cu care PDSR a fuzionat.

Congresul PSD urmeaza sa aiba loc in 19-20 aprilie.