Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat, vineri, ca in opinia sa, consultarea sefului statului si a Parchetului in legatura cu modificarea statului parlamentarilor, ce ar urma sa ingreuneze procedura de ridicare a imunitatii parlamentare, este nepotrivita: "Institutional, nici presedintele si cu atat mai putin Parchetul nu cred ca au vreo calitate in acest subiect", a afirmat Crin Antonescu. Crin Antonescu a facut aceste declaratii dupa ce in presa au aparut informatii ca modificarile ar fi fost trimise Presedintiei, ANI si Parchetulului General, informatie neconfirmata inca oficial.

UPDATE (ora 14:19):Bodgan Oprea, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale: Presedintele Traian Basescu "nu a primit niciun proiect de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statului deputatilor si al senatorilor, si ar fi surpins ca acest lucru sa se intample avand in vedere ca nu are atributii legale in acest sens. Totodata, domnul presedinte Traian Basescu atentioneaza ca o consolidare a imunitatii parlamentare in raport cu incalcarea legii ar fi o grava eroare."

Propunerile pentru modificarea Statutului senatorilor si deputatilor apartin parlamentarilor USL. Potrivit reprezentantilor opozitiei, PDL si PPDD nu au depus amendamente si nu au participat la discutiile privind modificarea statutului deputatilor si senatorilor. Propunerile care fac referire la procedura de ridicare a imunitatii parlamentare au creat controverse la nivel public pentru ca ofera protectie sporita demintarilor. Unul dintre autorii amendamentelor este deputatul UNPR Eugen Nicolicea.

Draftul cu propunerile de modificare la legea statutului deputatilor si senatorilor prevede ca solicitarea procurorilor de retragerea a imunitatii in vederea retinerii, arestarii sau perchezitiei a deputatului ori a senatorului trebuie sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv care sa justifice masura solicitata.

De asemenea, cererea trebuie insotita de probele considerate relevante si puse la dispozitie de catre parchet, care stau la baza motivelor invocate (propunere de modificare a articolului 24 din legea statutului deputatilor si senatorilor).

Noutatea introdusa este exact aceasta selectie a probelor pe care procurorii trebuie sa o trimita Parlamentului, ceea ce transforma practic Parlamentul intr-un administrator de probe, adica un fel de tribunal paralel.

Un alt amendament in proiectul de modificare a statutului prevede ca "hotararea prin care Camera constata ca nu exista temei pentru retinere va fi comunicata de indata si CSM pentru a se lua masurile care se impun".

Acest lucru creeaza premisa ca in cazul in care este respinsa o cerere de retinere a unui parlamentar, procurorul care a lucrat la dosarul respectiv poate fi tras la raspundere de catre Consiliul Superior al Magistraturii.