Presedintele Traian Basescu pleaca miercuri, la ora 15:00, spre Bruxelles, unde pe 22 si 23 noiembrie are loc reuniunea extraordinara a Consiliului European, consacrata ajungerii la un acord cu privire la cadrul financiar multianual al UE 2014-2020 (bugetul UE in aceasta perioada). "Interesul Romaniei este sa negocieze cadrul financiar multianual al UE 2014-2020, iar daca plecam cu ideea de veto si il si anuntam suntem in afara negocierilor", a afirmat marti seful statului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

"Daca plecam cu ideea de veto suntem in afara negocierilor, nu ne mai cauta nimeni si vor vedea la urma daca ne asumam veto-ul sau nu, pentru ca nu numai noi avem nevoie de aliati si altii au nevoie de noi in sustinerea punctelor de vedere, fie ca vorbim de Politica Agricola Comuna, fie ca vorbim de politica de coeziune a UE, fie ca vorbim de TVA eligibil sau nu, fie ca vorbim de cofinantare 85% sau 75%, fie ca vorbim de orice. Nu numai noi avem nevoie de aliati si altii au nevoie de aliati, iar Romania (...) are capacitate de negociere ca a saptea tara ca marime. Personal, sustin ca interesul Romaniei este sa negocieze si nu sa plece de la Bucuresti cu ideea unui veto", a aratat Traian Basescu.

Tot marti, Parlamentul de la Bucuresti s-a reunit in sedinta comuna, prilej cu care premierul Victor Ponta s-a adresat deputatilor si senatorilor cu privire la pozitia Romaniei la reuniunea Consiliului European extraordinar. Anterior, Guvernul a aprobat si un memorandum privind participarea Romaniei la reuniunea consacrata cadrului financiar multianual al UE.

Interesul national al Romaniei nu poate fi negociat, nici supus unui compromis, asa cum solicita presedintele tarii, a sustinut marti, de la tribuna Parlamentului, premierul Victor Ponta: "Este vorba de obiective fundamentale pentru Romania in perioada 2014-2020 si e obligatia si responsabilitatea noastra sa ne batem pentru indeplinirea acestor obligatii. Singurul punct in care ma despart in mod fundamental de viziunea presedintelui Romaniei este acela in care spun ca interesul national al Romaniei nu poate fi nici negociat, nici supus unui compromis, asa cum solicita presedintele. Cred ca obligatia noastra este sa ne aparam interesele legitime si sa fim o tara respectata si tratata in mod egal la nivel european. Ma consider, alaturi de dvs., responsabil de modul in care Romania isi apara aceste interese legitime, de modul in care Romania are aliati in apararea acestor interese. Si cred ca impreuna putem sa atingem aceste obiective absolut fundamentale pentru Romania", le-a transmis seful Executivului parlamentarilor.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a reprezentat Romania la reuniunea Consiliului Afaceri Generale desfasurata la Bruxelles inaintea summitului extraordinar, a precizat ca tara noastra considera inacceptabil continutul paragrafului 45 din propunerea de buget a presedintelui Herman Van Rompuy care stabileste o legatura intre alocarile viitoare pentru politica de coeziune si rata de absorbtie din perioada 2007-2011: "Aceasta legatura afecteaza doar Romania. Acum avem evaluarile clare, erau semne de intrebare daca aceasta propunere afecteaza si Italia si Bulgaria, nu, aceasta propunere, asa cum arata in momentul de fata paragraful 45, se refera strict numai la Romania. Am spus foarte clar ca atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere tehnic este inacceptabila pentru noi. Din punct de vedere politic este inacceptabila pentru ca e pur si simplu discriminatorie la adresa unui stat membru si tehnic este incorecta din moment ce, daca aplici un algoritm, el trebuie aplicat identic pentru toate statele membre."

El a precizat ca nu i se poate taia unui stat membru o suma importanta doar pentru ca se considera ca majorarea de alocari pentru Romania e mult prea mare raportat la celelalte state membre.

Parlamentul de la Bucuresti considera ca Romania trebuie sa continue sa promoveze obtinerea unor alocari importante pentru politica de coeziune si pentru politica agricola comuna in cadrul negocierilor pentru viitorul bugetar al Uniunii Europene 2014 - 2020, dupa cum se arata in rezolutia adoptata in sedinta comuna a Camerelor: "Parlamentul Romaniei sustine propunerile formulate pentru viitorul exercitiu bugetar al UE de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum si de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care raspund obiectivelor urmarite de Romania in ceea ce priveste politica de coeziune si cea agricola comuna. Parlamentul considera ca presedintele Romaniei trebuie sa apere ferm si fara echivoc interesul Romaniei la Consiliul European, sustinand propunerile venite dinspre Comisia Europeana si PE si il asiguram de intregul sprijin al majoritatii parlamentare in acest sens. Parlamentul considera ca testul propus la acest moment de presedintele Consiliului European nu reflecta obiectivele urmarite de Romania. Criteriile fundamentale pe care noul bugetul UE trebuie sa se consolideze sunt solidaritatea, reducerea decalajului economic si cresterea convergentei intre statele membre. Acestea sunt criterii care trebuie recunoscute si urmarite si de Romania. Orice element care introduce o discriminare intre statele membre nu trebuie acceptat. Parlamentul considera politica de coeziune si politica agricola comuna elemente fundamentale ale proiectului european, in acord cu valorile UE."