Copresedintele ARD Vasile Blaga a afirmat, marti, ca premierul Victor Ponta Ponta ar trebui sa continue lista celor care sa paraseasca Guvernul cu cei trei ministri declarati incompatibili de ANI. Blaga a mai spus despre Ponta ca ar trebui "sa se deplaseze din studiourile de televiziune la Combinatul Oltchim" si sa-l demita "pe asa-zisul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu", potrivit Mediafax.

"In urma cu putin timp am aflat ca domnul Ponta l-a demis din functia de secretar adjunct al Guvernului pe domnul Dan Mihalache. Motivatia: declaratia antiamericana. Mi se pare puerila in conditiile in care domnia sa (Victor Ponta - n.r.) nu a tresarit la numeroasele declaratii antiamericane ale copresedintelui USL domnul Antonescu si ale presedintelui Organizatiei municipale Bucuresti PNL Nicolaescu", a spus Vasile Blaga, intr-o conferinta de presa.

Blaga crede ca Ponta ar trebui sa continue lista celor care ar urma sa paraseasca Guvernul cu cei trei ministri declarati incompatibili de ANI: "Tocmai pentru a mai face curatenie ii cerem (premierului - n.r.) sa continue lista celor care trebuie sa paraseasca guvernul, sa o completeze nu numai cu domnul Mihalache astazi, dar si cu ceilalti trei ministri declarati incompatibili de catre ANI", a precizat Blaga.

Blaga l-a acuzat pe premier si ca "si-a dovedit incompetenta la Oltchim" si ca "a mintit" atunci cand a spus ca are solutie pentru acest combinat: "Solutia lui Ponta este fuga de Oltchim si tacerea", a adaugat Vasile Blaga, sustinand ca 17 ministri in frunte cu Victor Ponta sunt in campanie electorala si ca premierul, daca ar avea curajul raspunderii, ar trebui sa rezolve aceasta problema si sa-si mute sediul de campanie in curtea Oltchim.

"Victor Ponta si Daniel Chitoiu sunt singurii care au creat in ultimul timp dezastrul la Oltchim si trebuie sa rezolve acest lucru. (...) Dupa 9 decembrie, o guvernare USL ar avea un singur efect: oltchimizarea economiei Romaniei", a aratat Vasile Blaga.

El a apreciat ca ceea ce a facut Victor Ponta la Oltchim se pregateste sa faca la Hidrolectrica, la CFR Marfa si la Tarom: "Ii cerem domnului prim-ministru Ponta sa se deplaseze din studiourile de televiziune la combinatul Oltchim, il asteapta salariatii si sa-l demita pe asa-zisul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu, pentru ca nu e de fapt", a mai spus Vasile Blaga.

Aproximativ 400 de salariati de la Oltchim au reluat protestele, marti, in fata pavilionului administrativ, cerand sa le fie platite salariile restante pentru lunile septembrie si octombrie si ca premierul Victor Ponta sa vina sa le explice de ce Guvernul nu si-a onorat promisiunile. Si luni, aproximativ 400 de angajati de la Oltchim Ramnicu Valcea au protestat in fata pavilionului administrativ, pentru ca nu si-au primit salariile pentru lunile septembrie si octombrie.

Protestele angajatilor de la Oltchim au inceput la sfarsitul lunii august, dupa oprirea productiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau sa le fie achitate salariile restante, dar si fonduri pentru reluarea productiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai multi salariati au intrat in greva foamei. Muncitorii au renuntat la proteste dupa ce au primit asigurari ca vor primi salariile restante pe lunile iulie si august, precum si bonurile de masa aferente, dar si dupa ce au fost anuntati ca va fi repornita productia.

Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana, reprezentantii companiei spunand atunci ca urmeaza sa fie repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.

In 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma ca deocamdata functioneaza 25-30 la suta din combinatul Oltchim, adica lucreaza aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmand ca in saptamanile viitoare sa se ajunga la o capacitate de 60 la suta.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.