Premierul Victor Ponta a confirmat marti, dupa participarea la festivitatile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, ca o va numi pe Laura Codruta Kovesi la sefia Directiei Nationale Anticoruptie. La plecarea de la festivitati, inainte sa se urce in masina, premierul a fost intrebat daca o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar raspunsul acestuia a fost: "Da", potrivit Mediafax. Primul-ministru va participa marti, de la ora 11:00, la sedinta Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ora 12:55 Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a confirmat ca sectia de procurori se pronunta pentru continuarea procedurii de selectie demarate in mandatul Monei Pivniceru.

In opinia acesteia, candidatii pentru conducerea Parchetului general, DNA si DIICOT trebuie sa aiba un "portofoliu profesional, trimiteri in judecata, condamnari, experienta manageriala" si sa fie "buni comunicatori, oameni echilibrati, buni profesionisti".

Seful CSM a subliniat ca nu s-au discutat nume, ci "proceduri si principii". "Am prezentat exigentele noastre, noi suntem alesi de procurorii din Romania si reprezentam exigentele sistemului", a afirmat Oana Schmidt-Haineala, adaugand ca opinia sectiei de procurori a fost "unanima, nu a existat nicio opinie discordanta".

"Am avut o discutie de principiu, nu ne-am pronuntat prin respingere sau admintere. Sectia de procurori si-a exprimat o opinie", a mentionat aceasta.

UPDATE (ora 12:15): Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, sustine ca premierul Victor Ponta a raspuns afirmativ la intrebarea daca va sustine declaratii la CSM pe tema numirii procurorilor si nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la sefia DNA.

"Premierul nu face declaratii peste umar la intrebari atat de importante. El a raspuns la intrebarea daca va face declaratii pe aceasta tema si a raspuns : Da, la CSM", sustine purtatorul de cuvant al Guvernului, intr-o declaratie acordata Mediafax.

Victor Ponta a spus zambind, marti dimineata, inaintea discutiei pe care o va avea la CSM legat de numirile procurorilor, sa spera ca astazi sa nu fie nevoie de Jandarmerie.

"Pentru dumneavoastra, toate perioadele sunt dificile, pentru ca de dumneavoastra este nevoie atunci cand sunt probleme. Eu astazi sper sa nu fie nevoie de Jandarmerie, de maine, sigur, va fi intotdeauna", a spus Ponta.

Un grup de persoane protesteaza, marti dimineata, la sediul CSM fata de posibila nominalizare a Codrutei Kovesi la conducerea DNA.

Seful Guvernului va participa, la ora 11.00, la sedinta sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru o discutie privind nominalizarile pentru conducerea Parchetului General si a DNA, urmand ca dupa aceea sa aiba si o discutie cu presedintele Traian Basescu pe aceeasi tema.

Premierul Victor Ponta, care asigura si interimatul la Justitie, a anuntat vinerea trecuta ca in cursul acestei saptamani va face propunerile pentru sefii DNA si PICCJ direct, fara selectie.