Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru pentru Dezvoltare Regionala si Administratie Locala, a declarat marti, intr-o interventie la B1 TV, ca principalele modificari constitutionale vizeaza clarificarea atributiilor institutiilor importante ale statului, clarificata procedurii de desemnare a prim-ministrului si regionalizarea. Vicepremierul a adaugat ca e posibil ca noua Constitutie sa aiba mai multe prevederi si sa explice lucrurile mai clar astfel incat sa nu dea nastere la interpretari. "Adica vrem sa dam mai putin de lucru Curtii Constitutionale", a precizat Dragnea.

Intrebat care vor fi principalele modificari ale Constitutiei, Dragnea a declarat: "intentionam sa propunem pentru cadrul larg de dezbatere, si in Parlament, si in forumul constitutional, sa fie clarificate atributiilor institutiilor importante din statul roman, sa fie clarificata si procedura de desemnare a primului-ministru, ca sa nu mai fie nici un fel de dubiu sau interpretari mai mult sau mai putin controversate a precederilor din Constitutia actuala, va fi aceasta notiune cu regiunea iar celelalte principii o sa le prezinte azi dl Antonescu."

"Chiar daca vom ajunge la concluzia ca trebuie sa existe mai multe prevederi in Constitutie, in sensul explicitarii unor principii, e mai bine sa fie lucrurile explicate mai clar decat sa ajungem in situatia in care, in anumite cazuri care nu au fost prevazute de Constitutie, sa dea nastere la interpretari, adica vrem sa dam mai putin de lucru Curtii Constitutionale", a declarat Dragnea, adaugand ulterior ca "cu cat sunt mai putine prevederi neclare in Constitutie, cu atat mai putin se ajunge la CCR pe genul acesta de spete."

Intrebat daca se urmareste si o modificarea a atributiilor presedintelui, Dragnea a evitat sa raspunda, precizand ca presedintele Senatului, Crin Antonescu, care va prezida comisia constitutionala, va oferi mai multe amanunte despre eventualele modificari.

Intrebat daca punctul de vedere al Opozitiei va si luat in seama, Dragnea a precizat ca el "trebuie sa cantareasca foarte mult. Nu vrem sa facem Constitutia USL-ului, vorbim de Constitutia Romaniei. Este important ca in comisia electorala, care va fi coordonata de dl Crin Antonescu, toate punctele de vedere ale tuturor partidelor reprezentate in Parlament sa fie luate in seama, iar proiectul de lege de modificarea Constitutiei sa fie asumat de toate fortele politice."

In ceea ce priveste problema reformei administartiv-teritoriale, Dragnea a precizat ca, in opinia sa, nu se poate face anul acesta atat infiintarea regiunilor administrative cat si descentralizarea profunda.

"Intentionam sa desfiintam judetele si, asa cum am vorbea despre implicarea Opozitiei in modificarea Constitutiei, eu sper ca Opozitia sa se implice si in dezbaterea serioasa care va avea loc pe marginea regionalizarii discutata in pachet cu descentralizarea. Eu nu cred ca Romania poate suporta acum, in acest an, atat infiintarea regiunilor adminsitrative, care inseamna totusi un eveniment important si o actiune nu usor de pus in practica, in paralel cu descentralizarea. Daca discutam si de modificarea limitelor unor localitati, comasare de comune, eu nu sustin aceasta idee pentru ca acum poate fi foarte periculos. Cred ca romanii nu pot suporta intr-un an si modificarea Constitutiei si infiintarea regiunilor cu descentralizare profunda de la guvern catre regiuni, judete, localitati si o comasare a comunelor. E un subiect care trebuie abordat in anii urmatori, dupa ce acest subiect nou se aseaza", a declarat Dragnea.

Guvernul si-a propus ca pana in luna mai proiectul modificarii sa fie finalizat in comisie pentru ca ulterior sa intre in procedurile de aprobare parlamentare. "Vrem ca in aceasta sesiune parlamentara sa fie aprobat proiectul de modificare, sa ramana timp pana la refernedumul din septembrie - octombrie pentru ca toata populatia sa fie la curent cu ce se intentioneaza sa se modifice. Daca este nevoie sa se prelungeasca sesiunea parlamentara, se va prelungi", a precizat vicepremierul.