Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, considera ca probleme precum cea generata de disputele privind steagul secuiesc vor aparea atata vreme cat romanii nu vor scapa de 'frica' si de sentimentul ca pierd ceva din tara.

"Pana cand romanii nu sunt convinsi ca si maghiarul din Romania este un cetatean loial si doreste binele tarii si contribuie la constructia societatii din Romania, pana atunci, tot timpul vor aparea aceste probleme. Pana cand romanii au aceasta frica - iar pentru mine este greu de explicat in secolul 21 - ca pierd ceva din tara aceasta, pana atunci sigur ca vor aparea aceste probleme", a declarat Kelemen, intr-un interviu acordat agentiei Agerpres, in contextul recentului schimb de replici intre autoritatile romane si cele de la Budapesta pe tema arborarii steagului secuilor.

Cat priveste dorinta UDMR de a fi schimbata sintagma de 'stat national', prevazuta in articolul 1 din Constitutie, Kelemen se declara constient ca acest lucru nu se va intampla prea curand, punand acest lucru pe seama unei anumite 'mentalitati colective'.

"Nici PDL nu a agreat aceasta idee, chiar presedintele Traian Basescu stiu ca era la un moment dat suparat, cand noi eram la guvernare cu PDL. Stiu ca la un moment dat Presedintia a initiat o amendare a Constitutiei care viza, in primul rand, reducerea numarului de parlamentari si noi chiar am depus amendamente la articolul 1, fiindca nu poti sa spui ca daca ajunge in Parlament amendarea Constitutiei ai dreptul sa depui amendamente doar acolo unde doreste o institutie sau o persoana, restul este tabu. Deci, nici acolo (la PDL - n.r.) nu a existat o deschidere mai mare. Este vorba despre o mentalitate colectiva care, incet-incet, trebuie sa se obisnuiasca cu aceasta realitate", a afirmat Kelemen.

El a spus ca au existat discutii si cu USL, amintind ca in cadrul negocierilor de dupa alegerile din 9 decembrie conservatorul Dan Voiculescu a conditionat intrarea UDMR la guvernare de un angajament al Uniunii ca nu introduce amendarea articolului 1 din Constitutie si ca il va recunoaste public.