USL pregateste proiectul de revizuire a Constitutiei. Cum se gandeste USL sa modifice legea fundamentala si marile mize

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Joi, 31 ianuarie 2013, 12:01 Actualitate | PoliticSursa foto: Agerpres

USL lucreaza la proiectul de revizuire a Constitutiei, proiect ce va fi prezentat in zilele urmatoare, sustin surse din interiorul Uniunii pentru HotNews.ro. "Victor Ponta va fi cel care va prezenta proiectul USL de revizuire a Constitutiei in cadrul unei conferinte de presa", au declarat sursele citate. La proiect lucreaza deja o echipa restransa. Potrivit surselor HotNews.ro, unele dintre modificarile majore vizeaza numirea sefilor DNA si Parchetului General, atributiile presedintelui Romaniei, numirea judecatorilor CCR, dar si atributiile si sarcinile Guvernului.

"Proiectul nu vizeaza restrangerea atributiilor presedintelui, ci doar o clarificare a acestora in plan extern si intern. Clarificam procedura de numire a premierului, participarea la sedintele Guvernului, dar si atributiile pe plan extern. Proiectul de revizuire pe care USL intentioneaza sa-l promoveze este creat pe principiul separarii complete a atributiilor pentru a evita crizele politice majore de genul celei din 2012", au explicat sursele citate.

Cateva dintre propunerile cuprinse in proiectul USL de revizuire a Constitutiei:
 • Numirea in functie a sefilor DNA si Parchetului General de catre CSM si eliminarea rolului presedintelui si al Ministrului Justitiei. Astfel, sefii Parchetului General si DNA sa fie propusi si alesi de catre CSM prin organizarea unui concurs in sistem propriu, astfel incat nici ministrul Justitiei si nici presedintele tarii sa nu aiba nici o legatura directa si nici o parghie asupra procurorului general
De precizat este ca prevederea este in plina dezbatere in interiorul USL, fiind promovata si sustinuta de premierul Victor Ponta si, in functie de negocierile cu PNL, va fi introdusa in proiectul de revizuire a Constitutiei. De altfel, premierul a declarat public ca pledeaza pentru o astfel de varianta. De altfel in dezbatere exista si varianta care prevede ca propunerea si numirea formala sa apartina ministerului Justitiei si respectiv presedintelui Romaniei insa, CSM sa dea un aviz obligatoriu pentru numirea Procurorului General si sefului DNA.
 • Modificarea procedurii de desemnare a membrilor Curtii Constitutionale pentru limitarea influentei factorului politic: judecatorii CCR sa fie alesi din randul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie
Propunerea apartine PSD si a fost promovata public in 2012 in scandalul politic privind suspendarea presedintelui Traian Basescu. Potrivit surselor HotNews.ro, USL nu va modifica atributiile CCR in noua Constitutie, pentru a evita un nou conflict cu oficialii europeni, insa va modifica procedura de numire a celor noua judecatori.
 • Mentinerea unui Parlament bicameral cu mentiunea ca Senatul sa devina reprezentantul colectivitatilor locale
Propunerea este gandita in avans si are in vedere proiectul regionalizarii si proiectul legii electorale. USL doreste sa faca regionalizarea Romaniei in 8 regiuni / provincii si sa schimbe atributiile Camerei Superioare a Parlamentului. In viziunea USL, Senatul va deveni Camera Regionala si se va ocupa strict de problemele administratiei locale. In proiectul privind legea electorala care se afla in dezbaterea interna a USL, senatorii ar putea fi alesi uninominal ca reprezentanti ai comunitatilor locale.
 • Lipsa cvorumului de prezenta necesar validarii referendumului va fi prevazuta in Constitutie.
Sursele citate sustin ca USL vrea sa introduca in noua Constitutie aceasta prevedere pentru a elimina riscurile ca viitoare referendumuri de interes national sau regional sa nu fie validate. Sursele USL mai spun ca Uniunea are in vedere, in prealabil, si modificarea Legii referendumului astfel incit cvorumul de prezenta sa nu mai fie necesar nici la referendum pentru validarea acestui proiect de Constitutie.

USL are insa o problema cu modificarea acestei legi, care aminteste de tentativa din vara anului 2012, cind UE si SUA au cerut ca regulile jocului in cazul suspendarii si demiterii presedintelui sa nu fie schimbate in timpul jocului. "Eliminarea pragului de 50% prezenta la vot din numarul alegatorilor inscrisi pe liste este o necesitate pentru ca avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic si am risca sa nu validam noua Constitutie, sa patim ca in 2004 cand s-au acordat doua zile pentru validarea referendumului de Constitutie", au explicat sursele citate.
 • Procesul de regionalizare sa fie decis prin referendum national de catre cetatenii Romaniei. Aici s-ar aplica si prevederile care elimina necesitatea cvorumului la referendum
 • Retragerea mandatului unui parlamentar traseist prin referendum local.  Un grup de alegatori dintr-un colegiu (numarul trebuie definit prin lege) poate solicita retragerea mandatului daca parlamentarul din colegiul lor a trecut la un alt partid; in acest caz se organizeaza un referendum local.
 • Presedintele sa fie obligat sa tina cont, in procesul de desemnare a candidatului pentru functia de prim-ministru, de majoritatea parlamentara rezultata in urma negocierilor politice in conditiile in care nu exista un partid sau o alianta politica care a obtinut majoritatea absoluta.
Introducerea unei proceduri clare in ceea ce priveste nominalizarea premierului de catre presedintele este considerata de USL prioritara avand in vedere conflictul politic din 2012 dintre USL si presedintele Traian Basescu. Ramine de vazut daca liberalii vor fi de acord cu introducerea in cele din urma a acestei prevederi, avind in vedere ca i-ar putea restringe marja de manevra a lui Crin Antonescu daca acesta ar cistiga alegerile prezidentiale din 2014. 
 • Presedintele are atributii in politica externa cu o singura exceptie si anumea aceea ca premierul participa la Consiliul European in calitate de reprezentant al Romaniei
 • La invitatia primului-ministru, presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice
"Prevederea are rol sa limiteze pe viitor posibilitatea presedintelui Romaniei de-a interveni si submina activitatea Guvernului si pentru a elimina posibilitatea viitorului presedinte sa joace un rol de <<jucator>>. Este o separare clara a puterilor in stat. Exista in Constitutia actuala acesta prevedere, noi intarim sintagama <<la invitatia premierului>>", au explicat sursele citate.
 • Primul-ministru trebuie sa prezinte Parlamentului la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare un raport cu privire la activitatea derulata in perioada vacantei parlamentare, precum si obiectivele de indeplinit pentru perioada sesiunii parlamentare care va urma
 • Limitarea posibilitatii Guvernului de a-si angaja raspunderea in fata Parlamentului. Mai exact, in Constitutie va fi prevazut explicit ca Executivul are dreptul la o singura angajare a raspunderii pe sesiunea parlamentara. 
Cele doua prevederi de mai sus vizeaza un control al activitatii Guvernului.

Calendarul noii Constitutii


Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat miercuri ca in cel mult doua saptamani comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei va fi infiintata, iar legea care va aproba noua Constitutie ar putea fi votata de Parlament in actuala sesiune, pana in vara.

"In maxim doua saptamani vom constitui la nivelul Parlamentului comisia legala de revizuire a Constitutiei, formata din reprezentantii tuturor partidelor politice. Daca lucrurile evolueaza normal si se lucreaza masiv, cred ca pana la sfarsitul acestei sesiuni, adica pana in vara, am putea sa trecem prin cele doua camere ale Parlamentului o lege de revizuire a Constitutiei. Astfel, pana cel tarziu in septembrie, aceasta lege trebuie sa fie supusa referendumului si sa devina o noua Constitutie a Romaniei", a declarat vicepresedintele PSD, citat de agentia Agerpres.

De altfel, si premierul Victor Ponta a anuntat sapatamana trecuta ca pana la 1 februarie vor fi constituite comisia pentru revizuirea el Constitutiei, precum si comisia pentru modificarea Legii electorale. Potrivit lui Victor Ponta, Comisia pentru Constitutie ar urma sa isi finalizeze raportul pana in data de 5 mai.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10352 vizualizari

 • +37 (39 voturi)    
  ===================== (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:02)

  Zede [utilizator]

  Pai sa le mai dam idei:

  "Art 1. Daca te cheama Felix, atunci restul articolelor din aceasta Constitutie care se refera la indatoriri nu te privesc. In rest, orice drepturi de pe planeta ti se aplica automat. Sau ti le poti inventa singur oricand, legea urmand a fi tiparita in Monitorul Oficial in aceeasi zi.

  Art 2. Daca nu intrunesti conditiile prevazute la Art 1, atunci restul articolelor din aceasta Constitutie care se refera la drepturi nu te privesc. In rest, orice indatoriri de pe planeta ti se aplica automat. Sau ti se pot inventa oricand, legea urmand a fi tiparita in Monitorul Oficial in aceeasi zi."

  Acest comentariu este un pamflet si este o modalitate a unui cetatean roman de a ramane sanatos la cap in haosul in care a fost aruncata tara de catre un colaborator dovedit al Securitatii, in convulsiile ocazionate de incercarile disperate de a ramane in libertate.
  • +19 (25 voturi)    
   Eu si ai mei nu vom vota Constitutia USL! (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:46)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Zede

   Sper ca roamanii sa nu mearga pana la limita de jos a prostiei si sa voteze aceasta Constitutie care va face din USL un partid stil PCR!...
   • +9 (9 voturi)    
    ===================== (Joi, 31 ianuarie 2013, 19:18)

    Zede [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    USL este o uniune, dar central in ea este PSD. Iar daca cineva nu stie cum aratau activistii PCR, poate sa se uite la PSD. Sunt aceiasi.
   • +11 (11 voturi)    
    Un ţigan lăutar la o sindrofie de parlamentari (Joi, 31 ianuarie 2013, 22:50)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    La un moment dat, unul mai cherchelit, îl întreabă:
    - Ia zi ţigane, pe vremea lui Ceaşcă ai cântat pentru ăia din UTC?
    - Am cântat coane, că n-aveam încotro.
    - Dar pentru aia din securitate?
    - Am cântat, că şi ăia petreceau si nu puteam să refuz.
    - Dar pentru nomenclaturişti, ai cântat, cioară?
    - Am cântat coane, că era belea, nu puteam să zic nu.
    - Fii tu sa fii, de cioara comunistă, ce te-ai mai descurcat!
    Vine lăutarul acasă trist si-n timp ce-şi număra banii, piranda îl întreabă:
    - Ce-ai mo, da ce eşti supărat că uite ce dă bani ai loat?.
    - Da fă , da' uite ce mi-au zis.
    Şi-i povesteşte. La care piranda:
    - Mo , da' nu puteai şi tu să spui că n-ai cântat?
    - Cum fa să spun asta, că erau toţi acolo.
  • -22 (32 voturi)    
   ehe (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:52)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Zede

   Stați să apară Popeye și să vă spună că trebuie votată noua Constituție. Imediat o să vă suciți după ochiul lui.
   • +13 (13 voturi)    
    depinde (Joi, 31 ianuarie 2013, 14:47)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    daca si asta e cu copy/paste nici daca zice popey nu ma duc.
    tocmai, ca noi nu facem doar ce zice marinaru, ci ceea ce este normal si logic. faptul ca tu esti obisnuit sa faci asa nu inseamna ca ne asemanam.
   • +15 (15 voturi)    
    Ba baiatule, (Joi, 31 ianuarie 2013, 14:52)

    Fiend [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Tu esti un pic sanatos? Ce legatura are popeye cu voturile romanilor? Sau tu esti genul de om care judeca dupa cum ii dicteaza altii, ca o carpa mica?
    Eu zic sa te abtii de la comentarii absolut inutile ca al tau si sa lasi oamenii mari sa discute aici, nu sa intru si sa-ti citesc tie ineptiile. Hai, ura!
    • -9 (13 voturi)    
     Ce legatura? (Joi, 31 ianuarie 2013, 16:55)

     OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui Fiend

     Pai are, uiti cum la referendum a indemnat votantii sa-si ignore dreptul democratic de a vota, doar ca sa-si pastreze el locul la Cotroceni?

     Problema, in esenta, este ca sunt inca prea multi electori cu limbaj de mahala si atitudine "de inchiriat" ca tine, oameni mari - le spui tu. Malai mare, le-ar spune restul...

     Succesuri!
     • +11 (13 voturi)    
      dar tu uiti (Joi, 31 ianuarie 2013, 19:23)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuDiaconescu

      cum l-au suspendat fara motiv? cum au blocat toate institutiile doar ca sa-l suspende? la asemenea manevre de comunisti ce vroiai sa faca?
      nu este singurul presedinte din europa care nu mai are popularitate dupa 7 ani. dar este singurul care este suspendat pt asta.
      daca toate tarile democratice ar face asa s-ar schimba presedinti si dupa 6 luni de zile. ar fi un haos. ti se pare normal?
      adica tu ai probleme ca a cerut sa nu se valideze un puci, dar n-ai nicio problema ca s-au incalcat o gramada de legi ca sa se ajunga acolo?
      depre ce dumnezeu vorbim?
      iar la limbaj las ca nu ne intreceti. in frunte cu becali, felix, mazare, vanghelie si restu de "intelectuali" usl. ma lasi? de ce vb tu de funie in casa spanzuratului?
      • -6 (10 voturi)    
       Pentru ca ! (Joi, 31 ianuarie 2013, 20:45)

       OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

       M-ai bombardat cu o gramada de .. presupuneri, cu nume din USL samd. Pe mine m-a iritat comentariul sfertodoctului de mai sus, aplaudat prin plusuri de voi restul (De aici concluzia). Nu faceam propaganda pentru cei numiti de tine, criticam doar atitudinea generala a fanilor declarati ai lui basescu.

       Eu i-am raspuns sec, cu exemplu, la intrebarea lui care se vroia retorica. Am incercat sa-i arat ca nu e atat de savant pe cat se vrea cu postarea aia. N-am vorbit nici de haos, nici de alte persoane din USL. SI nici de alte tari.

       Mai tii minte cand strigati sus si tare ca toti postacii USL stiu doar 7.4, 7.4, 7.4, 7.4....?? Dar voua nu vi se pare ca la absolut orice remarca raspundeti cu aceleasi generalitati ca intotdeauna? Alt text, liniaritatea ramane. Sunteti chiar incapabili sa raspundeti punctual la un comentariu? Sau ala e textul de umplutura cu toate pacatele de la adam si eva, pentru cazurile in care... de fapt... nu prea stiti ce sa spuneti?

       Aceeasi placa... aceeasi placa... aceeasi placa... aceeasi placa... etc.
   • +8 (8 voturi)    
    ===================== (Joi, 31 ianuarie 2013, 19:17)

    Zede [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Azi ai aparut mai tarziu la serviciu.

    Sa inteleg ca ai fost la cursuri si "Popeye" este ultima chestie scrisa dupa dictarea lui SRS?

    :)))
   • +4 (4 voturi)    
    mazeto (Vineri, 1 februarie 2013, 0:15)

    the [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    tu chiar crezi ce spui ?

    nu cum o sa ma sucesc eu, asta e problema mea ...
    intreb
    tu chiar crezi ca base ar putea sa spuna asa ceva ?

    intreb, de curiozitate ...
  • +8 (8 voturi)    
   modalitati de dizolvare a parlamentului.... (Joi, 31 ianuarie 2013, 15:31)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Zede

   cred ca acestea ar fi necesar de adaugat in noua constitutie..............de ex. ; la un referendum propus de parlament si neaprobat de alegatori, parlamentul sa se auto dizolve., sau sa se conformeze votului popular......se stie ca la referendumul din 2009, poporul a votat pt. 300 de parlamentari si ei sunt acum aproape 600. .......???!!!!????
 • +21 (25 voturi)    
  Mi-e teama ca astea-s doar modificarile minore... (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:09)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Astept propunerile pentru regionalizare.

  Iar asta cu lipsa cvorumului la referendum nu suna bine deloc in forma propusa...
  • +10 (12 voturi)    
   da (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:52)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   dar stii cum e? :) o sa fie exact ca mandatul de 5 ani care l-au modificat pt ei.
   daca schimba acest punct este posibil ca eventualul presedinte usl sa fie dat mai usor jos :)
   d.p.m.d.v ar trebui sa existe prag la referendum, in special cand sunt lucruri foarte importante.
   daca se elimina pragul si se face un referendum pt ingradirea unor libertati este posibil sa decida 20% din populatie. aici ar trebui o discutie mai ampla. dar mi-e teama ca usl, la procentajul care-l au acum nu vor permite nicio discutie.
   una peste alta, unele propuneri sunt ok. se reglementeaza unele lucruri care sunt confuze in actuala constitutie. aici trebuie sa-i recunoatem meritul lui base ca le-a scos in fata :)
 • +31 (33 voturi)    
  ..arama.. (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:13)

  CraciunOvidiu [anonim]

  Citez: "Eliminarea pragului de 50% prezenta la vot din numarul alegatorilor inscrisi pe liste este o necesitate pentru ca avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic"

  Dar pentru ca avem un electorat incult, puturos, lipsit de demnitate, imbatranit, obisnuit numai cu furtul, cu descurcareala, si dependent de banii altora...ce facem? Nu putem invoca starea de necesitate si pe aspectul asta si sa dam drept de vot doar celor ce trec un test minim de intelegere a realitatii cel inconjoara?

  Este stupefianta argumentatia citata si spune doar un singur lucru: EI stiu ca suntem prosti si dobitoci in majoritate.
 • -9 (23 voturi)    
  hehe (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:18)

  Mazeta [utilizator]

  1. Regionalizare
  2. Cedarea suveranității naționale
  3. Cedarea resurselor naturale și umane.
  Hai la vot, oițelor!
  • +13 (15 voturi)    
   ===================== (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:54)

   Zede [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Precizari:
   1. Regionalizare: impartirea tarii in domenii ale baronilor USL
   2. Cedarea suveranității naționale: oricui, doar sa ii lase pe USL sa isi faca mendrele in tara
   3. Cedarea resurselor naturale și umane: vezi punctul 2
   Hai la vot, mazetelor!
 • +31 (33 voturi)    
  Exclus! (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:21)

  triciupa [utilizator]

  1) Orice incercare de revizuire a constitutiei care ignora referendumul privind numarul de parlamentari si de camere ale parlamentului trebuie respins.
  Electoratul s-a pronuntat clar printr-un referendum valid: o singura camera si 300 de parlamentari. Parlamentul actual, hipertrofiat si burdusit de penali a nesocotit vointa populara si ca atare nu are legitimitatea de a cere schimarea constitutiei
  2) Daca tot vor revizuirea constitutiei atunci societatea civila (atat cat mai exista) ar trebui sa ceara introducerea in legea fundamentala a unei prevederi prin care demnitarii de orice rang (parlamentari, ministri, etc.) aflati sub urmarire penala sa fie suspendati din toate atributiile demnitatii respective pana la clarificarea definitiva a situatiei. Asadar un parlamentar urmarit penal nu mai trebuie sa aiba drept de vot in parlament, nici indemnizatie si nici un alt drept derivat din calitatea de demnitar pana cand situatia sa juridica nu este transata definitiv. De asemenea, persoanele aflate sub urmarire penala nu trebuie sa aiba dreptul de a fi alese in parlament, consilii locale, etc. si nici numite in functii de demnitate (ministri, secretari de stat, etc.). Nu in ultimul rand, imunitatea va trebui restransa doar la declaratiile politice.
  Astfel, societatea civila ar da un semnal clar ca nu accepta ca infractorii, pegra, interlopii sa conduca statul.
  • +12 (14 voturi)    
   Bine zici! (Joi, 31 ianuarie 2013, 14:10)

   prompt [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

   Orice modificare a constitutiei ar trebui sa contina rezultatele unui refrendum validat deja! Iar pana la prezentarea unui proiect in parlament terbuie consultata societatea civila si tinut cont de ea. Chiar daca sugestiile vin de la simpli cetateni dar sunt bune, trebuie luate in considerare. M-am intrebat in ultimii 23 ani cum ar fi aratat Romania daca in prima constitutie dupa revolutie s-ar fi introdus punctul 8 al proclamatiei revolutionarilor de la Timisoara. Ei?!!!
  • 0 (0 voturi)    
   imi pare rau (Sâmbătă, 2 februarie 2013, 19:09)

   ego sum [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

   Dar societatea civil se pare ca-i in general ocupata cu altele ... nu pot spune ca nu exista - doar ca nu-i pasa!
 • +25 (27 voturi)    
  simt civic (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:32)

  micul_licurici [utilizator]

  "avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic"

  Ce tupeu... auzi nu avem spirit civic.

  Hai sictir ba!

  Am votat la precedentul referendum pentru un parlament unicameral cu 300 de parlamentari si acum avem tot parlament bicameral cu 588 de parlamentari !

  S-a respectat vointa populara ? NU!

  Atunci cum poti sa zici ca populatia nu are spirit civic cand pe tine te doare in cot de vointa acesteia !??
  • -12 (14 voturi)    
   Da la referendumul de suspendare??? (Joi, 31 ianuarie 2013, 14:09)

   ana11 [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

   Da la referendumul de suspendare???
  • +5 (5 voturi)    
   foarte corect! (Joi, 31 ianuarie 2013, 15:56)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

   lasa-ma sa adaug: A. un judecator ajunge presed de instanta, apoi e promovat la tribunal, apoi etc. Fie pe penal fie pe civil. Dar, NU EXISTA nimic pe constitutional. Experienta de 18 in penal sau in civil te face un bun judecator constitutional? NU cred. Ce vrea Ponta e sa impiedica ca profi BUNI de constitutional sa nu cumva sa ajunga la CCR. B. daca aceeasi lege nu mai trece pe la cele doua camere, nu se cheama ca de fapt ai una singura? Asa ca "filtrul" celeilalte camere edoar o obisnuita MINCIUNA uslamista.
 • +17 (19 voturi)    
  referendum (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:35)

  Valitu [utilizator]

  ce valoare are un referendum la care participă mai puţin de 50% dintre alegătrori? mai bine l-ar scoate cu totul din constituţie.
  • 0 (2 voturi)    
   Valoarea voturilor neexprimate e nula (Joi, 31 ianuarie 2013, 14:42)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Valitu

   oricat de mare e procentul celor care nu voteaza si foarte bine fac ca anuleaza voturile lipsa si la nivel constitutional.
   • +4 (4 voturi)    
    ai gandit sau ai scris? (Joi, 31 ianuarie 2013, 15:57)

    foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    faci referendum local, e greva la transporturi si ajung cinci insi la vot. Cu ei vrei sa revoci un deputat sau un primar?
 • +15 (17 voturi)    
  se pregateste...... (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:49)

  translativus [utilizator]

  ......intarirea sistemului politic ticalos si restrangerea brumei de drepturi pe care le mai are cetateanul care v-a fi doar un biet figurant, mare platitor de taxe si impozite si in numele caruia escrocii politici isi vor face de cap, fara frica de lege.
  Cum spuneam si in alte dati, incet dar sigur, escrocii politici vor deveni din angajatii nostri, stapanii nostri, evident "in numele si spre binele nostru" !
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 ianuarie 2013, 13:57)

  [anonim]

 • +18 (20 voturi)    
  Aberant!!! (Joi, 31 ianuarie 2013, 14:11)

  LiviuX [utilizator]

  Ca nu pot sa spun altfel. Daca pentru referendum-uri mai putin importante as putea fi de acord cu lipsa cvorum-ului, pentru cele ca revizuirea Costitutiei, Presedinte, parlament nu sunt de acord sub nici o forma. Altfel putem ajunge ca de ex. Constitutia sa fie schimbata de 2 votanti din cei 3 care s-au prezentat la vot. E absurd!!! Si cum ramance cu max. 300 parlamentari? Sau deja legalizeaza pe cei 600...
 • +16 (18 voturi)    
  dizolvarea parlamentului (Joi, 31 ianuarie 2013, 14:24)

  mbasa [utilizator]

  sunt sigur ca nu vor sa-si taie craca pe care stau...
  ca atare nu vor introduce, ei cu manuta lor, astfel de dizolvarea parlamantului? pentru parlamentari astea sunt idei sinucigase.
  cum adica? daca ar pica de-acolo de sus, ei, penalii, imunii la tot ce inseamna raspundere pentru inselaciunile si minciunile lor, cand ajung jos se va alege praful de toata avutia lor "cinstita" si imuna.
  stiu ca nu vor sa-si taie craca...
  dar si natura isi are limitele ei. cu cat se aduna mai multi pe o ramura cu atata creste sansa ca aceasta sa nu le mai suporte greutatea si sa se rupa, dobaorandu-i.
  are si gravitatia legile ei. spre necazul lor, pe asta n-o vor putea schimba.
 • +10 (12 voturi)    
  Despre referendum (Joi, 31 ianuarie 2013, 14:34)

  viner [utilizator]

  Cum s-ar putea pune in practica o hotarare printr-un referendum fara prag, cand un referendum cu prag si cu o majoritate zdrobitoare nu afost luat in seama ?
  Cred ca nimeni nu o sa mai merga la nici un referendum indiferent ca are sau nu prag pentru ca totul este o gluma de-a politicienilor, iar hotararile o sa le ia si o sa le puna in practica marii demnitari si parlamentari precum Gigi Becali, Hi Q etc.
 • +1 (1 vot)    
  O idee (Joi, 31 ianuarie 2013, 15:02)

  Iulian_c [utilizator]

  Ma gandeam la un moment dat la o varianta de parlament "bicameral" ceva de genu o camera de 300 hibrizi - deputati senatori (cam cum sunt cei de acum) alesi uninominal , plus o Camera Regala Permanenta numita de Casa Regala a Romaniei cu un numar de n "senatori regali" pregatiti in diferite domenii care sa functioneze asa cum ar trebui o a doua camera parlamentara intr-un stat de drept ( una propune cealalta controleaza) .
  Poate sunt eu mai naiv dar cred ca oamenii propusi de Casa Regala ar avea mult mai multa onoare decat cei de acum . Adica ar fi interesul Casei Regale sa dea doar oameni buni pentru a fi o Casa Regala adevarata si cu o imagine curata in Europa. Bineinteles sa poata fi schimbat oricand de rege ,daca pica vro unu in pacat....
  Deasemena stabilite clar relatiile cu celelalte institutii .....

  Una peste alta cred ca NOUA CONSTITUTIE trebuie sa fie noua - de la 0 complet - eventual supusa crowdsourcingului - printr-un site bine facut unde ficare sa poata face propuneri (serioase) si sa aduca argumente pro si contra oricarui articol propus . ....
  • +1 (1 vot)    
   daca tot fac referendum (Joi, 31 ianuarie 2013, 16:08)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui Iulian_c

   ce-ar fi sa fim intrebati si daca vrem republica sau monarhie? Ca decat sa platim pensii si multe alte baneficii tuturor fostilor presedinti (si ce fericita sunt ca ii platim lui tov ilici) mai bine un rege pe viata. In plus cea mai buna perioada a Romaniei a fost cat a fost monarhie. Cam greu de crezut ca a fost o simpla coincidenta.
 • +7 (7 voturi)    
  Spirit civic (Joi, 31 ianuarie 2013, 15:25)

  LuIza1 [anonim]

  Cat de mare mizeria sa modifici constitutia eliminand cvorumul la referendum pe motiv ca populatiei ii lipseste spiritul civic. Pai atunci fa votul obligatoriu ca sa inveti oamenii ce inseamna spiritul civic si a trai in democratie.

  Belgia, Grecia si probabil alte tari sunt exemplu in sensul asta.
 • +6 (6 voturi)    
  300 de parlamentari (Joi, 31 ianuarie 2013, 15:36)

  bubalus [utilizator]

  1. nu votez nici o constutie in care nu se specifica 300 de parlamentari...

  2. eliminarea pragului e o prostie...
  in bulgaria, recent, un referendum pentru o a doua centrala nucleara amplasata intr-o zona seismica a fost invaldiat tocmai pentru ca nu s-au prezentat la vot decat 20% din alegatori. din acesti 20% aprox. 95 % au votat pentru centrala.

  tocmai pentru ca lipseste simtul civic riscam ca o mana de tampiti sa voteze o prostie....pragul este foarte necesar.
 • +5 (5 voturi)    
  Cvorum (Joi, 31 ianuarie 2013, 15:52)

  george_neagu [utilizator]

  E o prostie sa scoata conditia de cvorum pentru validare. Atunci nici sa nu mai faca referendum daca oricum nu conteaza daca se prezinta 10% sau 51% din cetatenii cu drept de vot.
 • +6 (6 voturi)    
  300 (Joi, 31 ianuarie 2013, 16:07)

  rochiri [utilizator]

  zice si de unicameral... ca asa am votat?
 • +6 (6 voturi)    
  Romani, ni se pregateste ceva (Joi, 31 ianuarie 2013, 19:40)

  bigbrother [utilizator]

  Schimbarea legilor principale ale tarii a fost intotdeauna semnul ca cei aflati la putere vor mai mult, fara a mai da socoteala celorlalti. De obicei, asta duce la dictatura si anarhie.

  Cei aflati la putere vor putea, daca se va vota prin referendum, sa-si impuna oamenii la DNA si Parchetul General. Voiculescu, Nastase, Becali si restul gastii vor rasufla usurati.

  Controlul Curtii Constitutionale pentru a nu bloca situatiile la care nu s-au gandit sau care ar putea fi considerate neconstitutionale.

  Lipsa cvorumului la referendum. Un fel de a spune ca ii doare fix pe stanga cati votam sau nu, decizia e deja luata.

  Presedintele nu se va mai putea adresa Parlamentului si sa-l traga de urechi; ca orice copil razgaiat, guvernantul nu vrea sa fie luat la intrebari pentru ce va face. El e zeu si el decide. Hawgh.

  Vreau sa multumesc din nou celor care au votat cu USL. Daca cu PDL eram la marginea prapastiei, acum sarim direct in ea.
 • +1 (1 vot)    
  dece trebuie sa reinventam roata? (Joi, 31 ianuarie 2013, 19:43)

  mucenic [utilizator]

  Nu vreau sa sub apreciez valoarea juristilor romani, nici sa fac un act antipatriotic si in completa umilitate. Constitutia SUA este cea mai veche din lume, a fost scrisa si aprobata de persoane cu un standard moral ireprosabil, s-a inspirat din cele mai importante modele constitutionale ale vremii si functioneaza fara gres de peste doua secole. Asigura "life, liberty and pursue of happiness" pentru orice individ. Este stilpul republicii si protejeaza impotriva democratiei majoritare. Solida precum granitul. Este tot de ce are nevoie poporul roman. Dece noi trebuie sa reinventam roata + o roata care nu se invarteste usor?
  Nu este protejata de copyright.
 • +4 (4 voturi)    
  Constitutia RSR (Vineri, 1 februarie 2013, 1:58)

  DHondt [utilizator]

  Politicienii si guvernantii de la Bucuresti n-au inteles nimic pana acum,obsesia lor este de a scapa de Traian Basescu prin orice mijloc,ei nu guverneaza,nu fac reforme,ei primesc indicatii de la trusturile Intact,Realitatea si mai nou RTV si o tinem langa in probleme care nu sunt prioritare!!!Noua constitutie a lui Ponta va fi copy-paste dupa constitutia RSR,cea care a permis instaurarea dictaturii in Romania!!!
 • +2 (2 voturi)    
  penalilor altceva mai stiti ? (Vineri, 1 februarie 2013, 20:14)

  ivanescu [utilizator]

  ...tara este pe butuci ,iar acesti penali nu stiu altceva decat cum sa modifice legile in favoarea lor .....alta preocupare nu au,dar se intraba cine se duce cu paratul la CE ?...nu-mi doresc decat sa-i vad pe toti dupa gratii !
 • +2 (2 voturi)    
  CONSTITUTIA PENALILOR (Sâmbătă, 2 februarie 2013, 11:48)

  ionutz1976 [utilizator]

  orice contitutie propusa de penali nu ma voi duce sa o votez. de 23 de ani numai in madatele lor sa reusit schimbare de CONSTITUTIE,si s-a vazut ca este jalnica...cum sa votez o CONSTITUTIE propusa de oamenii care fug de justitie si care au contribuit adinc la devalizarea ROMANIEI.NOI AEM MEMORIE SCURTA SI UITAM CA ,CHIAR EI AU INCALCATO PRIN PUCIUL DE ASTA VARA..ce CONSTITUTIE mai vor sa ne arunce in ochiiiiiii???????
 • +1 (1 vot)    
  Cateva pareri parere ... (Sâmbătă, 2 februarie 2013, 22:34)

  Florin J. [utilizator]

  In concluzie:
  - eliminarea pragului de 50% la referendum e o prostie;
  - obligarea presedintelui sa nominalizeze doar candidatul majoritarilor e o prostie;
  - excluderea unor actori din procesul de numire al procurorilor sefi la DNA si Parchetul General e o prostie.

  Toate aceste modificari au un numitor comun daca s-ar face si anume:

  Restrangerea forului decizional !

  Rezultatul unei asemenea implementari inseamna ca echilibrul institutional devine mult mai instabil fiindca modificarile se vor propaga mult mai repede. Pe termen scurt este o "arma cu doua taisuri", fiindca tot asa de repede se poate propaga si raul dar si binele. Din punct de vedere al consumului de resurse situatia unor variatii rapide nu ofera si un randament ridicat cum e in cazul unor modificari mai lente. Evident ca aceste aprecieri sunt relative la capacitatea de adaptare a populatiei dar in general in conditii ce nu sunt in sfera celor exceptionale e mai sigur ca:
  - dezbaterile asupra modificarilor sa fie facute mai mult timp si pe o scara mai mare - populatia sa aiba acces mai usor la internet - gratuit sau la tarife derizorii
  - sa decida mai multi pentru o problema;
  - modificarile sa se propage mai lent.

  Spiritul civic e un proces de constiinta iar aceasta evolueaza mai lent decat ne-am dori.
  In plus numarul de ani pe care i-am trait in minciuna pe vremea regimului comunist ne-au deturnat constiinta nationala de la mersul sau firesc.

  Numarul parlamentarilor sau al camerelor decizionale nu sunt principala problema ci excesul de libertati si resurse alocate per parlamentar, iar in ultima instanta faptul ca ei insisi isi dimensioneaza si voteaza bugetul. Ar trebui ca la alegerile parlamentare fiecare candidat sa isi prezinte propriul buget astfel ca alegatorii sa poata decide si cotiza pentru cat va promite alesul lor, alte cheltuieli cum ar fi de ex. cele pentru utilitatile cladirilor fiind relativ bine cunoscute, sa fie aprobate prin referendum national.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by