Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu agreeaza autonomia pe criterii etnice, ci doar o autonomie administrativa sau culturala si considera scandalul privind arborarea steagului tinutului secuiesc un "candal artificial", scrie Agerpres.

"Eu personal nu agreez variante de autonomie pe criterii etnice si am mai spus-o de multe ori si este pozitie oficiala a Forumului German. Noi credem in autonomie administrativa, dar nu pe criterii etnice. Si autonomie culturala este foarte binevenita, dar daca se intra pe teritoriul unei autonomii administrative si culturale etnice, atunci lucrurile intra intr-o zona pe care am mai avut-o nu foarte multi ani, in fosta Iugoslavie si prefer sa nu avem asa ceva", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Klaus Iohannis.

El recomanda atat diplomatilor romani, cat si celor maghiari, sa isi tempereze declaratiile, considerand ca toate comentariile de pana acum ''doar ne-au facut rau in relatia cu vecinii unguri''.

"Ar face bine sa se calmeze si unii si altii. Aceste chestiuni nu se rezolva niciodata prin declaratii ambalate si dintr-o parte si din cealalta parte. (...) Era mai important cum li se pare diplomatilor, care puteau sa ramana la un limbaj diplomatic intre ei si sa nu iasa in public cu acest scandal artificial. Dupa mine este un scandal artificial. Ambele parti au hiper-reactionat. Reactii disproportionate si de o parte si de alta care fac rau relatiilor dintre Romania si Ungaria. Indiferent cat ne ambalam si ne umflam in pene suntem vecini si am face bine sa ne comportam ca atare", a comentat Iohannis.

In cazul judetului Sibiu, unde comunitatea germana desi este mai bine reprezentata la conducerea municipiului si a judetului, este mai mica decat cea maghiara sau cea roma, nu au existat conflicte pe criteriul etnic dupa Revolutie. Sibiul este recunoscut ca un model romanesc de buna convietuire a minoritarilor cu majoritarii, indiferent daca a fost vorba de o minoritate etnica sau religioasa, dovada ca acest oras este primul din Romania care a fost desemnat Capitala Culturala a Europei si gazda a Marii Adunari Ecumenice in 2007.