Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, va avea, luni, la Bucuresti, consultari cu omologul sau ungar, Janos Martonyi, care se va afla timp de doua zile intr-o vizita oficiala in Romania, la invitatia sefului diplomatiei romane, anunta Agerpres. Vizita, care are loc in zilele de 4 si 5 martie, se inscrie in continuitatea dialogului politico-diplomatic intre cele doua state si completeaza demersurile recente, convenite in cadrul discutiei telefonice dintre cei doi ministri ai afacerilor externe, din 7 februarie 2013, a informat MAE.

In cadrul consultarilor, vor fi evaluate stadiul si prioritatile de cooperare in cadrul Parteneriatului Strategic romano-ungar. Vor fi discutate modalitatile concrete de avansare a proiectelor bilaterale comune, inclusiv cele vizand protectia persoanelor apartinand minoritatilor nationale din cele doua state. De asemenea, vor fi examinate perspectivele dinamizarii in continuare a relatiilor economice bilaterale, in cadrul carora s-au inregistrat, anul trecut, peste 7 miliarde de euro schimburi comerciale, plasandu-se astfel pe locul 3 in ansamblul schimburilor comerciale ale Romaniei. Totodata, in viziunea partii romane, vizita va oferi cadrul necesar abordarii aspectelor relevante pentru fiecare dintre cele doua parti, in baza unui dialog deschis si in spiritul principiului bunei vecinatati.

O componenta importanta a vizitei va fi marcarea, impreuna, a aniversarii a 10 ani de la semnarea ''Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa secolului XXI'' din 29 noiembrie 2002, printr-o conferinta comuna sustinuta de cei doi ministri ai afacerilor externe. Evenimentul isi propune sa evalueze rezultatele remarcabile ale Parteneriatului Strategic si contributia sa la reconcilierea si consolidarea relatiilor dintre cele doua state vecine.

Pe agenda discutiilor vor mai figura si teme de actualitate privind cooperarea la nivel regional, european si international, a informat MAE: "Declaratia privind cooperarea si parteneriatul strategic ungaro-roman pentru Europa in secolul XXI" a fost semnata la Budapesta, la 29 noiembrie 2002. In baza acestui document, cele doua guverne s-au angajat sa dezvolte relatiile bilaterale romano-ungare si sa coopereze la nivel multilateral, pentru promovarea intereselor nationale. Declaratia mentioneaza mai multe domenii de cooperare: politica externa, domeniul militar, domeniul economic, transporturi, energie, comunicatii, dezvoltare regionala, mediu, promovarea bunastarii minoritatilor nationale.

Organizarea unei conferinte comune dedicate Parteneriatului Strategic a fost convenita de catre cei doi ministri de externe, cu ocazia vizitei sefului diplomatiei romane, Titus Corlatean, la Budapesta, la 1 octombrie 2012.