Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, ca PNL nu a negociat si nu va negocia cu presedintele Traian Basescu in privinta modificarii procedurii de numire a procurorului general si a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie astfel incat sarcina sa revina Consiliului Superior al Magistraturii. Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, la postul B1TV, ca propunerea presedintelui Traian Basescu este una interesanta, dar legea actuala prevede ca acestia sunt propusi de ministrul Justitiei, cu avizul CSM.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile liderului PNL

Declaratii Crin Antonescu:

  • Legat de posibile negocierile privitoare la desemnarea celor doi demnitari, procurorul general si procurorul sef al DNA, as vrea sa repet ca pozitia USL, pozitia PNL si pozitia mea personala, de principiu, in raport cu orice priveste sistemul judiciar din Romania si raportul dintre acesta si puterea politica nu s-a schimbat.
  • Independenta justitiei, un lucru la care tinem si pe care il consideram definitoriu pentru statul de drept si pentru o democratie reala, respectarea principiului ca nimeni nu este mai presus de lege, lupta reala impotriva fenomenului coruptiei prin toate institutiile statului care au aceasta misiune, independenta tuturor institutiilor si instantelor din sistemul jusdiciar in raport cu toti factorii politici, ca e vorba de presedinte, Guvern, Parlament sau majoritati parlamentare.
  • Discutia despre negocieri intre partide, actori politici ori institutii ale statului privitoare la numirea celor doi procurori sunt in afara acestor principii si a reglementarilor legale. Nu avem ce negocia in aceasta privinta, nici noi ca lideri de partide, nici eu ca presedinte de Camera, nici prim-ministrul.
  • Legea ne spune foarte limpede cum se fac aceste numiri.
  • PNL, care a asumat in cadrul coalitiei si Guvernului Ponta, Ministerul Justitiei, a facut inca dinainte de alegerile din decembrie o alegere pe care o sustine si astazi, si anume desemnarea in scaunul de ministru al Justitiei a unei persoane perfect independente politic, a unui magistrat cu reputatie cunoscuta si recunoscuta in aceasta zona a celor care fac magistratura, lucreaza in sistemul judiciar, o persoana a carei competenta profesionala si a carei competenta politica nu pot fi puse in discutie.
  • In ce ma priveste, ca presedinte al PNL, ca presedinte al USL si ca presedinte al Senatului, nu am avut si nu am ce negocia, nici cu presedintele Romaniei, nici cu altcineva.
  • Nu am exercitat niciodata, nici eu, nici altcineva din PNL, vreo influenta, vreo presiune, nu am facut nicio sugestie ministrului Justitiei.
  • Cred ca ministrul Justitiei, imputernicit de Constitutie si de lege, intarit de experienta si calitatea sa profesionala, stie mai bine decat mine, decat partidele, pe cine si cum sa propuna.
  • Avem o discutie si o inteleger si cu institutiile cu atributii in acest domeniu de la Bruxelles. Avem si conditiile MCV-ului care trebuie respectate.
  • Nu a avut si nu va avea loc sub nicio forma o negociere intre mine si presedintele Romaniei in legatura cu acest subiect.
  • Stiu ca punctul acesta de vedere este impartasit si de premier. Cred ca si dl Basescu care a vorbit multa vreme despre aceleasi principii pe care le invoc aici, trebuie sa inteleaga ca nu va avea un principiu de negociere.
  • Avem o lege, avem o intelegere de principiu cu institutiile europene care pot adauga la aceasta lege dar fara sa o excedeze sau sa o infirme.

Intrebare: Dl Ponta a declarat aseara ca propunerea presedintelui este interesanta, ca in clipa de fata frunctia de procuror general si procuror sef sunt foarte importante pentru politicieni, si ca isi doreste ca procurorii sa fie egali cu judecatorii. Sunteti de acord cu afirmatiile premierului?

Antonescu: Nu sunt in acest moment hotarat pentru a da raspunsul in a treia chestiune, ultima, am rezerve. Mi-ar placea sa avem un sistem judiciar in care procurorul sa fie parte, pentru ca mi-ar placea sa avem un sistem in care statul sa fie parte. E randul meu sa invoc sistemul american constient de cat de greu poate fi aplicat. Dar ideea ca judecatorul e mai sus de parti, iar procurorul este parte, mi-e draga.

Am rezerve in legatura cu celelalte doua afirmatii. BNu stiu exact contextul. Nu stiu ce propuneri poate sa faca presedintele legat de CSM. Avem deja un scandal in CSM de care PNL, cu siguranta, si ceilalti din USl, sunt foarte departe. Este insinuata ideea ca noua putere ar alimenta tensiunile din CSM. Nu e adevarat.

Lucrurile trebuie sa se rezolve in CSM dar nu printr-o negociere cu dl Basescu. Nicio propunere care propune altceva decat legea pentru mine nu este acceptabila.

Presedintele Traian Basescu propune ca CSM sa selecteze cei doi candidati pentru functiile de procuror general si sef al DNA si sa-i recomande ministrului Justitiei, ca o solutie de deblocare a impasului privind numirile la conducerea parchetului general. Aceasta propunere vine dupa ce Traian Basescu le-a propus primului ministru, Victor Ponta, si presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, in cadrul intalnirii de marti seara, crearea unei comisii formate din cate doi reprezentanti ai CSM, Ministerului Justitiei si Administratiei Prezidentiale, pentru a se stabili nominalizarile pentru functiile de procuror general si sef al DNA, dar formula a fost respinsa.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, la postul B1TV, ca propunerea presedintelui Traian Basescu privind selectarea procurorului general si a procurorului-sef al DNA de catre CSM este una interesanta, dar legea actuala prevede ca acestia sunt propusi de ministrul Justitiei, cu avizul CSM. Ponta a adaugat ca presedintele, ministrul de resort si Consiliul Superior al Magistraturii vor aborda acest subiect si a amintit ca a propus ca in noua Constitutie sa fie reglementata si aceasta problema.