Europarlamentarul PDL Cristian Preda le-a solicitat, joi, colegilor sai de partid din Senat sa ceara clarificari cu privire la situatia mandatului de senator al lui Dan Voiculescu, sustinand ca acesta ar fi invalidat, in conditiile in care conservatorul nu a depus juramantul de credinta, desi a trecut o luna de la alegerile parlamentare, potrivit Agerpres. La randul sau, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, afirma ca situatia privind mandatul sau de parlamentar se va lamuri in prima sedinta a Senatului si reaminteste ca in cazul in care un parlamentar nu poate depune juramantul (din motive medicale) in ziua special dedicata acestei proceduri, trebuie sa astepte pana la prima sedinta de plen a Camerei in care a fost ales.

Cristian Preda spune ca "A trecut o luna de la scrutinul din 9 decembrie si Dan Voiculescu, desi ales cu un scor zdrobitor, nu e inca senator. Domnul Voiculescu nu a depus juramantul, iar statutul alesilor spune ca, daca nu faci acest lucru, mandatul e invalidat.Voiculescu a indicat (pe blog) motive medicale care l-ar fi impiedicat sa depuna juramantul, obtinand astfel un fel de amanare. (...) Deunazi, presa a consemnat insa faptul ca Dan Voiculescu a aparut totusi in public, si anume la Viena. Daca a ajuns in capitala Austriei, probabil ca Dan Voiculescu ar putea ajunge si la Palatul Parlamentului. Le solicit colegilor mei din Parlament sa clarifice situatia."

El adauga ca pentru lamurirea situatiei ar fi necesar de aflat ''raspunsul la mai multe intrebari din partea conducerii Senatului'': "Voiculescu a depus oare la secretariatul Senatului un certificat medical? Cine a aprobat amanarea? Crin Antonescu? Altcineva? Exista un termen? Se va ajunge la invalidare? Pe de alta parte, e curios ca, dupa ce anul trecut a demisionat din Senat - s-a sugerat ca ar fi facut-o pentru a nu mai fi judecat la Inalta Curte, Dan Voiculescu pare sa evite acum preluarea unui mandat, pentru care a candidat totusi in urma cu cateva saptamani."De cateva zile s-a instalat panica in propaganda si grupurile de presiune arondate domnului Basescu. Toata munca din ultimii ani de 'pregatire' a dosarului ICA, in care, in lipsa oricaror probe, sunt acuzat de 'influente telepatice' (nu e gluma, sunt argumente invocate in rechizitoriu) pare ca se iroseste pentru ca nu am depus juramantul de parlamentar si dosarul nu ar putea ajunge la cei 'instruiti' sa il 'rezolve'. (...) Traiane, Monica, harnici propagandisti, linistiti-va! Eu imi doresc mai mult decat voi ca acest dosar sa se transeze cat mai rapid".

Voiculescu adauga ca "recentele experiente de la Tribunalul Bucuresti, unde instanta a evitat sa asume o decizie, invocand constant obstacole procedurale, sunt lamuritoare: in acest caz nu se pot pronunta decat cei alesi''.

"Atunci, sa nu mai pierdem vremea, sa ii lasam sa se pronunte! Dupa atata timp, tot nu ati inteles ca eu nu ma ascund? Spre exemplu, cand am considerat ca se impune suspendarea, mi-am asumat public acest punct de vedere. Avem atata experienta impreuna, ati fi putut invata ceva pana acum. Nu lasati ura sa va intunece discernamantul. Stiti foarte bine, daca un parlamentar nu poate depune juramantul (din motive medicale) in ziua special dedicata acestei proceduri, trebuie sa astepte pana la prima sedinta de plen a Camerei in care a fost ales. Inca nu a fost o alta sedinta de plen a Senatului. Dar va fi cat de curand si totul se va rezolva", mai spune Dan Voiculescu.

In opinia presedintelui fondator al PC, "orice tentativa de a folosi justitia ca arma politica poate fi prevenita sau sanctionata cu mijloace legale si democratice". "Iar toti cei responsabili de un abuz vor raspunde legal si democratic. Asa se intampla intr-un stat de drept. Iar Romania este si trebuie sa ramana un stat de drept."