Fostul ministrul al Economiei, Adriean Videanu a declarat, duminica, ca raportul corpului de control al premierului referitor la actvitatea Hidroelectrica din perioada 2009-2010 este un "abuz politic fara precedent" in Romania, transmite Mediafax.

Videanu a spus, intr-o conferinta de presa, ca acest control a fost superficial si ca singura institutie care verifica modul de angajare al banului public este Curtea de Conturi, care nu a constatat nicio neregula in perioada 2009-2010.

"In urma controlului facut de Curtea de Conturi pe perioada 2009-2010 nu s-a constatat niciun prejudiciu. Ca urmare, raportul Corpului de control al primului-ministru este un abuz politic fara precedent in Romania", a precizat Videanu.

El a mai spus ca, in mod abuziv, corpul de control al primului-ministru nu a vrut sa ia in calcul faptul ca toate bugetele companiilor nationale, inclusiv bugetul Hidroelectrica, sunt aprobate de guvern.

"Si bugetul Hidroelectrica a fost aprobat prin hotarare de guvern. La prima aprobare, la care eu am participat, a participat si primul-ministru Victor Ponta in calitate de ministru in cabinetul Emil Boc. Ori e neglijenta in serviciu si domnul Ponta facea prezenta de fatada in cabinetul Boc, ori nu stie sa citeasca in buget. Eu cred ca amandoua sunt valabile", a adaugat Videanu.

El a spus ca prin hotarari de guvern s-au aprobat si indicatorii de performanta si ca in perioada 2009-2010 toti acesti indicatori au fost depasiti la Hidroelectrica.

"Mi se pare o actiune pur politica acest demers al corpului de control al primului-ministru si, dupa ce autoritatile statului se vor pronunta, cei care au semnat acest raport vor trebui sa raspunda in fata legii", a mai spus Videanu.

El a apreciat ca in momentul de fata situatia la Hidroelectrica este "una absolut dezastruoasa", iar Hidroelectrica are un rol esential in securitatea energetica a Romaniei.

Potrivit lui Videanu, astazi Hidroelectrica vine energie sub preturile din contractele bilaterale semnate cu "baietii destepti", a fost majorat pretul de reglementare pe care il plateste populatia si pe care Hidroelectrica il subventiona tot timpul.

"Se naste o intrebare: cine si de ce a luat decizia de intrare in insolventa a Hidroelectrica?", a mai adaugat Videanu, care a spus ca singura preocupare a USL este "sa puna mana pe justitie", Uniunea nefiind interesata de asigurarea locurilor de munca, de situatia economica si de faptul ca incasarile bugetare au scazut.