Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, la Craiova, ca USL trebuie sa castige alegerile parlamentare nu oricum, ci cu o majoritate convingatoare, pentru a evita orice fel de surpriza in relatiile delicate cu presedintele Traian Basescu care ramane cu atributiile sale constitutionale, potrivit Agerpres.

"Am intrat in plan politic intr-o perioada complicata, dificila, tensionata. Cred ca aceste alegeri au menirea sa aduca un element de stabilitate in viata tarii, in viata politica si in guvernarea tarii. De aceea este important nu sa castige oricum aceste alegeri, ci sa castigam cu o majoritate convingatoare, pentru a evita orice fel de surpriza in relatiile delicate cu presedintele tarii care ramane cu atributiile sale constitutionale. Deci este o misiune politica foarte importanta pentru tara si nu pentru interesul de partid al oamenilor nostri si pentru a crea o stare de stabilitate in ciuda faptului ca nu mai avem coerenta pe care am avut-o", a spus Ion Iliescu.

Fostul presedinte al Romaniei a mai afirmat ca guvernarile social-democrate, chiar in anii grei din 90, cum a fost perioada Guvernului Vacaroiu, care a rezistat patru ani intr-o perioada foarte dificila pentru tara, cand se prabusise economia, o lume un sistem au avut coerenta. 'Momentul 1989 nu a fost o schimbare oarecare, atunci s-a prabusit o lume intreaga, un sistem la scara internationala, iar in Romania in conditii dramatice, economia intrand in deriva. A fost o perioada foarte grea. Guvernul Vacaroiu a fost primul care a introdus putina ordine in viata noastra economica. In ciuda acestui lucru am pierdut alegerile in 1996. Dar a fost coerenta in aceasta perioada. A urmat coerenta Conventiei Democrate, care insa nu a rezistat politic. Am revenit in anul 2000 si am avut coerenta si am avut institutia prezidentiala, guvernul, majoritate parlamentara si am asigurat o guvernare buna tarii. Azi nu avem aceasta premisa. Pornim de la o premisa nefericita, cu un presedinte ostil majoritatii parlamentare existente si care trebuie sa se consolideze. De aceea majoritatea trebuie sa fie suficient de puternica pentru ca sa poata impune niste reguli coerente in guvernarea tarii. De aceea trebuie sa abordam aceasta campanie electorala prin semnificatia si prin importanta ei pentru stabilitatea tarii', a spus fostul presedinte al Romaniei.

Fostul presedinte si-a lansat, miercuri, la Craiova, cartea "Fragmente de viata si de istorie traita", publicata la Editura Litera International. Autorul mentioneaza in cuvantul inainte ca "aceasta carte nu este una de memorii, in sensul clasic al cuvantului", desi stie ca nu putini dintre cei care il cunosc, dar si multi istorici asteapta o astfel de carte.

"Poate ca nu i-a venit timpul. Poate ca inca nu sunt pregatit pentru o astfel de intreprindere", spune Ion Iliescu in cuvantul inainte al cartii.

La lansarea cartii, Iliescu a afirmat ca volumul este o incercare de a prezenta istoria foarte densa pe care o traim din decembrie 1989.

"Sunt 22 de ani de istorie condensata si foarte tensionata, cu convulsii, cu probleme complicate si asezarea vietii noastre politice, a structurarii democratiei romanesti. Traim intr-un context complicat privind economia tarii, viata oamenilor, intr-un context international de asemenea complicat, inclusiv acesti ultimi ani, cu efectele unei crize economice intr-o lume in schimbare. Ce era China acum 20 de ani si ce a devenit azi: a doua mare putere economica, dar cu problemele ei. De altfel, in volumul la care lucrez acum mentionez si doua vizite ale mele in China, cea din 1958, prima mea vizita. Chinezii au o calitate: ei nu isi ascund problemele. China a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa si poti face o comparatie in timp intre cum arata China in 1958 si cum arata in 1971, cand am fost a doua oara, cu Ceausescu", a spus Ion Iliescu.

Printre zecile de persoane prezente la lansarea cartii presedintelui de onoare al PSD s-au aflat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, presedintele executiv al Grupului de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila, Cristiana Sirbu, care a fost si moderatorul evenimentului, parlamentari de Dolj, cadre didactice de la Universitatea din Craiova, studenti.