
Sursa foto: Agerpres
USL lucreaza la proiectul de revizuire a Constitutiei, proiect ce va fi prezentat in zilele urmatoare, sustin surse din interiorul Uniunii pentru HotNews.ro. "Victor Ponta va fi cel care va prezenta proiectul USL de revizuire a Constitutiei in cadrul unei conferinte de presa", au declarat sursele citate. La proiect lucreaza deja o echipa restransa. Potrivit surselor HotNews.ro, unele dintre modificarile majore vizeaza numirea sefilor DNA si Parchetului General, atributiile presedintelui Romaniei, numirea judecatorilor CCR, dar si atributiile si sarcinile Guvernului.
"Proiectul nu vizeaza restrangerea atributiilor presedintelui, ci doar o clarificare a acestora in plan extern si intern. Clarificam procedura de numire a premierului, participarea la sedintele Guvernului, dar si atributiile pe plan extern. Proiectul de revizuire pe care USL intentioneaza sa-l promoveze este creat pe principiul separarii complete a atributiilor pentru a evita crizele politice majore de genul celei din 2012", au explicat sursele citate.
Cateva dintre propunerile cuprinse in proiectul USL de revizuire a Constitutiei:
- Numirea in functie a sefilor DNA si Parchetului General de catre CSM si eliminarea rolului presedintelui si al Ministrului Justitiei. Astfel, sefii Parchetului General si DNA sa fie propusi si alesi de catre CSM prin organizarea unui concurs in sistem propriu, astfel incat nici ministrul Justitiei si nici presedintele tarii sa nu aiba nici o legatura directa si nici o parghie asupra procurorului general
- Modificarea procedurii de desemnare a membrilor Curtii Constitutionale pentru limitarea influentei factorului politic: judecatorii CCR sa fie alesi din randul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie
- Mentinerea unui Parlament bicameral cu mentiunea ca Senatul sa devina reprezentantul colectivitatilor locale
- Lipsa cvorumului de prezenta necesar validarii referendumului va fi prevazuta in Constitutie.
USL are insa o problema cu modificarea acestei legi, care aminteste de tentativa din vara anului 2012, cind UE si SUA au cerut ca regulile jocului in cazul suspendarii si demiterii presedintelui sa nu fie schimbate in timpul jocului. "Eliminarea pragului de 50% prezenta la vot din numarul alegatorilor inscrisi pe liste este o necesitate pentru ca avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic si am risca sa nu validam noua Constitutie, sa patim ca in 2004 cand s-au acordat doua zile pentru validarea referendumului de Constitutie", au explicat sursele citate.
- Procesul de regionalizare sa fie decis prin referendum national de catre cetatenii Romaniei. Aici s-ar aplica si prevederile care elimina necesitatea cvorumului la referendum
- Retragerea mandatului unui parlamentar traseist prin referendum local. Un grup de alegatori dintr-un colegiu (numarul trebuie definit prin lege) poate solicita retragerea mandatului daca parlamentarul din colegiul lor a trecut la un alt partid; in acest caz se organizeaza un referendum local.
- Presedintele sa fie obligat sa tina cont, in procesul de desemnare a candidatului pentru functia de prim-ministru, de majoritatea parlamentara rezultata in urma negocierilor politice in conditiile in care nu exista un partid sau o alianta politica care a obtinut majoritatea absoluta.
- Presedintele are atributii in politica externa cu o singura exceptie si anumea aceea ca premierul participa la Consiliul European in calitate de reprezentant al Romaniei
- La invitatia primului-ministru, presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice
- Primul-ministru trebuie sa prezinte Parlamentului la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare un raport cu privire la activitatea derulata in perioada vacantei parlamentare, precum si obiectivele de indeplinit pentru perioada sesiunii parlamentare care va urma
- Limitarea posibilitatii Guvernului de a-si angaja raspunderea in fata Parlamentului. Mai exact, in Constitutie va fi prevazut explicit ca Executivul are dreptul la o singura angajare a raspunderii pe sesiunea parlamentara.
Calendarul noii Constitutii
Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat miercuri ca in cel mult doua saptamani comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei va fi infiintata, iar legea care va aproba noua Constitutie ar putea fi votata de Parlament in actuala sesiune, pana in vara.
"In maxim doua saptamani vom constitui la nivelul Parlamentului comisia legala de revizuire a Constitutiei, formata din reprezentantii tuturor partidelor politice. Daca lucrurile evolueaza normal si se lucreaza masiv, cred ca pana la sfarsitul acestei sesiuni, adica pana in vara, am putea sa trecem prin cele doua camere ale Parlamentului o lege de revizuire a Constitutiei. Astfel, pana cel tarziu in septembrie, aceasta lege trebuie sa fie supusa referendumului si sa devina o noua Constitutie a Romaniei", a declarat vicepresedintele PSD, citat de agentia Agerpres.
De altfel, si premierul Victor Ponta a anuntat sapatamana trecuta ca pana la 1 februarie vor fi constituite comisia pentru revizuirea el Constitutiei, precum si comisia pentru modificarea Legii electorale. Potrivit lui Victor Ponta, Comisia pentru Constitutie ar urma sa isi finalizeze raportul pana in data de 5 mai.
"Art 1. Daca te cheama Felix, atunci restul articolelor din aceasta Constitutie care se refera la indatoriri nu te privesc. In rest, orice drepturi de pe planeta ti se aplica automat. Sau ti le poti inventa singur oricand, legea urmand a fi tiparita in Monitorul Oficial in aceeasi zi.
Art 2. Daca nu intrunesti conditiile prevazute la Art 1, atunci restul articolelor din aceasta Constitutie care se refera la drepturi nu te privesc. In rest, orice indatoriri de pe planeta ti se aplica automat. Sau ti se pot inventa oricand, legea urmand a fi tiparita in Monitorul Oficial in aceeasi zi."
Acest comentariu este un pamflet si este o modalitate a unui cetatean roman de a ramane sanatos la cap in haosul in care a fost aruncata tara de catre un colaborator dovedit al Securitatii, in convulsiile ocazionate de incercarile disperate de a ramane in libertate.
- Ia zi ţigane, pe vremea lui Ceaşcă ai cântat pentru ăia din UTC?
- Am cântat coane, că n-aveam încotro.
- Dar pentru aia din securitate?
- Am cântat, că şi ăia petreceau si nu puteam să refuz.
- Dar pentru nomenclaturişti, ai cântat, cioară?
- Am cântat coane, că era belea, nu puteam să zic nu.
- Fii tu sa fii, de cioara comunistă, ce te-ai mai descurcat!
Vine lăutarul acasă trist si-n timp ce-şi număra banii, piranda îl întreabă:
- Ce-ai mo, da ce eşti supărat că uite ce dă bani ai loat?.
- Da fă , da' uite ce mi-au zis.
Şi-i povesteşte. La care piranda:
- Mo , da' nu puteai şi tu să spui că n-ai cântat?
- Cum fa să spun asta, că erau toţi acolo.
tocmai, ca noi nu facem doar ce zice marinaru, ci ceea ce este normal si logic. faptul ca tu esti obisnuit sa faci asa nu inseamna ca ne asemanam.
Eu zic sa te abtii de la comentarii absolut inutile ca al tau si sa lasi oamenii mari sa discute aici, nu sa intru si sa-ti citesc tie ineptiile. Hai, ura!
Problema, in esenta, este ca sunt inca prea multi electori cu limbaj de mahala si atitudine "de inchiriat" ca tine, oameni mari - le spui tu. Malai mare, le-ar spune restul...
Succesuri!
nu este singurul presedinte din europa care nu mai are popularitate dupa 7 ani. dar este singurul care este suspendat pt asta.
daca toate tarile democratice ar face asa s-ar schimba presedinti si dupa 6 luni de zile. ar fi un haos. ti se pare normal?
adica tu ai probleme ca a cerut sa nu se valideze un puci, dar n-ai nicio problema ca s-au incalcat o gramada de legi ca sa se ajunga acolo?
depre ce dumnezeu vorbim?
iar la limbaj las ca nu ne intreceti. in frunte cu becali, felix, mazare, vanghelie si restu de "intelectuali" usl. ma lasi? de ce vb tu de funie in casa spanzuratului?
Eu i-am raspuns sec, cu exemplu, la intrebarea lui care se vroia retorica. Am incercat sa-i arat ca nu e atat de savant pe cat se vrea cu postarea aia. N-am vorbit nici de haos, nici de alte persoane din USL. SI nici de alte tari.
Mai tii minte cand strigati sus si tare ca toti postacii USL stiu doar 7.4, 7.4, 7.4, 7.4....?? Dar voua nu vi se pare ca la absolut orice remarca raspundeti cu aceleasi generalitati ca intotdeauna? Alt text, liniaritatea ramane. Sunteti chiar incapabili sa raspundeti punctual la un comentariu? Sau ala e textul de umplutura cu toate pacatele de la adam si eva, pentru cazurile in care... de fapt... nu prea stiti ce sa spuneti?
Aceeasi placa... aceeasi placa... aceeasi placa... aceeasi placa... etc.
Sa inteleg ca ai fost la cursuri si "Popeye" este ultima chestie scrisa dupa dictarea lui SRS?
:)))
nu cum o sa ma sucesc eu, asta e problema mea ...
intreb
tu chiar crezi ca base ar putea sa spuna asa ceva ?
intreb, de curiozitate ...
Iar asta cu lipsa cvorumului la referendum nu suna bine deloc in forma propusa...
daca schimba acest punct este posibil ca eventualul presedinte usl sa fie dat mai usor jos :)
d.p.m.d.v ar trebui sa existe prag la referendum, in special cand sunt lucruri foarte importante.
daca se elimina pragul si se face un referendum pt ingradirea unor libertati este posibil sa decida 20% din populatie. aici ar trebui o discutie mai ampla. dar mi-e teama ca usl, la procentajul care-l au acum nu vor permite nicio discutie.
una peste alta, unele propuneri sunt ok. se reglementeaza unele lucruri care sunt confuze in actuala constitutie. aici trebuie sa-i recunoatem meritul lui base ca le-a scos in fata :)
Dar pentru ca avem un electorat incult, puturos, lipsit de demnitate, imbatranit, obisnuit numai cu furtul, cu descurcareala, si dependent de banii altora...ce facem? Nu putem invoca starea de necesitate si pe aspectul asta si sa dam drept de vot doar celor ce trec un test minim de intelegere a realitatii cel inconjoara?
Este stupefianta argumentatia citata si spune doar un singur lucru: EI stiu ca suntem prosti si dobitoci in majoritate.
2. Cedarea suveranității naționale
3. Cedarea resurselor naturale și umane.
Hai la vot, oițelor!
1. Regionalizare: impartirea tarii in domenii ale baronilor USL
2. Cedarea suveranității naționale: oricui, doar sa ii lase pe USL sa isi faca mendrele in tara
3. Cedarea resurselor naturale și umane: vezi punctul 2
Hai la vot, mazetelor!
Electoratul s-a pronuntat clar printr-un referendum valid: o singura camera si 300 de parlamentari. Parlamentul actual, hipertrofiat si burdusit de penali a nesocotit vointa populara si ca atare nu are legitimitatea de a cere schimarea constitutiei
2) Daca tot vor revizuirea constitutiei atunci societatea civila (atat cat mai exista) ar trebui sa ceara introducerea in legea fundamentala a unei prevederi prin care demnitarii de orice rang (parlamentari, ministri, etc.) aflati sub urmarire penala sa fie suspendati din toate atributiile demnitatii respective pana la clarificarea definitiva a situatiei. Asadar un parlamentar urmarit penal nu mai trebuie sa aiba drept de vot in parlament, nici indemnizatie si nici un alt drept derivat din calitatea de demnitar pana cand situatia sa juridica nu este transata definitiv. De asemenea, persoanele aflate sub urmarire penala nu trebuie sa aiba dreptul de a fi alese in parlament, consilii locale, etc. si nici numite in functii de demnitate (ministri, secretari de stat, etc.). Nu in ultimul rand, imunitatea va trebui restransa doar la declaratiile politice.
Astfel, societatea civila ar da un semnal clar ca nu accepta ca infractorii, pegra, interlopii sa conduca statul.
Ce tupeu... auzi nu avem spirit civic.
Hai sictir ba!
Am votat la precedentul referendum pentru un parlament unicameral cu 300 de parlamentari si acum avem tot parlament bicameral cu 588 de parlamentari !
S-a respectat vointa populara ? NU!
Atunci cum poti sa zici ca populatia nu are spirit civic cand pe tine te doare in cot de vointa acesteia !??
Cum spuneam si in alte dati, incet dar sigur, escrocii politici vor deveni din angajatii nostri, stapanii nostri, evident "in numele si spre binele nostru" !
ca atare nu vor introduce, ei cu manuta lor, astfel de dizolvarea parlamantului? pentru parlamentari astea sunt idei sinucigase.
cum adica? daca ar pica de-acolo de sus, ei, penalii, imunii la tot ce inseamna raspundere pentru inselaciunile si minciunile lor, cand ajung jos se va alege praful de toata avutia lor "cinstita" si imuna.
stiu ca nu vor sa-si taie craca...
dar si natura isi are limitele ei. cu cat se aduna mai multi pe o ramura cu atata creste sansa ca aceasta sa nu le mai suporte greutatea si sa se rupa, dobaorandu-i.
are si gravitatia legile ei. spre necazul lor, pe asta n-o vor putea schimba.
Cred ca nimeni nu o sa mai merga la nici un referendum indiferent ca are sau nu prag pentru ca totul este o gluma de-a politicienilor, iar hotararile o sa le ia si o sa le puna in practica marii demnitari si parlamentari precum Gigi Becali, Hi Q etc.
Poate sunt eu mai naiv dar cred ca oamenii propusi de Casa Regala ar avea mult mai multa onoare decat cei de acum . Adica ar fi interesul Casei Regale sa dea doar oameni buni pentru a fi o Casa Regala adevarata si cu o imagine curata in Europa. Bineinteles sa poata fi schimbat oricand de rege ,daca pica vro unu in pacat....
Deasemena stabilite clar relatiile cu celelalte institutii .....
Una peste alta cred ca NOUA CONSTITUTIE trebuie sa fie noua - de la 0 complet - eventual supusa crowdsourcingului - printr-un site bine facut unde ficare sa poata face propuneri (serioase) si sa aduca argumente pro si contra oricarui articol propus . ....
Belgia, Grecia si probabil alte tari sunt exemplu in sensul asta.
2. eliminarea pragului e o prostie...
in bulgaria, recent, un referendum pentru o a doua centrala nucleara amplasata intr-o zona seismica a fost invaldiat tocmai pentru ca nu s-au prezentat la vot decat 20% din alegatori. din acesti 20% aprox. 95 % au votat pentru centrala.
tocmai pentru ca lipseste simtul civic riscam ca o mana de tampiti sa voteze o prostie....pragul este foarte necesar.
Cei aflati la putere vor putea, daca se va vota prin referendum, sa-si impuna oamenii la DNA si Parchetul General. Voiculescu, Nastase, Becali si restul gastii vor rasufla usurati.
Controlul Curtii Constitutionale pentru a nu bloca situatiile la care nu s-au gandit sau care ar putea fi considerate neconstitutionale.
Lipsa cvorumului la referendum. Un fel de a spune ca ii doare fix pe stanga cati votam sau nu, decizia e deja luata.
Presedintele nu se va mai putea adresa Parlamentului si sa-l traga de urechi; ca orice copil razgaiat, guvernantul nu vrea sa fie luat la intrebari pentru ce va face. El e zeu si el decide. Hawgh.
Vreau sa multumesc din nou celor care au votat cu USL. Daca cu PDL eram la marginea prapastiei, acum sarim direct in ea.
Nu este protejata de copyright.
- eliminarea pragului de 50% la referendum e o prostie;
- obligarea presedintelui sa nominalizeze doar candidatul majoritarilor e o prostie;
- excluderea unor actori din procesul de numire al procurorilor sefi la DNA si Parchetul General e o prostie.
Toate aceste modificari au un numitor comun daca s-ar face si anume:
Restrangerea forului decizional !
Rezultatul unei asemenea implementari inseamna ca echilibrul institutional devine mult mai instabil fiindca modificarile se vor propaga mult mai repede. Pe termen scurt este o "arma cu doua taisuri", fiindca tot asa de repede se poate propaga si raul dar si binele. Din punct de vedere al consumului de resurse situatia unor variatii rapide nu ofera si un randament ridicat cum e in cazul unor modificari mai lente. Evident ca aceste aprecieri sunt relative la capacitatea de adaptare a populatiei dar in general in conditii ce nu sunt in sfera celor exceptionale e mai sigur ca:
- dezbaterile asupra modificarilor sa fie facute mai mult timp si pe o scara mai mare - populatia sa aiba acces mai usor la internet - gratuit sau la tarife derizorii
- sa decida mai multi pentru o problema;
- modificarile sa se propage mai lent.
Spiritul civic e un proces de constiinta iar aceasta evolueaza mai lent decat ne-am dori.
In plus numarul de ani pe care i-am trait in minciuna pe vremea regimului comunist ne-au deturnat constiinta nationala de la mersul sau firesc.
Numarul parlamentarilor sau al camerelor decizionale nu sunt principala problema ci excesul de libertati si resurse alocate per parlamentar, iar in ultima instanta faptul ca ei insisi isi dimensioneaza si voteaza bugetul. Ar trebui ca la alegerile parlamentare fiecare candidat sa isi prezinte propriul buget astfel ca alegatorii sa poata decide si cotiza pentru cat va promite alesul lor, alte cheltuieli cum ar fi de ex. cele pentru utilitatile cladirilor fiind relativ bine cunoscute, sa fie aprobate prin referendum national.