Rezultatul alegerilor parlamentare din Romania este "clar si trebuie sa-l respectam". Declaratia a fost facuta la RFI de europarlamentarul PPE, Markus Ferber. El se arata "un pic surprins" de diferenta mare dintre USL si ARD. Ferber crede ca "vechiul Guvern si PDL au fost pedepsiti pentru lucruri pe care au fost nevoiti sa le faca".

Markus Ferber: Cred ca e un rezultat clar si desigur, trebuie sa-l respectam. Dar pe de alta parte, sper ca premierul Ponta sa nu foloseasca acest rezultat intr-o maniera care nu corespunde normelor europene, adica sper sa respecte toate obligatiile pe care Uniunea Europeana le-a impus Romaniei.

Rep.: Sunteti dezamagit de rezultat?

M.F.: Sunt un pic surprins de acest rezultat. Ma asteptam sa fie o diferenta mai mica intre socialisti (USL) si alianta de centru-dreapta, dar desigur, trebuie sa respectam asta. Pe de alta parte, cred ca vechiul Guvern si PDL au fost pedepsiti pentru lucruri pe care au fost nevoiti sa le faca pentru a redresa Romania si sa indeplineasca obligatiile care li s-au impus. Cred ca Guvernul domnului Ponta trebuie sa urmeze aceasta linie si o sa vedem daca acest rezultat de azi se va inregistra si in viitor.

Rep.: Credeti ca Victor Ponta va fi desemnat premier de presedintele Traian Basescu?

M.F.: Cred ca asta e o chestiune ce trebuie rezolvata in Romania. Nu e nevoie de vreun sfat din exterior. Potrivit Constitutiei, este dreptul presedintelui si cred ca presedintele va gasi o solutie prudenta.

Rep.: Credeti ca aceste rezultate vor pune capat conflictului politic din Romania sau dimpotriva, conflictul se va acutiza?

M.F.: Vom putea raspunde la aceasta intrebare peste cateva luni. Vom vedea ce va face noul Guvern. Trebuie sa respecte in primul rand Constitutia Romaniei, dar pe de alta parte, obligatiile ce deriva din statutul de membru al Uniunii Europene si desigur obligatiile impuse de FMI. Prin urmare, nu pot raspunde astazi la aceasta intrebare, dar vom urmari indeaproape ce se va intampla.