Guvernul urmeaza sa reglementeze miercuri, prin ordonanta de urgenta, conditiile in care candidatii la alegerile parlamentare din 9 decembrie isi vor face campanie electorala, acestia neavand voie sa le ofere cetatenilor alimente, bauturi sau bani, a anuntat luni premierul Victor Ponta. Potrivit acestuia, reglementarile, care vor fi insotite de sanctiuni, au ca obiectiv principal impiedicarea abuzurilor in perioada campaniei electorale, anunta Agerpres.

"Propunerea mea, ca prim-ministru, este de a reglementa legal maine, prin ordonanta de urgenta, ceea ce Biroul Electoral Central a stabilit cu alte ocazii, si anume, ca sunt interzise in campania electorala oferirea de bunuri, bani, alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice. Este permisa oferirea doar de obiecte intr-o enumerare stricta - pixuri, brichete, afise, sepci -, dar cu obligativitatea de fi inscriptionate cu numele candidatului sau al formatiunii politice. Si, de asemenea, pot fi oferite obiecte de acelasi tip, cu caracterele inscriptionate, a caror valoare sa nu depaseasca 10 lei. In acest fel, lucrurile sunt foarte clar reglementate, ce este interzis, ce este permis, regulile sunt valabile pentru toti competitorii si vom avea practic reglementat legal, alaturi de sanctiuni penale, modul de desfasurare normala a campaniei electorale si impiedicarea oricaror tentative de cumparare de voturi sau, cum s-a intamplat la referendum, de a impiedica oamenii sa vina la vot", a explicat seful Executivului la finalul reuniunii USL.

El a motivat ca aceste reglementari vor veni miercuri in conditiile in care vineri incepe campania electorala: "Maine avem sedinta de guvern, nu mai putem reglementa mai tarziu, pentru ca vineri incepe campania electorala. BEC-ul a dat un raspuns, de data aceasta de fapt noi o sa luam textul dat de BEC in 2008, dar, in 2012, probabil si ei speriati de DNA, au spus sa stabileasca organele de urmarire penala. Probabil ca toate actiunile DNA impotriva celor care au votat i-au dus si pe membrii BEC-ului la foarte multa precautie si atunci, ca sa nu mai existe discutii... Ca sa nu mai spuna dl Morar ca o bricheta este primire de foloase necuvenite nepatrimoniale - acel monument de prostie juridica pe care l-am auzit dupa multi ani de drept - foloase necuvenite nepatrimoniale - prin faptul ca indemni oamenii sa vina la vot. Pai, numai asta o sa facem toti, si dl. Blaga va face asta si toti politicienii, asta ne e meseria. Motiv pentru care vreau sa existe o reglementare legala care sa impiedice noi abuzuri, sa se spuna: Nu, brichete ai voie sa dai, nu ai voie sa dai chibrite'', a afirmat Victor Ponta.

Premierul a mai spus ca, in acest moment, luand in calcul realitatile bugetare, cota propusa de USL este de 16 la suta, 'in considerarea realitatilor', adaugand ca o diferentiere, un impozit mai mic de 12 la suta poate fi instituit doar pentru cei cu venituri mici si doar in masura in care exista acoperirea impactului bugetar.

"Acel lucru este oferta PDL - PP-DD - asta, cu reducerea - si efectul calculat de mine, m-as fi asteptat sa-l calculeze si dl. Blaga cu dl. Videanu, vorba aia, un mare artist al banilor, efectul este de 11,5 miliarde pierderi in bugetul de anul viitor", a spus premierul. El a adaugat ca aplicarea cotei din 2013 va fi precizata la momentul finalizarii proiectului de buget.

Potrivit primului-ministru, proiectul fiscal se bazeaza si pe cota de 16 la suta, pe scaderea TVA-ului in urmatorii patru ani si pe noi surse de venituri la buget. "Iar una dintre aceste surse, in masura in care o vom stabili, ii vom calcula impactul, poate fi si o anumita taxare. In primul rand, e vorba despre taxele pe tranzactii, poate fi vorba si de tranzactiile financiare stabilite de 120 tari din Uniunea Europeana si pe care o putem introduce in masura in care exista o coordonare la nivel european. Si, in continuare, noi resurse pentru buget. In 2014 putem aplica un nou sistem de redevente, pentru ca inceteaza si contractul de privatizare la OMV Petrom. Mai multe venituri in mod sigur. Daca tot PDL-ul vrea mai mai putine venituri la buget, noi vrem mai multe, pentru ca, dupa cum stiti, suntem tara din Uniunea Europeana care are cel mai mic buget raportat la PIB", a explicat Victor Ponta.

Intrebat despre propunerea UNPR referitoare la taxarea marilor averi, Victor Ponta a aratat ca aceasta va fi discutata in cadrul USL: "Trebuie sa o stabilim in cadrul USL, pentru ca suntem doua parti - ACS si ACD. Asa cum am reusit sa facem cu cota unica, vom reusi sa gasim toate solutiile fiscale pentru care suntem de acord".