Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca propunerea Uniunii la modificarea legislatiei electorale priveste limitarea numarului de parlamentari la 300 de deputati, alesi proportional, si 100 de senatori, alesi uninominal, si diferentierea clara a atributiilor celor doua Camere.Surse din interiorul USL au delcarat pentru Hotnews.ro ca pentru alegerea deputatilor se va reveni la votul pe liste. USL va propune in legea electorala ca cei 300 de deputati sa fie alesi pe lista de partid iar senatorii prin vot uninominal.

"In cadrul Comisiei de Cod electoral, am reafirmat pozitia USL. Ne dorim o Camera a deputatilor cu un numar maxim de 300 de deputati, de principu alesi pe vot proportional, si cu principale atributii care tin de buget, de legile principale, si un Senat format din 90 - maxim 100 de senatori alesi uninominal pe baza reprezentarii judetelelor si regiunilor si care sa aiba ca principale atributii dezvoltarea regionala, politica externa si politica de aparare", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat ca prin aceste propuneri USL pastreaza principiul bicameralismului, dar reduce numarul de parlamentari printr-o limitare foarte clara.

"Vom face toate procedurile parlamentare mult mai rapide, pentru ca practic Camera va avea clar atributiile principale care tin de administrarea de zi cu zi, de controlul asupra Guvernului, iar Senatul are politica externa, politica de aparare si dezvoltare regionala", a adaugat premierul.

HotNews.ro scria in ianuarie ca USL lucreaza la proiectul de modificare a legii electorale pe un sistem mixtcare are ca scop separarea atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. Surse din interiorul USL declarau pentru Hotnews.ro ca s-au conturat doua variante: votul pe liste si votul mixt pe model german pentru Bundestag (camera inferioara a Parlamentului german). PDL si UDMR, ambele in Opozitie, sustin sistemul mixt de vot pe model german, dar au viziuni diferite in ceea ce priveste numarul de parlamentari si modul de reprezentare a celor doua Camere ale Legislativului.