Agentia Nationala de Integritate (ANI) ar trebui desfiintata, dar totodata ar fi necesar sa se realizeze un control al averilor tuturor cetatenilor, indiferent ca sunt sau nu demnitari, a afirmat joi, la Pitesti, senatorul liberal Mircea Diaconu, relateaza Agerpres.

"Dupa parerea mea, da, trebuie desfiintata ANI. In schimb, ar trebui ca orice cetatean al Romaniei sa faca declaratie de avere. Adica in sistemul fiscal sa existe tot timpul o declaratie de avere a unui cetatean. (...) Sistemul controlului averilor si restul e obligatoriu. (...) Vreau egalitate intre cetateni, ca sunt demnitari sau nu sunt demnitari. Ca prea curand nu o sa se intample chestia asta, e altceva", a declarat Mircea Diaconu.

In opinia sa, nu se justifica nici existenta unor structuri precum Directia Nationala Anticoruptie, in conditiile in care toate cauzele penale, indiferent pe cine vizeaza, ar putea fi instrumentate de procurori din structurile obisnuite ale Ministerului Public.

"Dupa parerea mea, tot ce construiesti altfel sau derogat sau modificat inseamna o fuga din subiect. (...) Eu vorbesc despre egalitatea intre hoti. Asa cum egalitatea in fata legii a cetateanului exista, vreau tot egalitate si intre hoti. Eu nu pot sa pricep de ce unul care este nu stiu ce demnitar, la nu stiu ce nivel, trebuie sa intre pe culoarul numit DNA, iar altul care fura (...) orice vreti, intra la Procuratura. Nu inteleg de ce trebuie doua usi pentru doi hoti", a explicat senatorul liberal.

El a adaugat ca isi doreste ca in viitorul Parlament sa se constituie comisii de ancheta care sa verifice activitatea unor institutii ale statului, printre care si ANI.

"Sper din tot sufletul ca Parlamentul viitor va functiona mai spre cel american, adica cu acele comisii de ancheta care au o forta extraordinara la ei. (...) E un instrument neactivat de Parlament pana acum, cu exceptia cazului Ridzi. (...) Toate subiectele astea trebuie rediscutate de comisii de ancheta ale Parlamentului, inclusiv cazul ANI, care comite abuzuri dupa abuzuri. Nu mai spun ca ANI trimite scrisori ultimative Senatului", a spus senatorul liberal.

Mircea Diaconu a confirmat, joi, ca va candida din partea USL pentru un nou mandat de senator in colegiul Campulung Muscel - Curtea de Arges.

Anuntul a venit dupa ce Consiliul National de Integritate (CNI) a solicitat Senatului constatarea incetarii de drept a calitatii sale de senator, pe motiv ca a fost declarat incompatibil printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

O solicitare asemanatoare a fost adresata Senatului si de ANI, in urma cu doua zile, dupa ce, din lipsa de cvorum, s-a amanat emiterea unui punct de vedere in cazul liberalului. ANI preciza ca o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din 19 iunie, a mentinut ca temeinic si legal raportul de evaluare intocmit de agentie cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu.

In ianuarie 2011, ANI a constatat ca Mircea Diaconu a incalcat legislatia privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, incepand cu data de 19 decembrie 2008, a exercitat simultan functia de senator si pe cea de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara", functie de conducere specifica unei institutii publice locale.